Senamiesčio gyventojai atveria kiemelius: pasidalins Vilniaus istorija

  • Teksto dydis:

Vienas unikaliausių Europoje Vilniaus senamiestis atveria savo paslaptingus uždarus kiemelius smalsiems ir besidomintiems istorija lankytojams. Sostinės meras Remigijus Šimašius neseniai laiškais pakvietė Senamiesčio gyventojus tapti savo miesto ambasadoriais – atverti uždarus, savitą istoriją pasakojančius kiemelius miesto svečiams ir vilniečiams. Kiemeliuose slypi kelių amžių mūrų, miesto vartų liekanos ir kiti lobiai. Iniciatyva atverti kiemelius idėja kilo susitikus su Vilniaus miesto gidais.

„Uždari kiemeliai Senamiestyje – lyg paslėptas miesto istorijos archyvas. Vos vienas kitas vietinis gyventojas bežino, kad jo kiemelyje kadaise darbavosi amatininkai, prekiavo krautuvininkai ar lankėsi miesto didikai. Šiandien juose dera praeities palikimas, dabarties pasiekimai ir kultūra. Kviečiu pasakoti savo miesto istorijas, atverti kiemus miesto svečiams ir atokiau nuo centro gyvenantiems vilniečiams, kad pasigrožėtų išlikusiu paveldu, pastebėtų istorijos ženklus, dalintųsi savo įspūdžiais ir nuotraukomis apie vieną gražiausių ir atviriausių Europos sostinių“, – kvietė meras Remigijus Šimašius.

Pirmasis prie šios iniciatyvos prisijungė Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus (Pilies g. 40), svetingai atverdamas savo kiemelį. Šiandien jame buvo atidengta lentelė su informacija, kad kiemelis yra atviras visiems darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. bei savaitgaliais ir švenčių dienomis nuo 11 iki 19 val.

Iniciatyvos starto proga suorganizuota ekskursija po keletą unikalių kiemelių: Pilies g. 32, viešbučio „Narutis“ kiemelis, kiemeliai Dominikonų gatvėje, Alumnato kiemas Universiteto gatvėje, taip pat – Jėzuitų noviciato kiemas Šv. Ignoto g. 6, Adomo Mickevičiaus muziejaus kiemelis, kiemeliai Aušros vartų bei Rūdninkų gatvėse. Šie kiemeliai šiuo metu atviri bet kuriuo dienos metu. Ateityje planuojama rengti ir daugiau tokių ekskursijų, tačiau kviečiama ir patiems lankytis ir tyrinėti istoriją atviruose kiemeliuose savarankiškai.

Tikimasi, kad prie iniciatyvos jungsis vis daugiau Senamiesčio gyventojų ir atvirų kiemelių daugės, ypač šiltuoju metu laiku. Siūloma kiemelius atverti darbo dienomis nuo 8 iki 17 val., poilsio ir švenčių dienomis nuo 11 iki 19 val. Kiemeliai gali būti labai įvairūs: tranzitiniai, kurių dėka gali pereiti į kitą gatvę, istoriniai, suteikiantys progą išvysti paslėptus istorinius Vilniaus sluoksnius, meną. Susidomėję iniciatyva kviečiami parašyti el. paštu: kristina.mackeviciene@vilnius.lt arba skambinti (8 5) 2112316. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių