Šimtmečio proga dirbtuvėse gimsta paminklas J. Basanavičiui

Paminklo mūsų tautos patriarchui dr. Jonui Basanavičiui kūrėjas skulptorius Gediminas Piekuras pakvietė pasižvalgyti po kūrybines dirbtuves ir pamatyti, kaip skulptūros modelis „užaugo“ iki natūralaus skulptūros dydžio - 2 metų 70 centimetrų.

Paminklą dr. Jonui Basanavičiui ir jo vardo aikštę išvysime jau lapkričio 23-iąją, minėdami patriarcho gimtadienį.

Likus trims mėnesiams iki skulptūros liejimo darbų, skulptūros autorius G. Piekuras papasakojo apie ieškojimus ir atradimus kūrybinėse dirbtuvėse.

Čia akį patraukia ne tiek įrankiai ir medžiagos, kiek knygų apie dr. Joną Basanavičių gausa. Jomis nukrautas darbastalis. Ant sienų daugybė J. Basanavičiaus fotografijų, kuriose jis - ir dvidešimtmetis jaunuolis, ir brandaus amžiaus, inteligentiškas, gražiai apsirengęs, įvairaus profilio, stovėsenos.

Skulptoriaus planšetė pilna to laikmečio vyrų aprangos detalių fotografijų, tiek lietuvių, tiek užsieniečių. Skulptorius konsultuojasi ir su kostiumų dizaino istorikais, kad kuriant skulptūra nebūtų jokių netikslumų.

„Aš ir dabar mano geriausias draugas Basanavičius“, - juokauja skulptorius. Pasak G. Piekuro, didžiausias iššūkis - sukurti Jį. Nematytą.

„Aš sukūriau savo, nors kiekvienas jį mato ir įsivaizduoja kitaip. Gilinuosi, koks jis buvo išvykęs svetur, ir sugrįžęs, jauno ir brandaus amžiaus. Išvaizdus, plačios veiklos, mąslus. Visa tai stengiausi kiek įmanoma sukoncentruoti į figūrą ir portretą. Dar norisi emociškiau į jį pažvelgti, įdėti daugiau dvasios,“ - dalijosi mintimis paminklo autorius.

Aš sukūriau savo, nors kiekvienas jį mato ir įsivaizduoja kitaip. Gilinuosi, koks jis buvo išvykęs svetur, ir sugrįžęs, jauno ir brandaus amžiaus.

Nuo konkurso pradžios tai jau devintasis skulptūros modelis, kuris dar bus tobulinamas apie tris mėnesius.

Paskui jis virs vientisesnės, tvirtesnės formos, bronzos spalvos skulptūra, kuriai sukurti bus panaudota autorinė, iki šiol nenaudota, skulptoriaus technika. Iš bronzos skulptūrą planuojama lieti rugsėjį.

„Autoriui sekasi puikiai“, - sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius, J. Basanavičių įsivaizduojantis dinamišką, artimą.

Aplink skulptūrą kuriama erdvė leis žmonėms iš arti apžiūrėti figūrą, judėti aplink skulptūrą. Savivaldybė jau yra parengusi aikštės priešais Filharmoniją techninį sutvarkymo projektą.

Gegužę planuojama pradėti keisti aikštės dangą, įrengti modernų apšvietimą, pasodinti želdinių ir įrengti suoliukus. Skaičiuojama, kad aikštės sutvarkymo sąmata sieks apie 300 tūkstančių eurų.

Paminklo ir aikštės idėjos autoriai - skulptorius G. Piekuras ir architektai Gediminas Antanas Sakalis ir Algirdas Rasimavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA NA  portretas
Lenino prototipas ,_______abu labu tokie ,nešdami komunizmo virusą leninas žydas, išžudė milijonus rusų ir kitas tautas ,jis buvo importuotas nuo vokiečių žydų ,o Basanavičius apsikrėtęs virusu , savo gyvenimą atidavė Bulgarijos žmonėms, kovojo už jų laisvę į Lietuvą grįžo jau pasiligojęs ir su kulka ,čia pasitaikė proga pabūti signataru ,nors jo visai tas nedomino ,gerai ,kad nekėlė revoliucijų ir nežuvo žmonės ,ko pasekoje pasiliko lenkų užgrobtame Vilniuje ,ten ir numirė ,,,sėkmės ,komunizmas , tai fašizmas ,daug žmonių buvo suklaidintų ,,,,

cia is ,, GRUTO ,, MUZIEJAUS- LENINAS Smolny

cia  is ,, GRUTO ,, MUZIEJAUS- LENINAS  Smolny portretas
islipes is sarvuocio tik galva kita priklijavo ir kriuky pridare....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių