Sveikatinimas ar sargdinimas: pusnuogiai vaikai rytais sportuoja lauke

Ruduo Lietuvoje permainingas – šiltesnius orus keičia vėsesni, rytais dažnas šilčiau susisupa į striukę ar rudeninį paltą. O štai kai kuriose sostinės mokyklose vaikams net ir vėsiu oru tenka per kūno kultūros pamokas eiti sportuoti į lauką, ir dar su trumpa sportine apranga, nes mokytojo nuomonė neginčijama.

Tėvai neprisibeldžia

Į "Vilniaus dieną" kreipėsi sunerimusi berniuko, besimokančio Vilniaus Gerosios Vilties progimnazijoje, mama. Ji skundėsi, jog nuo mokslo metų pradžios jau ne sykį vaikai per kūno kultūros pamoką mokytojo buvo išvaromi sportuoti į lauką su trumpa sportine apranga, nors oras, ypač rytais, gana vėsus. Du kartus po tokių pamokų jos sūnus susirgo, nors tikrai nėra nei išlepęs, nei silpnos sveikatos.

"Neturiu neko prieš vaikų sportą – kūno kultūros pamokos būtinos, tačiau manau, jog mokytojas turėtų atsižvelgti į realias sąlygas lauke, – sakė moteris. – Pirmą kartą su šia problema susidūrėme rugsėjį, kai oras atvėso, o vaikams liepė eiti į stadioną, nors jie buvo su trumpa sportine apranga. Mano sūnus ir keli kiti vaikai peršalo. Pastarąjį kartą, jau spalio pradžioje, vėl ta pati istorija – vaikai nepasiruošę, o juos varo į lauką. Bent įspėtų, kad jie atsineštų šiltesnę aprangą. Jei jau mato, jog vaikai jos neturi, tai gal nebūtina šaldyti jų lauke – sportuoti juk galima ir sporto salėje."

Kai mama pamėgino kalbėtis apie tai su mokytoju, išgirdo atsakymą, jog nereikia auginti vaiko šiltnamio sąlygomis ir nebus problemų.

Pirmą kartą su šia problema susidūrėme rugsėjį, kai oras atvėso, o vaikams liepė eiti į stadioną, nors jie buvo su trumpa sportine apranga. Mano sūnus ir keli kiti vaikai peršalo.

Moteris teigė, jog savo pastebėjimus dėl kūno kultūros mokytojo darbo progimnazijos administracijai išsakiusi ir raštu, tačiau jokios reakcijos nesulaukusi.

Direktorius nežino

Vilniaus Gerosios Vilties progimnazijos direktorius Alvydas Šarmavičius "Vilniaus dieną" tikino pirmą kartą girdintis, kad dėl kūno kultūros pamokų ar mokytojo elgesio kyla kažkokių problemų. Niekas neva iš tėvų iki šiol dėl mokytojo nesiskundė, su vaikais jis puikiai bendrauja ir per kūno kultūros pamokas, ir per neformaliojo ugdymo užsiėmimus.

Jo teigimu, rudenį mokiniai dažniausiai sportuoja mokyklos stadione, tačiau jei oras šaltesnis, kūno kultūros pamokos vyksta sporto salėje. Vaikai supažindinti, kad einant į lauką turi būti apsirengę šiltesne sportine apranga. Tačiau kartais vaikai patys sako "man nešalta, ar nenoriu rengtis", ir išlekia.

Anot A.Šarmavičiaus, vaikai turėtų sakyti mokytojui, kad jiems šalta, jeigu taip yra. Juk šiuolaikiniai vaikai tikrai ne tie, kuriems mokytojas liepia ir jie daro.

"Tėvus aš kviečiu: jeigu kokios problemos – ateikite, sakykite. Mano kabineto durys niekada neuždarytos. Jeigu matote problemą, ateikite ir kalbėkimės, ieškokime sprendimo. Juk mūsų tikslas bendras – padėti vaikui. Turime su tėvais vienas kumštis būti, o ne priešai kažkokie ir kovotojai. Juk esame tam, kad vaikui būtų geriau", – tikino direktorius.

Nuomonė – iš aukščiau

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Ingrida Skridailienė "Vilniaus dieną" informavo, kad kūno kultūros pamokų organizavimą reglamentuoja Lietuvos higienos normos. Jos nurodo, kad kūno kultūros pratybos lauke gali būti organizuojamos esant ne žemesnei kaip 8 laipsnių šalčio temperatūrai (mokiniams vilkint tinkamą sportinę aprangą ir avint tinkamą avalynę).

Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus atstovų teigimu, pagal bendrąją ugdymo programą, rekomenduojama kuo daugiau kūno kultūros pamokų organizuoti gryname ore: lauko aikštyne, parke, miške ir kt. Taip siekiama grūdinti vaiko organizmą, stiprinti sveikatą, pratinti organizmą prie įvairių atmosferos, oro temperatūros, atmosferos slėgio, triukšmo pokyčių. Todėl esant palankioms oro sąlygoms kūno kultūros pamokas rekomenduojama rengti gryname ore, taikant ne vien programoje nurodytas veiklas, bet ir kitas judėjimo formas, pvz., pasivaikščiojimą.

Mokytojai, naudodamiesi naujausia metodine ir moksline literatūra, savo asmenine darbo patirtimi, tariantis su mokiniais, atsižvelgiant į mokyklos tradicijas ir esamą infrastruktūrą ir kt., gali keisti programos turinį. Svarbu, kad fizinio ugdymo procesas būtų apgalvotas.

Vis dėlto ministerijos atstovai konstatuoja, kad mokytojas turi garantuoti mokinių saugumą, taigi ir įvertinti, ar pamokoms lauke yra tinkamos oro sąlygos. Lyjant, sningant, esant nepatenkinamoms sąlygoms sporto aikštynuose, pavyzdžiui, šlapiai ar slidžiai aikštelių paviršiaus dangai, kūno kultūros pratybos lauke vykti negali.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių