Užupyje atidengta Konstitucijų lenta kazachų kalba

Penktadienio pavakarę Užupyje iškilmingai atidengta Užupio Respublikos Konstitucijų lenta kazachų kalba.

Į ceremoniją pakviestas Kazachstano ambasadorius Lietuvoje ir Užupyje Bauržanas Muchamedžanovas, kuriuos pasveikino Užupio Respublikos premjeras Sakalas Gorodeckis.

Pasak S. Gorodeckio, praėjusių metų spalį Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas priėmė istorinį sprendimą apie palaipsnį kazachų kalbos rašybos perėjimą į lotyniškus rašmenis. Vadovybės priimti sprendimai lems pokyčius, kurie naują kazachų kalbos abėcėlę daro labiau aiškią universalios lotyniškos rašybos atžvilgiu ir priartina prie tarptautinių realijų, palengvinant kitų kalbų atstovų, naudojančių lotyniškus rašmenis, vartojimą.

Kaip priminė šventės organizatoriai, liepos 6 dieną pagrindinis Kazachstano miestas Astana švęs 20 metų tapimo sostine sukaktį. Iš pradžių mažai kas tikėjo, kad provincijos miestelis taps įvykių centru. Nepaisant iššūkių, Astana tapo ne tik kazachų atgimimo simboliu, bet ir Eurazijos erdvės centru.

Šventės organizatoriai atkreipė dėmesį, kad Astana ir Užupio Respublika švenčia savo 20 metų gyvavimo sukaktis. Jungiant šias šventes birželio 15 dieną Užupio Konstitucijų prospekte, Paupio gatvėje iškilmingai atidengta Užupio Respublikos Konstitucija kazachų kalba, pirmą kartą lotyniškais rašmenimis.

Lygiai prieš 26 metus tą pačią dieną Kazachstanas užmezgė diplomatinius santykius su Lietuva, taip pratęsdamas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Aukso bei Didžiosios ordų viduramžių aktyvių santykių istoriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
musu tevyne tapo visiems /ateiviams kolidoriumi kaip sako rusai /prochodnoi dvor/......

kazachas

kazachas portretas
šišin anam sky
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių