Sniegas netirpsta, nes žmonės nesiprausia

Jeigu sninga, čiupkite slides ir čiuožkite pas kaimyną gerti vyno. Tokius patarimus vilniečiams žarsto sostinės vicemeras Romas Adomavičius. O pats tuo metu svajoja apie sniego tirpdymo mašiną.

R.Adomavičius atskleidė naują sumanymą, kuris vicemero galvoje užgimė taip pat užsienyje. Šįkart – Maskvoje. Rusijos sostinėje R.Adomavičių sužavėjo sniego tirpdymo mašinos, kurios sniegą surenka, ištirpdo ir išleidžia į lietaus nuotekų sistemą.

"Rusai, skirtingai nei kapitalistiniai kraštai, kurie laukia, kol sniegas pats nutirps, tai daro specialiais šildytuvais, o vanduo išleidžiamas į lietaus kanalizaciją. Nors ši technika brangi, tačiau labai brangiai kainuoja ir sniegą išvežti", – teigė vienas miesto vadovų.

Nors R.Adomavičius neslėpė net neįsivaizduojantis, kiek tokia mašina ir jos eksploatacija kainuoja, jis norėtų, kad tokią techniką jau kitų metų žiemą būtų galima išbandyti bent centrinėje miesto dalyje.

A.Vilūnas prisiminė, kad prieš septynerius metus "Grinda" atliko eksperimentą su "Vilniaus vandenimis". Sniegas buvo verčiamas į šios bendrovės buitinės kanalizacijos kolektorius, kuriose esantis šiltas vanduo sniegą turėjo tirpdyti ir išleisti į upę. Tačiau paaiškėjo, kad to daryti Vilniuje negalima.

"Pasirodo, mes gyvename labai taupiai ir vartojame mažai karšto vandens. Kitaip tariant, nesiprausiame. Sniegas taip atšaldytų vamzdžius, kad jie apsitrauktų ledu", – dar vieną priežastį, kodėl nepavyksta susitvarkyti su sniegu, rado A.Vilūnas.


Praverstų lėktuvai

Iš Maskvos R.Adomavičius galėjo parsivežti ne tik sniego tirpdymo mašinos, bet ir dar geresnę idėją, kuri būtų ne tik išsprendusi sniego problemą, bet ir atgaivinusi sostinės oro uostą.

Dabar jau buvęs Maskvos meras Jurijus Lužkovas praėjusią žiemą buvo sumanęs už kelis milijonus JAV dolerių nusamdyti Rusijos karinę aviaciją, kad ji chemikalais išvaikytų debesis ir sniegas iškristų tik Maskvos priemiesčiuose.

J.Lužkovas teigė, kad besniegė žiema būtų išties labai naudinga miestui, kurį sniegas dažniausiai užkloja nuo lapkričio iki kovo. Tokiu atveju nereikėtų valyti gatvių, o eismo sąlygos ir gyvenimo kokybė smarkiai pagerėtų.

Nors Rusijos sostinėje ši idėja taip ir nebuvo įgyvendinta, galbūt ją sėkmingai būtų galima pritaikyti Vilniuje?


Žada daug sniego

Sinoptikai prognozuoja, kad šiandien daugelyje šalies rajonų bus pūgos. Be to, pietrytinėje Lietuvos dalyje dar prognozuojama lijundra, plikledis. Rytoj stiprėjant šiaurės, šiaurės vakarų vėjui (vietomis gūsiai 15–17 m/sek.), didesnėje šalies dalyje vėl kils pūgos.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėjo, kad per pūgą geriau likti namie ir pasirūpinti maisto, vandens ir kuro atsargų. Iš namų išvažiuoti ar išeiti rekomenduojama tik būtiniausiu atveju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edas

Edas portretas
O kas trukdo sniegą suversti į Nerį, kodėl būtina jį kažkur toli vežti ir sandėliuoti? Pvz. Kopenhagoje sniegas verčiamas į kanalus ir uostą, niekas dėl to nekelia problemos.

np

np portretas
jo - labai protinga. Suverskime tokius kiekius sniego viska i tokai upe kaip Neris... Jus ,zmogau, katik laimejote durniausio pasiulymo apdovanojima..

Juos

Juos portretas
visus reikėtų pasiųsti pas galvos specialistą, vienareikšmiškai trūksta vieno šulo... Arba egzorcistą, ne vietinį, bet iš Italijos, nes savi nesusitvarkys su jais...
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių