Roplių ir varliagyvių mylėtojai buriasi į draugiją

Roplių ir varliagyvių mylėtojai telkiasi bendram tikslui – apsaugoti šiuos unikalius gyvūnus nuo išnykimo. Balandžio 30 d. įsteigta Lietuvos herpetologų draugija, kuri rūpinsis Lietuvoje aptinkamų laukinių varliagyvių ir roplių bei jų buveinių apsauga. Tapti draugijos nariais ir prisidėti prie šių gyvūnų išsaugojimo jau gali kiekvienas norintis.

Remiantis Tarptautinės gamtos apsaugos organizacijos (IUCN) duomenimis, trečdaliui pasaulio varliagyvių rūšių gresia išnykimas. Ne mažesnė grėsmė kilusi ir roplių išlikimui. Nors daugeliui rūšių didžiausia grėsmė kyla dėl tropikų miškų kirtimo, išnykimo pavojus iškilęs ir Lietuvoje gyvenantiems ropliams ir varliagyviams:  8 iš 13 Lietuvoje gyvenančių varliagyvių rūšių ir 3 iš 7 roplių rūšių yra saugomos pagal Europos Sąjungos buveinių direktyvą. Varliagyviai ir ropliai nyksta dėl to, kad naikinamos jų buveinės, didėja aplinkos tarša bei nesiimama pakankamai efektyvių priemonių jų saugumui užtikrinti (pavyzdžiui, didelė dalis varliagyvių žūsta masinių migracijų metu dėl nepritaikytos kelių infrastruktūros).

Laukiniais ropliais ir varliagyviais besidominčių bei jų tyrimais ir apsauga užsiimančių žmonių iniciatyva, balandžio 30 d. įkurta Lietuvos herpetologų draugija. Draugijos organizacine veikla rūpinsis steigiamojo susirinkimo metu išrinkta draugijos taryba, vadovaujama pirmininkės Dalios Bastytės.

Lietuvos herpetologų draugijos simboliu pasirinktas balinis vėžlys – ilgaamžiškiausias Lietuvos laukinis gyvūnas, gamtoje išgyvenantis iki 100 metų. Ši archajiška rūšis, Lietuvos kraštovaizdyje gyvenusi tūkstančius metų, paskutiniais dešimtmečiais dėl žmogaus poveikio mūsų šalyje priartėjo prie išnykimo ribos – suskaičiuojama vos 400 individų.

Lietuvos herpetologų draugija sieks gilinti draugijos narių bei visuomenės žinias apie Lietuvoje gyvenančius varliagyvius ir roplius bei galimybes prisidėti prie jų išsaugojimo. Gamtosaugos organizacijos stengiasi užtikrinti nykstančių gyvūnų išsaugojimą, tačiau be visuomenės paramos šios pastangos neturės ilgalaikio poveikio.

Dažno žmogaus artima pažintis su gamta prasideda nuo roplių ir varliagyvių: neretai tenka išgirsti istorijų apie pažinimo tikslais užkankintas varles ar gyvates. Deja, gyvūnui ši pažintis su žmogumi dažnai būna paskutinė, o visuomenėje giliai įsišaknijęs požiūris, kad šie „švelnių ir pūkuotų“ kategorijai nepriskiriami gyvūnai yra nemalonūs, neverti pagarbos, o neretai esą gali būti ir pavojingi.

Draugija sieks pakeisti visuomenės požiūrį, sklaidyti mitus ir skiepyti pagarbą šiems gyvūnams. Tikimasi, kad suburtas entuziastų tinklas taip pat padės surinkti kuo tikslesnę ir objektyvesnę informaciją apie šalyje gyvenančių retų rūšių padėtį.

Tapti Lietuvos herpetologų draugijos nariu galima užsiregistravus el. paštuinfo@herpetologai.lt arba oficialiame draugijos pristatymo renginyje, kuris vyks gegužės 9 d. Verkių parke.

Renginio dalyviai sužinos daugiau apie slaptingą roplių ir varliagyvių gyvenimo būdą, jų išlikimui kylančias grėsmes ir galimybes prisidėti prie jų išsaugojimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių