R. Šimašius: NŽT trukdo plėtoti privačių darželių statybą

Po to, kai paskelbė, kad ketina nutraukti buvusio „Žalgirio“ stadiono sklypo nuomos sutartį su įmone „Hanner“, sostinės meras pareiškė, kad tarnyba trukdo plėtoti ir privačių darželių statybą. Tarnybos atstovai aiškina, kad norint žemę privatiems investuotojams išnuomoti greičiau, reikia keisti investicijų įstatymą.

Ne paslaptis, kad darželių Vilniuje trūksta. Praėjusį rugsėjį iš norėjusiųjų lankyti darželius vietų pritrūko 3 800 vaikų. Tokiam poreikiui patenkinti reikėtų pastatyti apie 20 naujų darželių. Savivaldybės specialistai aiškina, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigas ketinama plėsti dviem būdais. Vienas, tai moduliniai priestatai prie jau esamų darželių. Kitas – naujų darželių iš modulių statyba. Neseniai vienas toks darželis jau atidarytas sostinės Santariškių mikrorajone. Savivaldybė planuoja pastatyti dar tokius 6. Vienas turėtų atsirasti Pilaitės mikrorajone.

„Visuose 6 naujai pastatytuose darželiuose turėtų ugdytis nemažiau kaip 1000 vaikų. Planuojamas darželio dydis yra 12-os grupių, ir tokiame darželyje ugdymą galėtų vykdyti nemažiau kaip 230 vaikų“, – pasakojo Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Algminas Pakalniškis.

Tačiau, kad nauji darželiai atsirastų, reikia žemės sklypų įvairiuose Vilniaus rajonuose: Balsiuose, Pilaitėje, Pašilaičiuose, kitur. Sostinės meras sako, kad norint rezultatą pasiekti greičiau, žemę privačių darželių statybai investuotojams geriausia išnuomoti aukcione, tačiau Nacionalinė žemės tarnyba tokiam Vyriausybės nutarimo projektui nepritaria, motyvuodama, kad nuomodama sklypus aukcione savivaldybė pažeis galiojančius teisės aktus.

„Įstatymai nenumato tokios galimybės perduoti žemę savivaldybei nuosavybėn, kuri paskiau būtų išnuomota aukciono būdu. Todėl mes siūlom savo sprendimo būdą šios problemos, t.y. vadovautis viešo ir privataus sektoriaus partneryste, vadovautis investicijų įstatymu, pagal kurį savivaldybė gali su privačiu investuotoju sudaryti sutartį ir mes ne aukciono būdu išnuomosim valstybės žemę. Valstybės žemė liks valstybės, o darželiai bus pastatyti ir kuo puikiausiai funkcionuos“, – teigia Nacionalinės žemės tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Ruslanas Golubovas.

„Čia absurdiškiausias dalykas, kas įmanoma, nes mes gaunam kaip ir rekomendaciją iš nacionalinės žemės tarnybos, kuri tuo net neužsiima, kad jūs organizuokit projektą, kas yra ilgas, brangus ir labai sudėtingas projektas ir labai dažnai apauga korupciniais visokiais dalykais, nes iš tikrųjų labai sunku padaryt, kad būtų atviras ir skaidrus. Tuo tarpu, kai padarom labai paprastą, aiškų aukcioną ir pasakom, kad štai šitoj vietoj gali būt tik darželis ir niekas kitas. Ir tam tikri parametrai nustatomi, ir sakom, kas nori realizuoti tą, kas sumokės didžiausią kainą už sklypo nuomą, tas ir galės statyti pagal parametrus darželį“, – stebisi Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pasak Nacionalinės žemės tarnybos, statyti darželius ant savivaldybės žemės galima tik vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, tai yra tik viešos privačios partnerystės būdu. Norint žemės sklypus investuotojams nuomoti aukcione, reikėtų keisti Investicijų įstatymą. Tokius pakeitimus ir turėtų inicijuoti savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
matomai Simasiuj anukelis pasisikunde .......

NA NA

NA   NA portretas
Šimašiau , tarnauk Lietuvai ir jos žmonėms ,o ne landsbergiams ,_______statykit , restauruokit ,pastatus , pilis ,o tai Vilnius griūva ,,,,,,,sėkmės ,,,

...

... portretas
Kada galutinai bus išparceliuotas Vilnius?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių