Sužaliuos daugiabučių kiemai: bendruomenėms dovanojama 2800 krūmų sodinukų

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto savivaldybė bendruomenėms dovanoja krūmų sodinukus apželdinti daugiabučių kiemus.

Šiemet bus išdalinta 2800 įvairių rūšių krūmų sodinukų. Savo ruožtu bendruomenės įsipareigoja augalus prižiūrėti ir puoselėti. 

„Susidomėjimas šia akcija – kasmet auga. Vilniečiams per keletą metų jau išdalinome apie 15 tūkst. krūmelių pasisodinti daugiabučių kiemuose, – pasakojo sodinukų dalinimo akcija koordinavusi „Vilniaus miesto parkų“ kraštovaizdžio architektė Dovilė Ivanauskienė. – Džiugu, kad gyventojai jaučiasi savo aplinkos šeimininkais ir mielai prisideda prie jos puoselėjimo. O bendras rūpinimasis augalais skatina kaimyniškumą, sutelkia bendruomenes.“

Prie daugiabučių namų norintys pasisodinti krūmų gyventojai ar bendruomenės kviečiami iki balandžio 19 d. kreiptis į savo seniūniją ir elektroniniu paštu pateikti laisvos formos prašymą. Jame reikia nurodyti sodinukų kiekį ir rūšį iš pateikto sąrašo, pageidaujamos želdinti vietos nuotrauką ir taškeliais pažymėti sodinimo vietą ant ortofoto bei kaimynų sutikimą želdinti aplinką. Prašyme taip pat reikėtų keliais sakiniais argumentuoti, kodėl šioje vietoje gyventojai norėtų pasisodinti augalų.

Su kaimynais reikėtų apsitarti, kas prižiūrės sodinukus, palaistys augalus bent pirmuosius metus, kol jie gerai prigis ir įsišaknys, kas rūpinsis apsauginiais kuoliukais, kad nedideli krūmai nebūtų nušienauti.

Vilniečiams bus dalijami 8 rūšių krūmai (juodvaisė aronija, juodugis šeivamedis, tarpinė forsitija, šviesioji hortenzija, paprastasis jazminas, pilkoji lanksva, paprastosios alyvos, paprastasis putinas). Daugiau apie šiuos augalus galite pasiskaityti čia.

Dauguma krūmų užaugs iki 2–3 m aukščio, todėl gyventojai turėtų pagalvoti, ar užaugę krūmai netrukdys kaimynams, inžinerinius tinklus prižiūrinčioms įmonėms ir miestą prižiūrinčiomis tarnyboms.

Gyventojų prašymą gavusios gavusios seniūnijos patikrins, ar siūlomoje vietoje galima sodinti, ar teritorijoje nėra tam tikrų inžinerinių tinklų, bus įvertintos sklypų ribos, leistini atstumai nuo pastatų ir atsakys klausėjams. Gavus seniūnijos patvirtinimą, nuo balandžio 26 dienomis reikės atvykti į seniūnijos nurodytą vietą pasiimti sodinukų.

Krūmai bus dalinami bendruomenėms, pasisodinti daugiabučių kiemuose, bendrai naudojamose teritorijose. Krūmeliai nedalinami sodinimui privačiose teritorijose, net jei tose vietose įsikūrę daugiabučiai gyvenamieji namai.

Pasodinus krūmus, apsaugant nuo nušienavimo derėtų želdinius aptverti pačių įsigytais mediniais kuoleliais ir pranešti seniūnijai apie tikslią krūmų pasodinimo vietą, kad augalus būtų galima inventorizuoti ir įtraukti į želdynų priežiūros  žemėlapį, pagal kurį planuojami įvairūs aplinkos tvarkymo darbai.

Savo kiemuose pasodintų žaliuojančių sodinukų nuotraukomis vilniečiai kviečiami dalintis el. paštu zalias@vilnius.lt.

Kaip sodinti sodinukus?

Svarbu iškasti dvigubai didesnę duobę nei sodinuko vazonėlis. Jei gruntas kietas ar nelaidus, duobę reikia padidinti. Kiti žingsniai: įmaišyti komposto, permaišyti su esamu gruntu, laikantis tręšimo instrukcijų įberti lėto poveikio trąšų. Iš vazonėlio išėmus augalą, reikia patikrinti šaknis: jei jos susivijusios, praardyti, kad galėtų plėstis į šonus. Augalą sodinti taip, kad jo kaklelis būtų sulig aplinkinės žemės lygiu. Mulčiuoti pomedį 50–100 cm spinduliu aplink augalą 3–5 cm storio mulčiaus sluoksniu – tada neaugs piktžolės ir geriau laikysis drėgmė.

Pasodinus augalą, jį reikia gausiai palaistyti ir rūpintis, kol prigis. Uždėti kamienų apsaugą, iš vidinės pusės įkalti kuoliukus, kad jie kyšotų bent 70 cm virš žemės. Tai apsaugos mažus augalus nuo neapdairaus nušienavimo trimeriu ar žoliapjove.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnietė

Vilnietė portretas
Medžius pjausim, žalius plotus naikinsim ir vyteles sodinsim, po to stagarais grožėsimės.Pinigai įsisavinti, smagu valdininkams.

" akcija " ...........

" akcija " ........... portretas
...............

Kupišky berods kadaise sodino

Kupišky berods kadaise sodino portretas
putinus .Tik nežinau ar patam landsberginių nurodymu jų neišrovė.Kritikos jiems buvo pilnos kelnės.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių