Teismas sustabdė dar vieną G. Kėvišo bylą su etikos sargais

Teismas sustabdė dar vieną G. Kėvišo bylą su VTEK.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį nepradėjo nagrinėti buvusio Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) Gintauto Kėvišo bylos, kurioje jis apskundė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą pripažinti jį šiurkščiai pažeidus įstatymą, kai nesukontroliavo pavaldinių interesų deklaravimo.

Teismas bylą atnaujins, kai G. Kėvišo pavaldiniai patys baigs bylinėtis su VTEK ir jų bylose bus priimti galutiniai sprendimai.

VTEK liepą nutarė, kad G. Kėvišas, vadovaudamas teatrui, netinkamai vykdė pareigas, nes nesukontroliavo, kad teatro darbuotojai laiku deklaruotų interesus.

Gegužę VTEK nustatė, kad 11 vadovaujamas pareigas teatre einančių darbuotojų interesų nedeklaravo nuo 2012-ųjų rugsėjo, t. y. beveik penkerius metus. Anot VTEK, teatrui vadovavęs G. Kėvišas savo pavaldinius įsakymu įpareigojo deklaruoti privačius interesus tik šių metų balandį, kai komisija jau buvo pradėjusi dėl jų tyrimus.

Teisme pirmadienį paskelbta, kad iš minmų 11 darbuotojų septyni parašė skundus teismui. Darbuotojai savo bylose kelia klausimą, ar jie apskritai turėjo deklaruoti interesus. G. Kėvišas kaltinamas, kad neprižiūrėjo, jog deklaracijos būtų teikiamos.

VTEK atstovas teisme Tomas Čaplinskas teigė, kad kai kurie sprendimai dėl darbuotojų jau yra įsiteisėję, nes jie nesiskundė teismui.

„Kad jie nepasinaudojo teisine gynyba, negali būti panaudota prieš kitus asmenis“, – sakė teisėja Margarita Stambrauskaitė.

Klausimą dėl bylos stabdymo teisme iškėlė G. Kėvišo advokatas Gintautas Bartkus.

Tai ne pirma G. Kėvišo byla teisme nagrinėta su VTEK. Teismas jau yra išnagrinėjęs ir šią savaitę skelbs sprendimą dėl gegužę priimto kito etiko sargų nutarimo.

Gegužės 24 dieną VTEK konstatavo, kad G. Kėvišas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus spręsdamas ne tik klausimus, susijusius su savo sūnaus vadovaujama bendrove, iš kurios gauna pajamų, bet ir su viešąją įstaiga „Vilniaus festivaliai“, kur dirba padalinio vadovu puse etato – atstovauja savo įsteigtam „Vilniaus festivaliui“. Pasak VTEK, spręsdamas klausimus, susijusius su sūnaus bendrove „Riverside music LTD“ ir su savo kita darboviete „Vilniaus festivaliai“, G. Kėvišas supainiojo interesus.

G. Kėvišas ir jo advokatas G. Bartkus VTEK sprendimą prašo pripažinti kaip neteistą ir nepagrįstą, esą buvo pažeistas teisėtumu, nepiktnaudžiavimo valdžia principas.

G. Kėvišas taip pat bylinėjasi dėl atleidimo iš darbo. Dviejose bylose Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė pareiškėjo ieškinius, sprendimai yra apskųsti. Dėl jų pasisakys aukštesnės instancijos teismas. Dar vieną bylą teismas nagrinės gruodį.

Buvęs LNOBT vadovas taip pat apskundė kultūros ministrės įsakymą ir jį panaikinti.

62-ejų G. Kėvišas LNOBT vadovavo 15 metų, nuo 2002-ųjų. Anot ministerijos, komisija, tyrusi galimą G. Kėvišo privačių ir viešųjų interesų konfliktą, konstatavo, kad jis, dirbdamas LNOBT generaliniu direktoriumi, sistemingai painiojo viešuosius ir privačius interesus.

Naujasis LNOBT vadovas dar neišrinktas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

varnas

varnas portretas
Tokie " milijonieriai " neiveikiami jokiu teismu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių