Prie ministerijos – protestas prieš vandališką senamiesčio darkymą

Apie 70 žmonių, 2018 m. kovo 6 d. susirinkę į piketą prie Kultūros ministerijos, pareiškė protestą dėl šiuo metu vykdomų daugiabučių namų statybų buvusiame Vilniaus misionierių vienuolyno ir Viešpaties Dangun Žengimo bažnyčios ansamblyje bei planų užstatyti viešbučiu ir septynių aukštų administracinių pastatų kompleksu Vilniaus Lukiškių dominikonų vienuolyno statinių ansamblį su Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčia.

„Vertiname šių Vilniaus istorinei ir estetinei tapatybei ypatingai svarbių ansamblių skaidymą ir užstatymą kaip neskaidriais metodais vykdomą ir įteisinamą vandalizmą. Šis vandalizmas turi būti sustabdytas, o už tai atsakingi asmenys – susilaukti savo veiksmams adekvačių sankcijų“, – rašoma kultūros ministrei L. Ruokytei-Jonsson adresuotoje piketo rezoliucijoje.

Ryte įvykusio susitikimo metu piketo rengėjai pristatė šią rezoliuciją kultūros ministrei, paragindami ją prisiimti asmeninę atsakomybę už kultūros paveldo apsaugą, nes tokią atsakomybę nustato Lietuvos Respublikos nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymas.

Vienas piketo organizatorių reikalavimų – atleisti Kultūros paveldo departamento direktorę Dianą Varnaitę. „Daugiabučių statybos Misionierių ansamblyje bei planai užstatyti viešbučiu ir biurais Vilniaus Lukiškių dominikonų vienuolyno statinių ansamblį yra pakankami sistemos degradavimo įrodymai. Jeigu galima skaidyti ir užstatyti tokios vertės ansamblius, tai įmanoma viskas, įskaitant „maximą“ ant Gedimino kalno. Už tokį sistemos supuvimą pirmiausia yra atsakingi jos vadovai“, – pažymima rezoliucijoje.

Viešins projektą

„Šiuo metu vilniečiai aktyviai aptarinėja dar tik planuojamą statyti viešbutį ir biurų pastatą buvusios Šv. Jokūbo ligoninės teritorijoje, greta Šv. Pilypo ir Šv. Jokūbo bažnyčios, kuriam savivaldybė nėra išdavusi statybos leidimo”, - pranešime teigia savivaldybė.

Projekto vystytojas - investicijų valdymo įmonė „Lords LB Asset Management“ artimiausiu metu ketina aktyvius vilniečius pakviesti į viešą projektinių pasiūlymų pristatymą, kuriame visi galės teikti savo pastabas ir siūlymus.

„Pradėti statybas bendrovė galės tik gavusi savivaldybės išduotą statybas leidžiantį dokumentą ir Kultūros paveldo departamento pritarimą”, - sako savivaldybė.

Pasak vyriausiojo miesto architekto Mindaugo Pakalnio, savivaldybė, peržiūrėdama galutinius projekto sprendinius, stengsis, kad būtų užtikrinta aukščiausia architektūrinių sprendimų kokybė.

Akivaizdu, kad tai nebus pabaiga, jeigu tokius projektus bus leista įgyvendinti, žiūrint vien siaurų finansinių interesų.

„Diskusijos ir aukštesnės kokybės siekiu pagrįsta kritika gerina naujosios architektūros kokybę mieste, todėl su vystytoju sutarta dėl papildomo projekto viešinimo vilniečiams“, - sako vyriausiasis miesto architektas.

Įvertinusi projekto svarbą ir įtaką Naujamiesčio miestovaizdžiui ir Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios apžvalgos perspektyvoms, Vilniaus miesto savivaldybė yra raštu rekomendavusi projekto vystytojui be baigiamo rengti projekto sprendinius papildomai pateikti savivaldybės įvertinimui ir viešai pristatyti visuomenei.

Detaliojo plano rengimo metu savivaldybė yra išsakiusi pastabas dėl išliekančių senesniųjų pastatų įkomponavimo į naujus pastatus sprendinių, kuriuos būtina tobulinti.

Pasak Vyriausiojo miesto architekto, plėtros galimybes šioje teritorijoje nustatantis detalusis planas buvo parengtas ir patvirtintas dar 2012 metais. Šiame detaliajame plane numatyta daugiabutė gyvenamoji statyba.

2016-2017 metais detaliojo plano sprendiniai buvo koreguoti, pakeičiant teritorijos naudojimo būdą ir numatant šiame sklype komercinės paskirties objektų - viešbučio ir biurų statybą. Koreguojant detalųjį planą investicijų apimtį nustatantis užstatymo intensyvumo rodiklis nebuvo didintas.

Pasak architekto, vilniečiai neturėtų nerimauti - neišaugo ir užstatymo aukštingumas, bažnyčios tūrio ir foninio užstatymo palei Goštauto gatvę santykis nemenkina dominuojančios bažnyčios bokšto vertikalės, formuoja aplinkinio užstatymo parametrus atitinkantį krantinės užstatymą.

Vietoj dabar stovinčių sovietinių mūrinių priestatų projektuojama jungtis - skaidrus atriumas. Atriumą įrėminantys fasadai yra iš skaidraus stiklo. Ši pastato dalis kiaurai permatoma, siekiant atverti bažnyčios bokštų vaizdą nuo A. Goštauto gatvės ir kito Neries kranto.

Savivaldybės Miesto plėtros specialistų nuomone, dar reikia tobulinti išliekančių istorinių pastatų įkomponavimo į naujai formuojamus tūrius sprendinius, skaidyti Goštauto g. išklotinės fasadus.

Antradienio rytą protestuojantys prieš Vilniaus senamiesčio darkymą susitiko su kultūros ministre Liana Ruokyte-Jonsson.

Kaip skelbė ELTA, piketas, į kurį neabejingieji Vilniaus paveldui buvo kviečiami socialiniais tinklais, vyksta prie Kultūros ministerijos, jam Vilniaus savivaldybė leidimą išdavė.

„Jei tylėsime, košmaras taps realybe“, - teigia piketo iniciatoriai, pasipiktinę planais užstatyti Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią stikliniu viešbučiu ir Vilniaus tapatybei svarbiausių ansamblių skaidymu bei užstatymu, prasidėjusiu nuo daugiabučių statybų Misionieriuose.

Ministrei piketo organizatoriai pristatė piketo rezoliuciją su reikalavimais. Pasak Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdžio, Misionierių ansamblis tėra tik pradžia, kai negrąžinamai bus pakeista Vilniaus panorama.

Nemažesnis akibrokštas - tai, kaip ketinama užstatyti Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią. „Akivaizdu, kad tai nebus pabaiga, jeigu tokius projektus bus leista įgyvendinti, žiūrint vien siaurų finansinių interesų“, - teigia piketo organizatoriai.

Laiške savivaldybei sąjūdis įvardijo piketo tikslą - pareikalauti atsakomybės ir konkrečių veiksmų, kad šis neskaidriais metodais įteisintas vandalizmas būtų sustabdytas.

Vizualizacija kelia nerimą

Paviešinta Šv. Jokūbo ligoninės komplekso rekonstrukcijos projekto vizualizacija kultūros ministrei Lianai Ruokytei-Jonsson kelia nerimą. „Todėl inicijavome tyrimą, kad galimos problemos būtų atskleistos ankstyvoje projekto stadijoje ir būtų galima imtis veiksmų“, - po susitikimo su piketavusiais Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdžio atstovai sakė kultūros ministrė.

Visuomeninės organizacijos nariai ministrę informavo apie rengiamą piketą ir jo kreipimesi keliamus reikalavimus, tarp kurių - stabdyti istoriškai vertingų vietovių užstatymą naujais pastatais, pareikalauti atsakomybės kultūros paveldosaugos institucijos vadovų, kurie neatlieka jiems patikėtos misijos ginti viešąjį interesą.

Sąjūdžio atstovai kėlė viešųjų ir privačių interesų problemą, išreiškė pageidavimą dalyvauti Vilniaus istorinio centro priežiūros komisijoje.

Susitikime taip pat buvo kalbėta apie Vilniaus senamiestyje statomą gyvenamųjų namų kompleksą „Misionierių sodai“ ir Šv. Jokūbo ligoninės komplekso rekonstrukcijos į gyvenamąsias patalpas rekonstrukcijos ir statybų projektą.

Ministrė atkreipė dėmesį, kad būtent Kultūros ministerijos iniciatyva dėl „Misionierių sodų“ Vilniuje lankėsi UNESCO/ICOMOS tarptautinio lygio ekspertai. Jie parengė ataskaitą ir rekomendacijas, kurios turėtų būti įgyvendintos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

už ką gauna algas

už ką gauna algas portretas
Visi tie tarnautojai turi rūpintis, kad miesto nedarkytų, bet ne nei pamiklosaugininkai, nei to nedaro.Visur senamiestyje stato, turi išlaikyt bendrą vaizdą, pas mus nieko nereikia, stato dėžutes, stiklainius ir pan.

taip

taip portretas
savarankiskai busavoja socoligarchai.......

...

... portretas
Ir pasklis per pasaulį žinia: "Vilnius tai miestas kanalizacijos vamzdžiais garsus".
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių