„Studijos 2015“: ką parodoje šiemet pristatys aukštosios mokyklos?

  • Teksto dydis:

Vis daugiau inovatyvaus verslo ekspertų tvirtina: kūrybiškumas ir vaizduotė – tai šių laikų valiuta. Kokius būdus tapti kūrybiškesniu vos peržengus parodos “Studijos 2015” slenkstį siūlo tie, kam kūrybos ir mokslo sintezė yra jau ne vien smalsumo, bet dažnai ir išlikimo klausimas? Ką parodoje šiemet pristatys aukštosios mokyklos?

“Menas ir mokslas dar nuo Antikos laikų buvo visada minimi atskirai. Tai lyg dvi atskiros šakos, kurias šiais laikais kūrybiškumo ir technologijų dėka suvedėme į vieną porą”, - sako Vilniaus dailės akademijos (VDA) prorektorė studijoms Eglė Bogdanienė. Pasak prorektorės, „todėl ir šioje parodoje mūsų studijas pažinsite ne iš popieriaus ar studijų programų pristatymo, o taip, lyg papultumėte į tikrą meno galeriją, per porą dienų pamatytumėte ir gautumėte dovanų savo logotipą ir susipažintumėte su tarptautines erdves išbandžiusiais mūsų studentų kurtais dizaino projektais. Taigi Vilniaus dailės akademija šiemet ir vėl prisistatys netradiciškai.”

Net trijose parodos vietose bus įrengti skirtingas VDA veiklos kryptis atspindintys paviljonai. Studentiškas projektas „Dizaino pjūvis“ siūlys moksleiviams iš pasirinktų elementų susikurti savo asmeninį logotipą. Grafinio dizaino programos studentai pademonstruos asmeninio įvaizdžio (angl. brand) kūrimo procesą nuo idėjos iki įgyvendinimo marškinėlių, maišelių ar ženkliukų. Mokslinę – eksperimentinę kryptį reprezentuos architektūros studentų parametricistinės architektūros kūrybinių dirbtuvių su profesoriumi iš Insbruko universiteto (Austrijos) rezultatas – abstrakčios architektūrinės formos erdvinis maketas ir kūrybinį procesą dokumentuojantis filmas. O trečiasis stendas, pasak VDA studentų ir parodos dalyvių,  pravers duris į magišką kūrybinių idėjų genezės pasaulį. Kol kas neatskleidžiama nei šio projekto kuratoriaus tapatybė, nei vizualinė išraiška, tačiau aišku viena – “jis radikaliai skirsis nuo aplinkos visomis prasmėmis”.

O Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) šiemet idėjas siūlys išbandyti... praktiškai – susirungiant orientacinėse varžybose, kuriose ne tik reikės surasti “Litexpo” rūmų patalpose paslėptas užuominas apie kūrybines specialybes, bet ir atlikti su naujosiomis medijomis susijusias užduotis.

“Būsimieji studentai galės nors trumpam užmiršti egzaminus bei stojamojo balo skaičiuokles ir per jiems gerai pažįstamus socialinių tinklų, nuotraukų apdorojimo ir filmavimo  platformas prisiliesti prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto Kūrybinių industrijų, Pramonės gaminių dizaino, Architektūros, Renginių inžinerijos, Pramogų industrijų bei Multimedijos ir Kompiuterinio dizaino studijų programų. Mūsų tikslas - parodyti, ką veikia ir kodėl reikalingi šių sričių specialistai, kaip jų kuriami produktai, suteikiamos paslaugos yra neatsiejamos nuo 21 amžiaus kasdienybės. Pasitelkus kūrybiškumą ir įžvalgumą orientacinių varžybų dalyviams įveikti užduotis nebus sunku. Kūrybiškiausios grupės bus apdovanotos vertingais prizais.  Ramiau nusiteikę parodos lankytojai galės išbandyti televizijos studijose, filmų gamyboje, ir interneto turinio kūrimui naudojamas technologijas”, - meno ir technologijų sintezę pristato VGTU kūrybinių industrijų plėtros prodekanas Justas Nugaras.

Pasak prodekano, “kūrybiškumas, arba sugebėjimas rasti naujų ir netradicinių sprendimų atsiranda iš patirties ir įdėto darbo ieškant to netradicinio sprendimo. Įgyti patirties ir pasisemti naujų idėjų parodoje galima lankant įvairius seminarus, dalyvaujant  renginiuose. Reiktų atkreipti dėmesį, kad labai daug renginių vyksta vienu metu, todėl rekomenduojame prieš parodą surinkti kiek įmanoma daugiau informacijos, susižymėti, ką ir kur norėtumėte pamatyti. Norint išradingai ir kūrybiškai priimti sprendimą būsimų studijų klausimu – nesivadovauti požiūriu: „Man šita aukštoji mokykla ar studijų programa neįdomi“, o pasistengti susipažinti su kiek įmanoma daugiau sričių ir programų. Žinojimas, kokių programų yra, nebūtinai pakeis jūsų apsisprendimą, bet praplės akiratį, išlaisvins mąstymą.”

Paroda, kurios šūkis “Išeini su atsakymu”, vyks jau 13-ąjį kartą. Per tiek metų universitetai, aukštosios mokyklos, kolegijos iš visos Lietuvos stiebėsi ir augo, kasmet kūrė vis patrauklesnius stendus, suvokė, kad vien dalinti lankstinukus ir pasikabinti ryškią iškabą neužtenka. Todėl paroda “Studijos 2015” tampa įspūdinga meno ir technologijų miksų erdve”, - sako parodos projekto vadovė Gabija Zymonaitė ir taip pat kviečia lankytojus į aukštojo mokslo ir verslo ekspoziciją „Kūrybinės industrijos – kūrybingam žmogui“, skirtą supažindinti jaunimą su įvairiomis naujųjų medijų kultūros formomis, pademonstruoti meno sąsajas su informacijos ir komunikacijos technologijomis, žinių ekonomika, naujųjų medijų įtaka įvairiose visuomenės gyvenimo srityse – miesto erdvėse, versle, kultūroje, e-komercijoje.

Paroda “Studijos 2015” vyks vasario 5-7 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre “Litexpo”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NEBŪKIT AFERISTIŠKOS KIAULĖS

NEBŪKIT AFERISTIŠKOS KIAULĖS portretas
Ir nebeapgaudinėkit jaunų žmonių, ne tas savo reklamines nesąmones rodykit, o "profesorių" šeimas - nutrintas Melnikas su pilvu iki žemės, apsiseilėjusi nukvakusi Atkočiūnienė su idiotu vaiku, kokia Janavičienė su bybiotekininkės mentalitetu...tai gi turi jaunimas pamatyt, kas jiems ant galvos 6 ar 3-4 metam š... kraus ir dar susimokėt prašys, o mokėt teks daug...ir po to po ilgamečio šitų idiotų-profesorių ir docenčių kvaksėjimo jau nė vienas jaunas asmuo su "diplomu" nieko nebedomins - ne tik kad netiks jokiai profesijai, bet ir sveikatą bus susigadinęs toną popierių prirašydmas ir tiem balvonam visokius "projektus" ir "kursinius" benešiodamas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių