D. Grybauskaitė: visuomenės abejingumas atveda prie labai blogų dalykų

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako remianti nevyriausybines iniciatyvas, kuriomis padedama grįžti į gyvenimą gatvėje atsidūrusiam jaunimui, o visuomenės abejingumas tam, anot jos, gali atvesti prie rimtų socialinių problemų valstybėje.

„Šią organizaciją visada remiu ir labai džiaugiuosi, kad ji vis daugiau priima į savo gretas tų žmonių, kuriems reikia pagalbos, savanorių taip pat. Tie, kuriems kiti negebėjo padėti, kurie gebėjo atsistoti ant kojų po sunkių nuokryčių ir bėdų gyvenime, tokios organizacijos yra labai svarbios ir reikalingos“, - žurnalistams sakė prezidentė, ketvirtadienį apsilankiusi Vilniaus arkivyskupijos „Carite“.

Ši organizacija Vilniuje teikia įvairią pagalbą gatvėje atsidūrusiems jaunuoliams - Amatų mokymo centre jaunuoliai šiuo metu lieja žvakes, taip siekiama jų socializacijos, išmokyti juos teikti pagalbą ir kitiems. Organizacija taip pat buria savanorius, kurie padeda ruošti maistą skurstantiems - apie 500 jų kasdien gali papietauti socialinio centro „Betanija“ valgykloje. Per metus žengti pirmuosius savarankiškus žingsnius padedama apie 15 jaunų žmonių.

Prezidentė pažymi, kad tam, jog žmogus negrįžtų į ankstesnį ydingą gyvenimą, būtina ilgalaikė įvairiapusė pagalba - tokią paslaugą kol kas „Carito“ Amatų mokymo centras teikia vienintelis Lietuvoje. Šalies vadovė sveikino įstaigos siekį investuoti į Lietuvos žmonių socialinį saugumą įtraukiant juos į bendrą veiklą, savanorystę, taip pat maitinant nepasiturinčiuosius, tačiau pabrėžė, kad tai turėtų būti  ne tik nevyriausybinių organizacijų iniciatyva.

„Čia esu dėl to, kad tai yra vienas gražesnių, geresnių pavyzdžių. Bet pagalbos reikia daugeliui. Abejingumas, stovėjimas šalia, žiūrėjimas į gatvėje esantį žmogų, žmogų, kuriam sudėtinga, ir tai tik stebėti - abejingumas visada istoriškai atveda prie labai blogų dalykų visose šalyse“, - pridūrė ji.

Preliminariais skaičiavimais, kasmet gatvėje be pajamų ir pastogės atsiduria po kelis tūkstančius jaunų žmonių. Dažniausiai tai 16–25 metų vaikinai ir merginos, augę globos namuose, rizikos šeimose, kenčiantys nuo priklausomybių, turintys reikalų su teisėsauga. Dauguma jų sveiki ir galintys dirbti, tačiau visiškai praradę viltį ir gebėjimą savimi pasirūpinti.

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ direktorius Linas Kukuraitis sako, kad tiek amatų centro žvakių dirbtuvės, tiek valgykla atlieka platesnes nei tik užimtumo ir maitinimo funkcijas.

„Šalia to, kad yra gaminamos žvakės, kad yra darbo vietos, kur žmonės, padirbę pas mus, jau gali eiti į darbo rinką, „Betanėje“ gaminame maistą 500 žmonių, bet čia kartu yra ir mokymo bazė jaunimui iš gatvės, sunkumus išgyvenančiam jaunimui iš globos namų, nes neretai jie nebūna pasiruošę integracijai, jiems reikia, kad kažkas padėtų suorientuoti. Mes turime ir bendrabutį, kur jie gyvena, ir mokymosi erdves, yra maitinimas, visa profesionali socialinė ir psichologinė pagalba“, - BNS sakė L.Kukuraitis.

Pasak jo, per metus „Caritas“ priima iki 15 jaunuolių - didesnės grupės nesudaroma tiek dėl ribotų resursų, tiek ir dėl to, jog jaunuoliai didesnėje grupėje lengviau neigiamai veikia vieni kitus.

„Yra įspūdingų istorijų, kur žmonės, baigę 3 klases, nors yra 18 metų, atsidūrę gatvėje, vartojantys narkotikus - baigia vakarinę mokyklą, įgyja pagrindinį išsilavinimą ir tampa visuomenės nariais. Tokių tikrai yra“, - teigia organizacijos vadovas

L.Kukuraitis sako, kad žvakių dirbtuvėse galėtų dirbti ir 10 jaunuolių, šiuo metu čia dirba 2-3, tam reikėtų papildomų pajėgų rūpinantis pardavimais, tvarkant logistiką, tačiau ne visada sulaukiama verslo pagalbos, be to, sudėtinga konkuruoti su didžiaisiais žvakių gamintojais.

Organizacija „Caritas“ veikia jau 27 metus, ji taip pat rūpinasi į Lietuvą perkeltų pabėgėlių integracija, yra prezidentės inicijuotos nacionalinės socialinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ partnerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vacys

Vacys portretas
Pritariu - kokia visuomenė, toks ir seimas. Todėl nevertėtų kitų kaltinti. Patys išsirenka, patys ir turi. Patys išsirinko Naująją Sąjungą - ji sužlugo. Išsirinko „ubagų karalių" - nusivylė. Nubalsavo už šoumenus, o tie „prisikėlėliai" išsilakstė, patiko violetiniai - pabėgo į Ameriką, kiti pražuvo su „juodąja buhalterija", dar vieniems tvarka su 150 tūkst koją pakišo. Pažiūrėsime, kaip bus su „kolūkiečiais"...

...

... portretas
Liber'alai dėl abejingumo kalti, anot jų: "Viskas sau sau sau, o nevykėliai te patys dvesia".

visuomenė

visuomenė portretas
ima pavyzdį iš seimo.Tad kai seimas rodys gerą pavyzdį ir rūpinsis savo piliečiais,tai ir visuomenė taps geresne ir atsakingesne.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių