Skelbia kovą su nelegaliu darbu statybose

  • Teksto dydis:

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad po išsamaus pasiruošimo kovo pradžioje pagal pilotinį projektą buvo atliktas Jungtinių operacijų centro (JOC) organizuotas patikrinimas statybos objekte Zujūnų seniūnijoje, Vilniaus rajone.

Patikrinime dalyvavo VDI Vilniaus skyriaus inspektoriai, Vilniaus apskrities policijos pareigūnai, Vilniaus apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai, taip pat Vilniaus apskrities Migracijos valdybos Užsieniečių reikalų skyriaus specialistai.

Prie tikrintojų prisijungė ir Norvegijos darbo inspekcijos atstovai. Tai jau ne pirmas kartas, kai bendradarbiaujama atliekant tikrinimus tiek Norvegijos, tiek Lietuvos įmonėse.

Inspektavimo metu nustatyta 11 individualiai dirbančių asmenų, iš jų 5 dirbo pažeisdami ūkinę / komercinę veiklą. Beje, net 2 iš šių 5 jau yra bausti už tokį pat pažeidimą. Asmenims bus surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Administracinių nusižengimų kodekso 150 straipsnį (Komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimas užtraukia baudą nuo trijų šimtų iki aštuonių šimtų penkiasdešimt eurų. Šio straipsnio 1 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo aštuonių šimtų penkiasdešimt iki vieno tūkstančio penkių šimtų eurų.)

Tikrinant trys asmenys, nušokę iš antro aukšto, mėgino pasišalinti iš statybos objekto, tačiau policijos pareigūnai juos sulaikė. Dar vienam nenustatytos tapatybės asmeniui pavyko dingti. UAB „Bronzita“ vadovas Mindaugas Radžius buvo sulaikytas policijos pareigūnų už teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų nevykdymą, jam surašytas administracinio nusižengimo protokolas.

Pareigūnai operatyviai aptarė veiksmus ir nutarė papildomai patikrinti dar vieną netoliese statomą vienbučių gyvenamųjų namų kvartalą. Čia nelegaliai dirbančiųjų nenustatyta. Nustatyti 5 juridiniai subjektai, kurių darbuotojai komandiruoti asmenys dirbo objekte, tarp jų – dirbantys Ukrainos ir Baltarusijos piliečiai; dėl šių asmenų tyrimai tęsiami. Patikrinimo metu vienam iš užsieniečių, kuris, beje, gyvena pačioje statybvietėje, patikrinus blaivumą, užfiksuotas 2,47 promilės girtumas. Už darbuotojo nenušalinimą nuo darbo atsakingi asmenys bus traukiami administracinėn atsakomybėn.

Tikrintojai taip pat atkreipė dėmesį ir aplinkos teršimo atvejus (atliekų krūvos, statybinės medžiagos neišvežamos, bet deginamos statybvietėje). Ši informacija bus persiųsta pagal kompetenciją.

Pasak Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus Jono Griciaus, JOC įkūrimo praktika pradėta diegti remiantis Norvegijos patyrimu kovoje su nusikaltimais, susijusiais su darbu. Jos esmė – išplėsti regionų ir vietos valdžios institucijų bendradarbiavimą. Šiam pasiūlymui buvo pritarta Nelegalaus darbo reiškinių atsiradimo sąlygų nagrinėjimo ir jo kontrolės centrinės koordinavimo grupės posėdyje. JOC sudarytų VDI, VMI, FNTT, Policijos, Migracijos tarnybos, Sodros atstovai. Pagrindiniai tikrinimo objektai: prekyba žmonėmis darbo išnaudojimo tikslais, nelegalus/nedeklaruotas darbas, užsieniečių nelegalus darbas, darbo užmokesčio mokėjimas vokeliuose, kiti mokestiniai pažeidimai, susiję su darbu. Pilotinius projektus numatyta vykdyti Vilniaus ir Klaipėdos regionuose, tačiau centrų veiklos turinys gali apimti visą Lietuvą. J. Gricius akcentuoja, kad kova su šešėliu, ekonominės vergovės požymių turinčia veikla, trečiųjų šalių darbuotojų išnaudojimu bus tęstinė, nuosekli ir sisteminga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Benius

Benius portretas
Norvegijoja taip netikrina kaip cia dirbau ir zinau popieriuka suraso darbdavys su darbininku ir dirbi o po kokio menesio tik iformino kad dirbai cia pas mus lietuviai visur perdeda

pau

pau portretas
kova su vejo malunais pradzioj sukuria sistema poto tipo su ja kovoja bent jau nerasytu ir tyletu siknas suglaude

baikit

baikit portretas
as pas puzbroli talkauju.ne nuo to pradedat,seimo verslininkai didziausi mokesciu vagys.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių