Prašo Seimo politinės valios dėl Vyčio Lukiškių aikštėje

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir Seimo Kultūros komiteto pirmininką Ramūną Karbauskį, ragindami juos kuo skubiau imtis veiksmų ir išreikšti politinę valią, svarstant Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projektą.

„Istorikai, politikai ir aktyvūs visuomenės veikėjai, Lietuvos laisvės kovotojai ir gynėjai, politiniai kaliniai ir tremtiniai, minėdami Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį, į postamento Lukiškių aikštėje vietą įkasė šimtus lietuvių tautos laisvės kovas ir priespaudos kančias įprasminančių relikvijų, reikalaudami virš jų pastatyti Lietuvos valstybingumo simbolį Vytį ir primindami, kad Lukiškių aikštei dėl jos ypatingo istorinio statuso ir lokacijos dera būti pagrindine Lietuvos valstybės reprezentacine aikšte ir tai turi būti įtvirtinta įstatymu“, - teigė Seimo narys L. Kasčiūnas.

A. Ažubalis sakė, kad, stokojant aiškaus ir apibrėžto reglamentavimo, Kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė vykdė du nesuderintus veiksmus, dėl ko šiandien turime vis dar nepabaigtą Lukiškių aikštę be memorialo, kurios ką tik pabaigta rekonstrukcija jau kupina defektų. Todėl, parlamentaro nuomone, turime nedelsti ir Nacionaliniu teisės aktu įtvirtinti pagrindinės valstybės reprezentacinės aikštės statusą ir turinį. Priėmus šį įstatymą, anot A. Ažubalio, nebeliks vietos atskirų institucijų savivalei ir galimam valstybės lėšų švaistymui.

„Atsižvelgiant į 2017 m. gegužės 2 d. išreikštą Seimo valią, taip pat vienareikšmišką visuomenės paramą Vyčio paminklui ir į tai, kad Kultūros ministerijos įvykdytas konkursas dėl Lukiškių aikštės memorialo neatsižvelgė nei į tai, nei į faktą, kad Vilniaus miesto savivaldybės atlikti aikštės rekonstrukcijos darbai parengė pamatus ir vietą būtent Vyčio paminklui, bei į tai, kad Kultūros ministerijos atsakomybėje konkursą laimėjęs projektas neatitinka paveldosaugos reikalavimų, Seimas yra įpareigotas išpildyti tautos dalies, esmingai prisidėjusios prie Lietuvos laisvės, lūkesčius ir taisyti neatleistinas Kultūros ministerijos klaidas, kurios ne tik klaidina visuomenę, bet ir žlugdo jaunų Lietuvos menininkų karjeras“, - komentavo L. Kasčiūnas.


Šiame straipsnyje: Lukiškių aikštėVytisSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

pavasaris

pavasaris portretas
artėja ........... ''superpatriotai'' atsibudo

ir

ir portretas
vel naujas /superpatriotu/ pinigu plovimo budas pinigu yra daiktams tik ne pensininkams juk vistiek ismirs taip galvoja socmafija ir runkelkonservai o klapciukai pritaria su visais karabasiniaissvarkeliais.....

cha

cha portretas
kam tie paminklai,gerai ir veleva toj aikstej,o tai padarys kvadratini arkli kaip prie pilies padare...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių