Teismas sustabdė Vilniaus daugiabučių administratorių atranką

Teismas laikinai sustabdė Vilniaus valdžios skelbtą daugiabučių administratorių atranką, taip pat iki 2023 metų pratęsė 10-ties koncerno „Icor“ valdomų bendrovių bei įmonių „Verkių būstas“ ir „Naujininkų ūkis“ daugiabučių administravimą iki šiol prižiūrėtuose namuose.

Vilniaus miesto apylinkės teismas spalio 17 dieną laikinai, kol bus priimtas galutinis teismo sprendimas,  uždraudė savivaldybės administracijai toliau tęsti bet kokius su nauja administratorių atranka susijusius veiksmus, priimti sprendimus dėl jų skyrimo ar pakeitimo, rašoma teismo nutartyje.

Spalio 15 dieną tas pats teismas patenkino bendrovių ieškinį ir pratęsė jų administravimo laikotarpį iki 2023 metų iki šiol prižiūrėtuose daugiabučiuose.

„Iki įstatymo įsigaliojimo paskirti administratoriai paskirti teisėtai ir savivaldybės neturi teisės paneigti jų teisių bei interesų, o pasibaigus paskyrimo terminui, jis turi būti sprendžiamas vertinant tik savininkų prašymą svarstyti administratorių keitimo klausimą ir pagrįstus skundus dėl jų veiklos“, – rašoma teismo nutartyje.

Baigiantis 2012-aisiais patvirtintam daugiabučių administravimo penkerių metų terminui, teismo vertinimu, savivaldybė turėjo dvi galimybes: vienuose namuose likus pusmečiui iki jo pabaigos organizuoti naują atranką, o kituose – pratęsti administravimo terminą dar penkeriems metams.

„Dalyje daugiabučių 2018 sausį turėjo būti priimtas naujas įsakymas su numatytu penkerių metų administravimo terminu“, - rašoma nutartyje.

Įmonėms „Antakalnio būstas“, „Žirmūnų būstas“, „Namų priežiūros centras“, „Pašilaičių būstas“, „Justiniškių būstas“, „Lazdynų butų ūkis“, „Naujamiesčio būstas“, „Karoliniškių būstas“, „Viršuliškių būstas“, „Vilkpėdės būstas“, „Verkių būstas“ ir „Naujininkų ūkis“ palankų sprendimą  per 30 dienų galima skųsti Vilniaus apygardos teismui.

Jos ir dar 16 miesto daugiabučius administruojančių bendrovių 2012 metais buvo paskirtos administratorėmis penkeriems metams – iki 2017-ųjų pabaigos.

Įmonės teismui skundė savivaldybės administracijos direktoriaus 2017 metų gruodžio 28 dienos įsakymą dėl administravimo termino pratęsimo vieneriems metams – iki šių metų gruodžio 31-osios. Tačiau bendrovės teigė, jog pagal įstatymą terminas turėjo būti pratęstas penkeriems metams.

Šios savaitės pradžioje sostinės savivaldybė pradėjo antrą daugiabučių administratorių rinkimų turą. Planuota, kad jame administratorių rinks apie 3 tūkst. daugiabučių, o balsavimas buvo numatytas iki lapkričio 5 dienos.

Anksčiau sostinės savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis BNS sakė, jog per pirmąjį etapą namų administratorius išsirinko 500 daugiabučių ir prognozavo, jog panašus skaičius jų turėtų būti ir per antrąjį.

Neįvykus rinkimams, namų prižiūrėtoją paskirs savivaldybė.

Sostinės savivaldybė skelbė, jog 2017-ųjų pabaigoje baigėsi daugiabučių namų administratorių penkerių metų paskyrimo terminas, todėl gyventojai turi išsirinkti naujus. Savivaldybė planavo organizuoti administratorių rinkimus apie 4,4 tūkst. daugiabučių.

Savivaldybės duomenimis, Vilniuje yra daugiau kaip 7 tūkst. daugiabučių, juos administruoja 40 bendrovių. Daugiabučių namų administratoriai renkami penkeriems metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaidinanti antraštė

klaidinanti antraštė portretas
"Teismas daugiabučiams skyrė dar 5 metus baudžiavos" - skambėtų kur kas tikroviškiau. :)

Anonimas

Anonimas portretas
Absurdatiskicrinkimai be jokios papildomos info ir netiketai pradetus rinkimus :) viskas ir taip aisku kas norejo tas pasieke savo tikslo :) jog viskas ant tiek banalu jog puse daugiabuciu nieko nekeis ir net nerasys nes pilieciams px ant pakeitimu ju gyvenime :) taigi liks kaip buvo bet 5 metai gyvens visi ramiai zinodami jog tures pelno :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių