Užbaigti Lukiškių aikštės rekonstrukciją patikėta savivaldybės įmonėms

Lukiškių aikštės baigiamiesiems darbams be konkurso pasitelktos trys savivaldybės įmonės - taip, anot savivaldybės, siekiama išvengti galimo viešųjų pirkimų procedūrų vilkinimo ir darbus baigti dar šiemet.

Kaip BNS nurodė Vilniaus mero atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas, darbus, sudarius vidaus sandorius, už maždaug 1 mln. eurų atliks bendrovės „Vilniaus vandenys“, „Grinda“ ir Vilniaus gatvių elektros apšvietimo tinklai.

„Antrojo etapo neliko, kadangi savivaldybei reikia aikštę sutvarkyti šiemet, o liko tik mažoji architektūra, išvedžioti takus. Pripažįstame, kad tai yra „iš bėdos“, bet tikslas - užbaigti darbus šiemet. (...). Kas dirba savivaldybėje, puikiai žino, kad kai kurie projektai „dega“, tai vidaus sandoris - vienintelė galimybė atlikti darbus greitai, nes priešingu atveju aikštė būtų įšaldyta kokiai pusei metų, nes vien viešieji pirkimai trunka du mėnesius“, - sakė mero patarėjas.

Aikštės rekonstrukcija kainuos apie 3,8 mln. eurų. Pasak A.Zubriakovo, visi darbai, išskyrus fontaną, kurį dovanojo verslininkai, bus atlikti už Vyriausybės lėšas. Pernai Vyriausybė aikštei skyrė 1,5 mln. eurų šiemet - 1,1 mln. eurų - tokią pat sumą tikimasi gauti ir kitąmet.

Liepą bendrovė „Hanner“ pasiūlė Lukiškių aikštėje įrengti mažosios architektūros elementus, šviestuvus, žaidimų aikštelių infrastruktūrą, bendrovė teigė galinti dovanoti ir medžiagas takams įrengti - iš viso už 705 tūkst. eurų. Mainais už tai ji prašė sutvarkyti Šnipiškių ir Rinktinės gatves, kurių prieigose bendrovė stato daugiabučius, biurų pastatą ir viešbutį.

Tačiau, anot A.Zubriakovo, savivaldybės komitetai atmetė pasiūlymą.

„Tokie mainai yra negalimi, galimi paprastesni mainai - projektas „Dovana Vilniui“, veikiantis nuo 2012 metų. Jei verslininkai nori ką nors padovanoti Vilniui, jie dovanoja“, - sakė jis.

Bendrovė „Poolservice.lt“ padovanojo miestui techninį projektą, fontaną nemokamai įrengė fondo „Lords LB Special Fund IV“ įmonė „Orkela“.

Savivaldybė kovą skelbė fontano įrengimo konkursą, kurį laimėjo „Poolservice.lt“ su partnere „Infes“, pasiūliusios 315,9 tūkst. eurų kainą. Tačiau konkursas, pasak A.Zubriakovo, buvo nutrauktas.

„Buvo konkursas fontanui įrengti, bet kadangi atsirado norintys padovanoti tą fontaną, natūraliai taip išėjo“, - aiškino jis.

Po pusantrų metų trukusios rekonstrukcijos aikštė turėtų būti atidaryta lapkričio 3-iąją. Čia bus įrengti takeliai, nauji suoliukai, šviestuvai, vėliavų stiebai, sutvarkytos aikštės prieigos, pakeista granito danga, pasodinti medžiai.

Kultūros ministerija ir Šiuolaikinis meno centras šiuo metu vykdo memorialo, kuriuo būtų įamžinti kovoję ir žuvę už Lietuvos laisvę, statytojo atranką - iš jau atrinktų 5 geriausių darbų tikimasi dar šiemet atrinkti geriausią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bokis

Bokis portretas
Itariu, kad aikste bus sugadinta... Kaip visada "musuose"... :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių