Šv. Kristoforo statulėlės – garbingose rankose

Nesuvaidintas jaudulys, nuoširdžios padėkos artimiesiems ir kolegoms – tokios emocijos liejosi penktadienio vakarą Vilniaus rotušėje vykusioje Šv. Kristoforo apdovanojimų ceremonijoje.

Šiemet vyko jubiliejinės – dešimtosios – garbingų apdovanojimų miesto globėjo Šv. Kristoforo statulėlėmis iškilmės. Per jas buvo pagerbti Vilniui nusipelnę ir jo garbę Lietuvoje bei pasaulyje garsinantys žmonės ir organizacijos. Šv. Kristoforo statulėles iškiliems žmonėms įteikė Vilniaus meras Juozas Imbrasas. Nors statulėlių buvo dešimt, jomis apdovanota dešimt žmonių ir dar viena organizacija – bendrą apdovanojimą gavo sportinių šokių atlikėjų pora Eglė ir Andrius Kandeliai, o vienintele pagerbta organizacija tapo Palaimintojo Jurgio Matulaičio socialinis centras.

Iškilmingame renginyje dėl ligos negalėjo dalyvauti literatūrologė Vanda Zaborskaitė, netrukus švęsianti savo 85-metį. Tačiau Šv. Kristoforo statulėlę moteris vis dėlto gavo – meras literatūrologę apdovanojo jos namuose.

Daugeliui – netikėta staigmena

Ne vienas apdovanojimų laureatas prisipažino, jog esantis nominuotas sužinojo likus vos savaitei iki renginio – tuomet, kai buvo informuoti, kad laimėjo tam tikroje kategorijoje. „Mes žinojome, kad yra tokie Kristoforo apdovanojimai, tačiau nė nenumanėme, kad patys galime jį gauti. Tai išgirdę labai nustebome ir kartu apsidžiaugėme“, – teigė Palaimintojo Jurgio Matulaičio socialinio centro vadovė Dalia Beliukevičiūtė.

Šventojo Kristoforo statulėlėmis apdovanoti Vilniui nusipelnę žmonės dėkojo savo kolegoms ir artimiesiems už palaikymą. Kai kurie jų, kaip antai verslininkas Virginijus Adutavičius, savo pavyzdžiu labdaringai veiklai, padėti artimui siekė įkvėpti ir visus Rotušėje susirinkusius. „Labdara – tai ne tik pasiturinčiųjų veikla. Prie jos savo įgūdžiais, žiniomis ir gabumais gali prisidėti kiekvienas mūsų“, – pabrėžė V.Adutavičius.

Konkuravo menininkai

Vilniui nusipelniusių žmonių kandidatūras galėjo teikti visi vilniečiai. Vilniaus savivaldybėje buvo pastatyta speciali dėžutė, į kurią kiekvienas galėjo įmesti lapelį su, jo manymu, miestui nusipelniusio žmogaus pavarde. Dešimt šių metų laureatų buvo atrinkti iš keturiasdešimties kandidatų.

Pasak apdovanojimų komiteto sekretorius Edmundo Žalpio, šiais metais didžiausia konkurencija vyko tarp menininkų. „Šiemet jau jaučiamas artėjantis 2009 m. Vilniaus kaip Europos kultūros sostinės dvelksmas. Aštriausia kova vyko tarp kultūros ir meno pasaulio atstovų. Galbūt juos ir miesto bendruomenė nori labiau paryškinti, atkreipti į juos dėmesį, dėl Europos kultūros sostinės kyla ir jų statusas“, – pastebėjęs E.Žalpys.

Apdovanojimų ceremoniją vedęs Rotušės ceremonmeisteris Saulius Pilinkus džiaugėsi, kad asmeniškai pažįsta ne vieną šiemet pagerbtą laureatą: „Džiaugiuosi, kad laureatais tapo daugelis žmonių, su kuriais aš, kaip asmuo, esu gyvenime bendravęs. Labais jais didžiuojuosi.“

Komiteto sekretorius E.Žalpys pabrėžė, jog kitais metais bus sveikinamas jau šimtasis Šv. Kristoforo laureatas. „Raginu vilniečius tam rengtis jau dabar ir galvoti kandidatūras“, – sakė E.Žalpys ir pridūrė, kad kitais metais kandidatų atranka prasidės jau pavasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių