Premjeras atmeta kritiką dėl vienuolyno perdavimo pranciškonams

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis atmeta visuomenininkų kritiką dėl Vyriausybės sprendimo Pranciškonų vienuolyno pastatų perduoti Mažesniųjų brolių konventualų ordinui.

Pasak jo, šį mėnesį nusprendęs atkurti pranciškonų ordino nuosavybės teises į Pranciškonų vienuolyno ansamblį Ministrų kabinetas vykdo prieš kelerius metus priimtą Aukščiausiojo Teismo sprendimą.

Premjeras teigė, kad visuomenininkų kalbos apie pastatų atidavimą „lenkams“ yra spekuliacija.

„2013 metais yra priimtas Aukščiausiojo Teismo galutinis sprendimas dėl Pranciškonų vienuolyno ansamblio grąžinimo pranciškonų ordinui ir Vyriausybė šitą sprendimą (...) tiesiog įvykdė ir padarė tai, ką privalo padaryti teisinė valstybė“, – LRT radijui antradienį sakė ministras pirmininkas.

„Kalbos apie (vienuolyno) atidavimą lenkams ar Lenkijai yra visiška spekuliacija, tai yra nesantaikos tarp tautų kurstymas, neturintis jokio pagrindo“, – pridūrė jis.

Nuo nepriklausomybės atkūrimo iki 2013 metų minimas pastatų kompleksas buvo privatizuotas. Jį valdė bendrovė „Pranciškonų rūmai“.

„Jis iš esmės nerūpėjo nei iškiliems visuomenės veikėjams, nei pačiai valstybei“, – teigė S.Skvernelis.

Aukščiausiojo Teismo sprendimu prieš ketverius metus Pranciškonų vienuolyno pastatai buvo perduoti valstybei.

Premjeras žada, kad šis paveldas liks atviras visuomenei.

Nepriklausomybės akto signataras Liudvikas Narcizas Rasimavičius ir dar keli akademikai praėjusią savaitę viešai kreipėsi į premjerą, Seimo pirmininką ir kultūros ministrę, reikšdami nepasitenkinimą kovo 13-os dienos Vyriausybės sprendimu perduoti vienuolyno pastatus pranciškonams.

Anot jų, taip yra tyčiojamasi iš Lietuvos valstybingumo ir mokslo.

„Paradoksalu, kad lituanistinį paveldą pavedama „globoti“ pašalinėms jėgoms“, – rašoma kreipimęsi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių