„Šimtmečio herojų“ instaliacijoje – V. Landsbergio veidas

  • Teksto dydis:

Gruodžio 4 d. 11 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje jaunosios kartos menininkė Jolita Vaitkutė pristatys artėjančiam Valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtą meninę instaliaciją „Kūrėjas“.

Instaliacijoje iš įvairių kūrybos priemonių ir jau sukurtų objektų bus atvaizduotas prof. Vytauto Landsbergio veidas.

Tai jau trečiasis jaunosios menininkės „Šimtmečio iniciatyvų konkurso“ projektas, skirtas „Šimtmečio herojams“, kūrusiems ir kuriantiems Lietuvą žmonėms, visiems, kurie savo veikla prisidėjo prie mūsų šalies valstybingumo tradicijų kūrimo ir išsaugojimo.

„Instaliacijoje „Kūrėjas“ norėjosi paliesti ne tik menininkus, rašytojus, mokslininkus, bet ir valstybės kūrėjus. Be abejo, vienas svarbiausių tarp jų yra nepriklausomybės atkūrimo judėjimo lyderis ir įkvėpėjas prof. V. Landsbergis. Tai labai simboliška – profesoriaus portretas reprezentuoja valstybės kūrėjus, tuo pačiu ir mus visus, nes kiekvienas tokiu esame, šiandienos herojus yra kiekvienas Lietuvą kuriantis žmogus. Priemonės iš kurių bus sukurtas V. Landsbergio atvaizdas yra skirtos visoms žmonių veikloms, kuriose pasireiškia kūryba. Esu dariusi mažą profesoriaus portretą iš mėtų, šį kartą tai bus pati didžiausia iš mano kada nors sukurtų instaliacijų“, – pristatydama instaliacijos idėją pasakojo Jolita Vaitkutė.

Menininkė prof. V. Landsbergio portretą ketina sudėti iš teptukų, drobių, dažų, rašiklių, pieštukų, popieriaus, drobės, natų sąsiuvinių, knygų, fotoaparatų, kino juostos, įvairių medžiagų ir audinių, siūlų, mėgintuvėlių, molinių indų, plokštelių, kompaktinių diskų, spausdinimo mašinėlių, nešiojamų kompiuterių ir muzikos instrumentų.

Prof. V. Landsbergio portretas, naudojant perspektyvinę techniką, bus kuriamas šį savaitgalį ant pagrindinių Nacionalinės bibliotekos laiptų pastato viduje. Stebint portretą  iš skirtingų rakursų, jį sudarantys objektai atrodys kaip atskiri ir nesudarantys vientiso vaizdo, tačiau žiūrint į juos iš nurodyto taško aikštelės apačioje, bus galima grožėtis vientisu meno kūriniu, kuris atvaizduos aiškų V. Landsbergio veidą. Instaliaciją Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje ketinama eksponuoti dvi savaites.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
o mauzoliejaus dar jam ne stato

Ramunė

Ramunė portretas
Vienam idiotui priminsiu,. kad visi mes, vyresnio amžiaus žmonės, buvome tarybiniai, ir profesoriai ir kolchoznikai. Labai džiaugiuosi, kad bus nors taip (kol kas) įamžintas gerb. V.Landsbergio pagrindinis įnašas į mūsų nepriklausomybės iškovojimą. Jis to vertas daugiau negu kas nors kitas. nes tuometinėmis sąlygomis atgauti nepriklausomybę buvo stebuklas. Iš kad tą stabuklas įvyktų V.Landsbergis buvo pagrindinis žmogus. Ar jūs, visaip dergiantis gerbtiniausią Lietuvoje žmogų, bent įsivaizduojate, kur mes būtume, jei to tikslo būtų "ėmesis" koks nors Brazas ar kitas nesupratęs, nei kur, nei ko mes ėjome. O mes žinojome, ko norime, kiti dėl to net gyvybę padėjo,. Skaudu, kad runkeliai ir kolchoznikai iš to tyčiojasi, bet ką padarysi, kad ta kai kam miela sovietinė chunta išvalė smegenis, palikusi jiems galvoje tik neapykantą savo laisvai Tėvynei ir jos didvyriams.

Tarybiniam profesoriui ura!

Tarybiniam profesoriui ura! portretas
Toks buvo ir yra komjaunimas, kaip šita prisitaikymo pirmūnė.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių