Šv. Patriko dieną Vilnius nušvito žaliai

  • Teksto dydis:

Vilnius prisijungė prie didžiųjų pasaulio miestų, švenčiančių airių globėjo Šv. Patriko dieną ir šiemet ypatingai pasveikino airių bendruomenę - tradicine žalia spalva apšvietė Trijų Kryžių skulptūrą kalne, o šeštadienį ir Vilnios upė nusidažys žaliai. Šv. Patriko dieną tradiciškai puošiamasi žalia spalva, daugelis segi trilapį dobilą, kuris yra nacionalinis Airijos augalas, dėvi žalius apsiaustus, kepures. Šv. Patriko dieną žaliai apšviečiami tokie žymūs pasaulio pastatai, kaip Romos Koliziejus, Niujorko dangoraižis „Empire State Building“ ar net Niagaros kriokliai.

Airių bendruomenės šventė Vilniuje minima vis smagiau, o Airijos mylėtojų ratas kasmet auga. Mūsų daugiataučiame mieste šiuo metu gyvena apie pusę šimto airių, o pačioje Airijoje lietuviai yra trečia pagal dydį bendruomenė - beveik 40 tūkst. lietuvių.

Šį šeštadienį vilniečiai ir miesto svečiai bus pakviesti į jau tradicinį Šv. Patriko dienos renginį Užupyje. Nuo 14 val. susirinkusius šventės dalyvius pasveikins Airijos ambasadorius Lietuvoje p. David Noonan, Vilniuje gyvenantis airių žurnalistas ir rašytojas Brendan Harding bei Užupio premjeras. Renginio svečius nustebins garlaivio Vilnioje instaliacija, o šventės svečiai bus apdovanoti tradicinėmis kepurėmis.

Šeštadienį Šv. Patriko dienos proga Vilnios upė sužaliuos. Dažai, naudojami upės vandens nudažymui, yra nekenksmingi ir greitai išsiskaido savaime.

Įdomu tai, kad ši upių dažymo žaliai tradicija gimė Čikagoje visai atsitiktinai – ieškodami skylių vamzdynuose, darbininkai pasinaudojo specialiais dažais, kurie vandenį nudažė ryškiai žalia spalva. Juos naudoja ir Lietuvos šilumininkai bei energetikai.

Airijos globėjo Šv. Patriko diena pirmą kartą buvo paminėta 1737 m. Bostone ( JAV) kovo 17 d. Vilniuje airių globėjo diena švenčiama penktąjį kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lt

Lt portretas
Kieno cia svente?

ghhghg

ghhghg portretas
nesąmonė, kodėl mes turime švęsti airių šventes? Dėl saujos čia gyvenančių airių? Tai kodėl Airija nešvenčia mūsiškių, juk ten gyvenančių lietuvių nepalyginamai daugiau? Absurdas kažkoks ir tiek.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių