Sovietmečiu iškilę statiniai iš žydų antkapių pažymėti atminimo lentomis

  • Teksto dydis:

Vilniuje iš sunaikintų žydų kapinių paminklinių akmenų sovietinės okupacijos metu iškilę statiniai pažymėti atminimo lentomis.

Kaip pranešė Vilniaus savivaldybė, tokios iniciatyvos nuspręsta imtis pasitarus su Lietuvos žydų bendruomene ir paaiškėjus, kad ne visus statinius įmanoma išardyti.

„Privalome deramai pasirūpinti statiniais iš sunaikintų žydų kapinių paminklinių akmenų. Svarbu, kad žydų bendruomenė supranta, jog ne visus objektus įmanoma išardyti. Tokias vietas kaip atraminės sienelės, pano (dekoratyvinė mozaika) susitarėme ir paženklinome nuolatinėmis atminimo lentomis, kurios informuoja apie barbarišką politiką, kai statyboms buvo panaudota tai, kas liko išniekinus žydų kapines.“– pranešime sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Atminimo lenteles savivaldybė įrengė Lazdynuose, prie Žėručio gatvėje 4-uoju numeriu pažymėtos mokyklos esančios atraminės akmenų sienelės, taip pat Antakalnyje, prie Vilniaus miesto klinikinės ligoninės teritorijoje esančios dekoratyvinės mozaikos, kurioje panaudoti paminkliniai akmenys, ir prie atraminės sienelės, esančios prie Vytenio gatvės 6-ojo namo.

Informacinėse lentose trimis kalbomis – lietuvių, anglų ir jidiš – įrašyta: „Šioje atraminėje sienelėje / dekoratyvinėje mozaikoje, nusikalstant žmoniškumui, įmūryti senųjų žydų kapinių antkapiai tapo statybine medžiaga. Tai Sovietų valdžios vykdytos barbariškos politikos pavyzdys.“

Dalį objektų įmanoma išmontuoti ir tai bus daroma. Kol ieškoma tinkamiausių sprendimų, sutarta, kad prie šių objektų įrengiamos laikinos atminimo lentos. Kur tiksliai galėtų būti perkeliami paminkliniai akmenys iš tokių objektų, anot savivaldybės, sprendimus priims Lietuvos žydų bendruomenės atstovai.

Savivaldybė rašo, kad ten, kur įmanoma, antkapiai bus išmontuojami ir perkelti į memorialą, o smulkesni fragmentai bus palaidoti kapinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių