R. Šimašius savo rinkimų cirką rengs už miestiečių pinigus

Artėjantys savivaldos rinkimai pamažu ryškina tikrąjį Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus veidą. Jo politiniai oponentai įsitikinę, kad kovotoju su korupcija besidedantis politikas savo rinkimų kampanijai gviešiasi bent pusės milijono eurų iš vilniečių. Nespjauna jis ir į partijos lėšas, nors mero posto su Liberalų sąjūdžiu nesieks.

Pozicijas tikrinosi paslapčia

Sprendimu kandidatuoti kitąmet vyksiančiuose merų rinkimuose su visuomeniniu komitetu Vilniaus meras R.Šimašius išprovokavo vidines rietenas Liberalų sąjūdyje ir net sulaukė pasiūlymo trauktis iš pareigų partijoje. Panašu, kad tokį jo žingsnį galėjo paskatinti rugsėjo pabaigoje atliktas vilniečių nuomonės tyrimas. Jį atliko UAB "Spinter tyrimai", tačiau rezultatai neviešinami.

Vienas iš klausimų buvo: "Kaip pasikeistų Jūsų palaikymas kandidatui į Vilniaus merus R.Šimašiui, jeigu jis rinkimuose dalyvautų ne su Liberalų sąjūdžiu, o kurdamas atskirą judėjimą?" Galimi atsakymų variantai: "Padidėtų", "Sumažėtų", "Neturėtų jokios įtakos" ir "Nežinau, negaliu atsakyti".

Ant improvizuotos tribūnos Lukiškių aikštėje, iš kurios R.Šimašius paskelbė apie savo kandidatavimą ir 12 "ambicijų" vilniečiams, puikavosi šūkis "Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!" Tokį šūkį buvo siūloma vertinti ir apklausos dalyviams, kartu su kitais: "Pirmyn, Vilniau!", "Vilnius. Laisvė spręsti patiems" bei Seimo valdančiuosius įgeliantį "Vilnius piliečiams, ne valstiečiams!"

Respondentų taip pat buvo prašoma įvertinti svarbiausius iš 13-os išvardytų R.Šimašiaus gerų darbų, o manantiems, kad meras visgi kažko svarbaus nepadarė, siūlyta patiems gerai apgalvoti ir tai įrašyti.

Tikisi antrojo turo

R.Šimašius tikrinosi ir tai, ar stipriai yra prispaustas vadinamojo valstybės užvaldymo skandalo: klausimui "Kiek, Jūsų nuomone, R.Šimašius yra susijęs su koncernu "MG Baltic" pateikti 5 atsakymų variantai: "Labai susijęs, jis yra šio koncerno kontroliuojamas", "Šiek tiek susijęs, ankstesnė veikla gali daryti įtaką mero sprendimams", "Pavieniai komandos nariai galėjo būti susiję, tačiau tai nedaro įtakos jo sprendimams", "Visiškai nesusijęs", "Nežinau, negaliu atsakyti".

Apklausoje kartu su R.Šimašiumi yra išvardyti dar 12 Vilniaus politikų ir visuomenės veikėjų, taip pat ir iš opozicijos, kuriuos prašoma įvertinti skalėje nuo 1 iki 10, kur 1 reiškia "Labai nepalankiai", o 10 – "Labai palankiai".

Įdomu ir tai, ką R.Šimašius laikytų savo potencialiais konkurentais, jeigu liktų dalyvauti antrajame rinkimų ture (primename, apklausa vykdyta rugsėjo pabaigoje): Artūrą Zuoką, Antaną Guogą, Viktorą Uspaskichą, Dainių Kreivį, Ingridą Šimonytę, Aivarą Abromavičių (buvęs Ukrainos ekonomikos plėtros ir prekybos ministras – red. past.). Kaip dabartinio mero šansus įvertino vilniečiai – nežinoma, nes, kaip minėta, tyrimo rezultatai neviešinami.

Politiką suplakė su krepšiniu

Kai kuriems ši bendrovės "Spinter tyrimai" atlikta apklausa sukėlė rimtų abejonių dėl skaidrumo. Mat joje buvo teiraujamasi ne tik apie sostinės politinius veikėjus ir R.Šimašiaus gerus darbus, bet ir apie krepšinio klubo "Rytas" naująjį pavadinimą bei atnaujintą komandos simbolį – Vilką.

"Kadangi tyrimų sritį išmanau neblogai, taip pat seku ir Lietuvos aktualijas, nustebino tai, kad Vilniaus mero darbai ir sostinės krepšinio klubo reikalai pateikti kaip vientisa apklausa, – "Vilniaus dienai" teigė viena minimo tyrimo respondentė. – Taip dažniausiai daroma, kai yra vienas mokėtojas už apklausą. Atrodo, kad ši politinė R.Šimašiaus rinkimų apklausa galimai apmokėta krepšinio klubo "Rytas", kurio dalininkė yra Vilniaus miesto savivaldybė. Tai būtų šiurkštus įstatymų pažeidimas ir prielaidos korupcijai."

Bendrovė "Spinter tyrimai" yra atlikusi ir atlieka ne vieną apklausą, kurios užsakovai yra Vilniaus miesto savivaldybės įstaigos ar įmonės. Tai, pasak aktyvios vilnietės, gali kelti pagrįstų įtarimų, ar už sostinės mokesčių mokėtojų pinigus nėra finansuojamos politinės rinkimų kampanijos ir jų užsakyti tyrimai. Mat, jos žiniomis, Lietuvos liberalų sąjūdis tokios apklausos tikrai neužsakinėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Remigijau lauk

Remigijau lauk portretas
Visiems ir taip turėtų būti aišku, po tokio korupcinio skandalo su MG Baltic, kas čia iš tiesų vagis ir kas manipuliuoja visuomene. Šimašiau lauk, grąžinkit ZUOKĄ.

Joooo

Joooo portretas
Užsakytas straipsnis.

Apgailėtina

Apgailėtina  portretas
Apgailėtina
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių