Prekiautojai ruošia plakatus mitingui

Suuodę Vilniaus valdžios užmačias parduoti Kalvarijų turgų, subruzdo prekiautojai. Ant savivaldybės administracijos direktoriaus stalo staiga atgulė prašymas leisti rengti mitingą, kuriame dalyvautų 2 tūkst. žmonių.

Mitingas planuojamas liepos 28 d. Nuo 15 val. iki 16 val. ketinama rengti 2 tūkst. žmonių eitynes nuo Kalvarijų turgaus iki Vilniaus miesto savivaldybės. Mitingą organizuoja Kalvarijų turgaus smulkiojo ir vidutinio verslo darbuotojų profesinė sąjunga.

Juo tikimasi priversti valdžią persigalvoti ir neleisti išdraskyti ne tik pelningos, bet ir kultūrine vertybe tapusios prekyvietės. Prekiautojai baiminasi, kad turgavietei atsidūrus privačiose rankose, pabrangs leidimas prekiauti, tad smulkiesiems verslininkams teks mesti prekybą ir ieškotis kito darbo.

"Mums pigiau, kai turgus priklauso savivaldybei. O kai ateis koks ponas, jis turgų uždarys, ir mes liksime be darbo. Mes patys netekę darbo į turgų atėjome, savo rankomis, kaip galėdami, darbo vietas susikūrėme. Nenorime, kad dabar turgų uždarytų, palengva renovuotų. Mes pasiruošę ginti savo darbo vietas ir nė kiek nenusileisime", – nukirto Kalvarijų turgaus smulkiojo ir vidutinio verslo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Danutė Aksomaitienė.

Profesinė sąjunga tikisi, kad mitinge dalyvaus ne tik Kalvarijų turgaus prekiautojai, bet ir privačiam investuotojui išnuomotos Halės turgavietės, kitų sostinės turgelių, net Kauno turgaus prekeivių.

Tiesa, profesinė sąjunga leidimo mitinguoti iš Vilniaus miesto savivaldybės dar negavo. Klausimą dėl renginio savivaldybės Administracinė komisija ketina svarstyti šiandien, liepos 21 d. Jeigu komisija nuspręstų leidimo neišduoti, Kalvarijų turgaus smulkiojo ir vidutinio verslo darbuotojų profesinė sąjunga tikina rengsianti bado akciją.

Savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas abejojo, kad komisija išduotų leidimą tokiam mitingui, kokį sumanė Kalvarijų turgaus prekiautojai. Esą darbo dieną tokiai masei žmonių leisti rengti eitynes viena judriausių miesto gatvių pavojinga. Todėl veikiausiai prekiautojams bus siūloma sumažinti mitingo dalyvių skaičių arba pasirinkti kitą protesto vietą.

V.Milėnas taip pat pabrėžė, kad kol kas dėl turgaus likimo savivaldybėje neapsispręsta.

"Šiuo metu tik svarstomos įvairios alternatyvos: ar palikti turgų savivaldybės žiniai, tik pakeisti tvarką į skaidresnę, ar išnuomoti, o gal net ir parduoti. Tačiau galutinio sprendimo nėra. Jį turėtų priimti Vilniaus miesto taryba", – sakė V.Milėnas.


Turgus garsėja skandalais

Gegužės pradžioje Vilniaus miesto taryba nusprendė atskirti skandalingai pagarsėjusį Kalvarijų turgų nuo "Šnipiškių ūkio".

Reorganizacijos būtinybė iškilo po žiemą nuvilnijusio skandalo, kai turgaus prekiautojai paviešino įtarimus, neva buvęs bendrovės "Šnipiškių ūkis" vadovas Vidmantas Tamulionis grobstąs turgaus lėšas. Dėl neteisėtos veikos pavasarį Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą ir sulaikė V.Tamulionį. Šis iš areštinės paleistas daugiau nei prieš tris mėnesius.

Tačiau ir "Šnipiškių ūkio" ir Kalvarijų turgaus atskyrimas sukėlė audringas diskusijas. Pirmiausia nerimą kelia turgaus likimas. Mat naujoji valdžia aktyviai svarsto, ar nevertėtų pelningos turgavietės keliems dešimtmečiams išnuomoti privačiai bendrovei.

Be to, įtarimų sukėlė, kad naujai susikūrusios bendrovės "Kalvarijų turgus" priežiūrai steigiama stebėtojų taryba, tačiau šioje nematyti nė vieno opozicijos atstovo.

Tarp stebėtojų narių puikuojasi vien valdančiosios koalicijos narių pavardės: vicemero Romo Adomavičiaus, Tėvynės sąjungos frakcijos seniūno Raimundo Aleknos, kyšininkavimu kaltinamo Nepriklausomos frakcijos seniūno Gintaro Kazako, Liberalų ir centro sąjungos frakcijos vadovo Algimanto Vakarino ir Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Arūno Štaro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių