Tikrino statybas Vilniaus regioniniuose parkuose: pažeidimų – aibė

  • Teksto dydis:

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) vykdytas statybų Vilniaus Verkių ir Pavilnių regioninių parkų teritorijoje teisėtumo tyrimas baigtas.

Pareigūnai teigia, kad šis tyrimas buvo neįprastai didelės apimties. Nors dar tikslinami kai kurie duomenys, jau dabar galima teigti, kad ne visi statiniai ir jų projektai atitinka teisės aktų reikalavimus.

Pareigūnai, atlikę kelių dešimčių parkų teritorijoje pastatytų ar statomų pastatų ir inžinerinių statinių, taip pat ir dar nepradėtų statyti pastatų projektų ir jų statybą leidžiančių dokumentų (SLD) patikras, nustatė įvairių pažeidimų. Daugeliu atvejų pažeidimai susiję su Saugomų teritorijų įstatymo nuostatomis dėl atstumo nuo statinių iki šlaito briaunų ar pastatų tūrio. Nesilaikyta draudimo statyti pastatus ar didinti jų tūrį šlaituose, kurių nuolydis didesnis kaip 15 laipsnių, taip pat statyti arčiau kaip 50 metrų nuo šių šlaitų viršutinės ir apatinės briaunų.

Kai kuriuose žemės sklypuose statant statinius pažeisti 2007 m. patvirtinto Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrojo plano teritorijos užstatymo sprendiniai. Tikrintoje teritorijoje nustatytas maksimalus užstatymo intensyvumas namų valdose – 0,2, neviršijant 300 kv. m sklypo užstatymo ploto. Nors pastatai žemės sklypuose Ribiškių tako 3, Dilgynės g. 3B, Žolyno g. 59 ir Šilo g. 88 (buv. adresas Žolyno g. 63) baigti statyti ir įregistruoti Nekilnojamojo turto registre, nustatyta, kad 2007–2010 metais Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduoti SLD pagal statinių projektus, kuriuose nurodytas užstatymo plotas didesnis už leistiną. Tas pats reikalavimas pažeistas ir statant pastatus Juodojo kelio 19 ir Verkių g. 136, jų statybos užbaigimo dokumentai dar nesurašyti.

Visi šie pastatai pastatyti gavus SLD ir naudojami. Ginant viešąjį interesą, susijusį su saugomų teritorijų apsauga, galimai būtų padaryta didesnė žala kitoms viešojo intereso sferoms socialinio teisingumo srityje. Susiduriama su dviejų teisinių gėrių pusiausvyros problema. Siektina apsaugoti teritoriją, kuriai nustatytas teisinis režimas, nepažeidžiant atsiradusių santykių stabilumo bei apibrėžtumo, atitinkančio teisėtų lūkesčių principą. Pastatus pastatę asmenys dėl SLD teisėtumo neturėjo pagrindo abejoti, duomenų apie jų pačių neteisėtą veikimą nėra. Vertindama šią situaciją, VTPSI atkreipė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos dėmesį į nustatytus pažeidimus ir paragino imtis efektyvių priemonių, užtikrinančių tokių pažeidimų prevenciją.

Dar nepradėtų statyti ar statomų statinių SLD, išduotų 2013–2016 metais, teisėtumą VTPSI tikrino, vykdydama aplinkos ministro pavedimą. Patikrinus Verkių ir Pavilnių regioninių parkų teritorijoje 33 statinių SLD, dėl 8 iš jų išdavimo teisėtumo suabejota. Į konkrečiu atveju taikytinas Saugomų teritorijų įstatymo nuostatas galimai neatsižvelgta išduodant statinių SLD žemės sklypuose Ribiškių tako 20, 21, 28, Ribiškių Didžiosios g. 9, Šilo g. 92 B, Šilo g. 92, Gulbinų g. 74 ir Kalvos g. 2.

Prieš priimdama sprendimus dėl nurodytų objektų SLD teisėtumo, VTPSI š. m. rugpjūčio 11 d. kviečia Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atstovus pasitarti ir pateikti visą turimą informaciją bei paaiškinimus dėl minėtų dokumentų. Taip pat papildomos informacijos paprašyta statytojų ir projektų vadovų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių