Prašo atsakyti, kas atsakingas dėl pažeidimų Vilniaus darželiuose

Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcija raštu kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą bei Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių dėl pažeidimų, aptiktų didelėje dalyje Vilniaus miesto vaikų darželių.

Frakcijos vardu kreipimąsi išsiuntęs seniūno pavaduotojas Algirdas Butkevičius prašo ministro ir sostinės mero atsakyti, kas atsakingas už tai, kad pažeidimai nesikartotų, ir kaip šis klausimas bus sprendžiamas ateityje.

„Iš informacijos viešojoje erdvėje galima suprasti, kad Vilniaus mieste patikrintas 101 darželis iš sostinėje veikiančių 370-ies, kurie priklauso ir savivaldybei, ir privatiems steigėjams. Patikrinimo metu užfiksuota gausybė pažeidimų. Tačiau iki šiol neaišku, ar dėl pažeidimų tie darželiai bus kažkaip baudžiami, per kiek laiko darželiai privalo tuos pažeidimus pašalinti ir kada bus vykdomas pakartotinis ugdymo įstaigų patikrinimas? Kokia institucija apskritai yra atsakinga už ikimokyklinio ugdymo įstaigų saugos kontrolę? Kol kas tėvai negali būti ramūs, kad jų vaikai lankys darželius, kuriuose bus ištaisyti nustatyti pažeidimai. Tuo tarpu savivaldybės kompensacijos už darželius privatiems steigėjams kapsi į kišenę“, - sakė Seimo narys A. Butkevičius.

Seimo LSDD frakcijos seniūnas Andrius Palionis įsitikinęs, kad neužtenka tik užfiksuoti pažeidimus, reikia, kad kažkas kontroliuotų reikalaujamų minimalių normų laikymąsi.

Dalis darželių, kuriuose aptikta pažeidimų, priklauso Landsbergių šeimai, kuri nepraleidžia progos mėtytis kritikos strėlėmis į kitus.

„Ar normalu, kad darželiuose vykdoma veikla neatitinka leidime-higienos pase ir ūkinės komercinės veiklos vykdymo sąlygų vertinimo pažymoje nurodytos veiklos bei sąlygų? Man atrodo, kad darželiuose, kurie iš kompensacijų surenka nemažas sumas, turėtų dirbti pedagogai, o ne žmonės, neatitinkantys reikalaujamos kvalifikacijos. Dalis darželių, kuriuose aptikta pažeidimų, priklauso Landsbergių šeimai, kuri nepraleidžia progos mėtytis kritikos strėlėmis į kitus. Austėjos Landsbergienės darželiai, kaip rašoma viename naujienų portalų, šių metų trims ketvirčiams gavo 416,4 tūkst. eurų, o iki metų pabaigos, tikėtina, gaus ir visus 600 tūkst. Tai yra pavyzdys, kiek lėšų kompensacijų forma iš savivaldybės gauna privatūs steigėjai. Mūsų nuomone, meras turėtų pagalvoti, kaip keisti nustatytą tvarką ir neerzinti vaikų tėvų, kurie nežinodami, kaip pažeidžiamos higienos normos, leido savo vaikus į tas ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Pažeidimų yra ir kituose privačiuose darželiuose, kuriems tos kompensacijos yra mokamos iš savivaldybės“, - teigė A. Palionis.

Frakcija neatmeta, kad panašių pažeidimų gali būti ir kituose miestuose, todėl ministro teiraujasi, ar bus atliekami panašūs patikrinimai kitose Lietuvos savivaldybėse, tačiau savivaldybės atstovai nemano, kad politikų funkcija tikrinti, kaip laikomasi nustatytų taisyklių.

„Svarbiausia yra vaikų saugumas, kad mažieji patektų į jiems tinkamą aplinką, juk higienos normos yra nustatytos ne veltui. Tikiuosi, kad ministerija bei sostinės meras neatidėlios šių klausimų ir atsakys į juos“, - sakė A. Butkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kai

kai portretas
prades grobt vaikus is darzeliu kas bus kaltas?

n

n portretas
Dinastijai viskas galima..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių