Prabangių butų kompleksas – institucijų taikiklyje: norėčiau pažiūrėti į akis tam, kuris leido

  • Teksto dydis:

Vilniaus centre turėsiantis išdygti prabangių butų kompleksas – institucijų taikiklyje. Kompleksas statomas Oskierkų rūmų teritorijoje, ten atsirasti gyvenamiesiems namas galima, tačiau statytojas leidimo tęsti statybas dar neturi, o ir statybų projektu patenkinti ne visi. Apie tai – LNK reportaže.

Klaipėdos gatvėje jau vyko statybos, tačiau Statybų inspekcija – kategoriška. „Mes parašėme savavališkos statybos aktą ir privalomuosius nurodymus pašalinti savavališkos statybos padarinius“, – sakė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Anastasija Moisejenkova.

Dėl objekto Vilniaus centre verdiktą priėmė ir teismai. Jie – statybų inspekcijos pusėje. Sprendimas toks, kad pirmas aukštas turi būti nugriautas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Nugriauti šitą aukštą, reiškia nugriauti kultūros paveldo saugomą sieną“, – mano bendrovės „Deifakta“ konsultantas Laimutis Pinkevičius.

Statytojas – bendrovė „Oskierkų rūmai“.

„Teismuose įvardyta, kad čia nelegali statyba yra, tačiau čia, sakyčiau, gana sąlyginai ta nelegali, nes yra tvarkybos projektas, kur yra leidimas statybai“, – teigė statybos atstovas.

„Šituo atveju buvo atliekamas tūrio atkūrimas, jis yra priskiriamas statinio rekonstravimui, nes nagrinėjimo atveju buvo vien tikrai rūsys ir virš rūsio yra dar papildomai įrengiami keli aukštai“, – teigė A. Moisejenkova.

„Statybos inspekcija traktuoja, kad tai nėra tvarkybos darbai, tai yra statybos darbai. Mes, aišku, teisme ginčijomės, deja, pralaimėjome“, – pasakojo L. Pinkevičius.

Už nustatytus grubius pažeidimus Statybos inspekcija skyrė baudą. „Išrašė apie 19, vėliau susimažinome iki 14 (tūkst. eurų, – red. past.), bet yra dar legalizavimo mokestis, kuris skaičiuojama pagal formulę, tai preliminariai mums apie 100 tūkst. dar kainuos“, – skaičiavo L. Pinkevičius.

Kol vyksta ginčai, laikas bėga. Nekantrauja ir šalia esantis muziejus, kuris dabar taip pat tvarkomas. Sako, norėtų, kad ir kaimynystė būtų kuo greičiau sutvarkyta. Muziejaus vadovė pasakoja, kad tai ne šiaip vieta, o turinti labai svarbią kultūrinę ir istorinę vertę. Pasak Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus direktorės Nidetos Jarockienės, statybos vyksta „Oskierkų rūmų teritorijoje, nes Oskierkų rūmai nėra išlikę – Antrojo pasaulinio karo metu jie buvo stipriai subombarduoti, vėliau nugriauti“.

Čia buvo įkurtas pirmasis Lietuvoje profesionalusis teatras. „Tie, kurie projektuoja, kurie stato, turėtų įsiklausyti į kultūrinės bendruomenės norus ir lūkesčius. Galbūt jiems tas istorijos suvokimas yra menkas“, – ar naujomis statybomis bus išlaikytas istorinis paveldas, abejojo muziejaus direktorė.

Pagal planą – čia turėtų atsirasti kelių aukštų prabangus gyvenamosios paskirties pastatas. Tikėtina, kad kris ir teritorijoje esantys medžiai.

„Norėčiau pažiūrėti į akis tam žmogui, kuris leido. Labai blogai, nes, kaip aš sakau, dabar ant kiekvieno kampo greitos ir pigios statybos, tai kur laivas metras, ten jau daugiabutis dygsta. Ypač tokiose senovinėse vietose, kur tiesiog darko Vilnių“, – sakė pakalbinta praeivė.

„Pirmas aukštas ir rūsys bus komercija. Antras aukštas – gyvenamieji ir toliau gyvenamieji prie griūvančios sienos. Gyvenamieji ir prie tų, laikinai čia stovinčių medžių, kurių, aišku, mums gaila, bet, deja, teks juos naikinti“, – apie projekto planus pasakojo L. Pinkevičius.

Norėčiau pažiūrėti į akis tam žmogui, kuris leido.

„Bet kuriuo atveju gyvenamoji paskirtis ten galima, ji ten bus pagal susiklosčiusią padėti istoriškai. Ten visada buvo rūmai ir oficina, kurios buvo gyvenamos, tai prielaidos atsirasti daugiabučiui – yra, koks ji bus, tai labai dar anksti komentuoti“, – sakė Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio skyriaus vedėja Gerda Mackevičienė.

Inspekcija kalba, kad netrukus į procesą gali įsitraukti ir antstoliai. „Jeigu savavališkos statybos padariniai nebus nugriauti, tai valstybė nugriaus. Ir kas tada?“, – klasė Statybų inspekcijos atstovės žurnalistė. „Valstybė nugriaus, bet statytojo lėšomis, kaip visada. Vis tiek bus išieškojimas iš statytojo. Tačiau neužmirštame, kad vis tiek yra leidžiama įteisinti šitas statybas“, – atsakė ji.

„Dabar statybą leidžiančio dokumento statytojas neturi, juos išduoda Vilniaus miesto savivaldybė“, – teigė Gerda Mackevičienė.

„Aš čia kaltinčiau net ne Statybos inspekciją, o mūsų pasamdytą projektų valdymo įmonę, kurios paslaugų mes šiuo metu jau atsisakėme“, – sakė L. Pinkevičius.

Objekto atstovas sako, kad į šią vietą jau investuoti 4 mln. eurų. Prireikti gali dar dešimties, tad tikisi, kad pavyks greitai dokumentus susitvarkyti, o griovimo neprireiks ir darbus bus galima tęsti toliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

samas

samas portretas
Nacionaliniam Kauno dramos teatrui gruodžio 19 d. sukanka 95-eri. Jo istorija mena permainingą, sudėtingą ir prieštaringą pirmojo profesionalaus teatro Lietuvoje kelią. Šiandien jo kūrėjai žvelgia į ateitį, puikiai suprasdami, jog praeitis – neišsemiamas lobynas ateities vizijoms. Tai kuris teatras pirmasis?

Anonimas

Anonimas portretas
Į KIAULĖS AKIS ŽIŪRĖTI BEPRASMIŠKA

kaunietis

kaunietis portretas
Čia juk LIETUVA, čia už pinigus ir velnias kazoką šoka, o mūsų valdžiažmogiai labai labai juos mėgsta tai tiems kas jų daug turi neegzistuoja jokie įstatymai ir statybos normos bus VSIO ZAKONE, kaip ir Palangos dušinės......
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių