Sningant Vilniuje galioja svarbių gatvių sąrašas

  • Teksto dydis:

Sausio pirmąją savaitę, po naujamečio lietaus, sostinė sulaukė sniego ir pūgos. Vilniaus apskrities policija tomis dienomis ryto valandomis dėl slidžios kelio dangos fiksavo net tris kartus daugiau įvykių nei paprastai.

"Vilniaus diena" domėjosi, kodėl rytmetinio piko metu mieste retai pamatysi gatves barstančią techniką. Anot eismo specialistų, tuo metu, kai visi skuba į darbą, viskas jau būna pabarstyta. Pasirodo, sostinės savivaldybė yra numačiusi prioritetus, kurias vietas pirmiausia reikia vaduoti nuo sniego. Nustojus snigti, Vilniuje gatvės, įtrauktos į svarbių sąrašą, visiškai nuvalomos ir pabarstomos per 8 val.

Šiuos planus dar gali pakeisti ir gyventojų pranešimai apie susidariusias itin sudėtingas eismo sąlygas. Be to, šią žiemą Vilniaus valdžia miestą prižiūrinčių įmonių darbų kontrolei pasitelkė droną. Savivaldybės teigimu, bepilote skraidykle galima iš aukščiau apžiūrėti sunkiau pasiekiamas vietas, užfiksuoti pažeidimus ir operatyviai pateikti vaizdo medžiagą už žiemos metu šaligatvių priežiūrą atsakingoms tarnyboms.

Už gatvių priežiūrą Vilniaus mieste ir jo apylinkėse atsakinga UAB "Grinda". Už tai, kad laiku ir kokybiškai būtų nuvalyti šaligatviai, skverai, gyvenamųjų namų kiemai, atsakingos dvi miestą tvarkančios bendrovės UAB "Stebulė" ir UAB "Mano aplinka", su kuriomis Vilniaus miesto savivaldybė yra sudariusi paslaugų teikimo sutartis.

Sostinėje turėtų dirbti beveik 40 šlapių druskų barstytuvų, 12 smėlio ir druskos mišinio barstytuvų, 2 mažieji barstytuvai ir kt.

Iš viso Vilniuje pagal prioritetus yra barstomos ir valomos 539 gatvės (tiesa, UAB "Grinda" atstovai sako, kad – 579 gatvės). Pirmiausia kelininkai privalo nuvalyti magistralines gatves ir gatves, kuriomis vyksta tranzitinis ir viešojo transporto eismas. 298 prioritetinės gatvės (magistralinės ir tos, kuriomis vyksta tranzitinis ir viešojo transporto eismas) – barstomos šlapiomis druskomis. 173 aptarnaujančios ir kvartalinės gatvės barstomos smėlio ir druskos mišiniu. 68 centrinės miesto dalies siauros gatvės, barstomos druskomis.

Atsižvelgiant į gyventojų pranešimus dėl slidžių gatvių, kurios nėra įtrauktos į barstomų gatvių sąrašus, patikrinama ir vieną kartą pabarstoma smėlio ir druskos mišiniu. Prireikus barstomos gatvės, kuriose yra stačios įkalnės (nuokalnės, staigūs posūkiai).

Pagal prioritetus šaligatviai turi būti valomi iškart, vos nustojus snigti ar susidarius plikledžiui. Teritorijų tvarkytojai pasnigus pirmiausia valo visuomeninio transporto stotelių šaligatvius, laiptus, šaligatvius prie gatvių ir reprezentacines Vilniaus miesto gatves bei šaligatvius, o vėliau ir gyvenamųjų namų kiemus. Tiesa, sostinės gyventojai sako, kad retas kiemas sulaukia valytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių