Valdovų rūmų statybų pabaigtuvės žadamos kitąmet

Valdovų rūmų Vilniuje statybą žadama baigti kitąmet – artimiausiu metu bus atliekami antrosios rūmų dalies vidaus apdailos darbai, tvarkoma aplinka, ketinama dekoruoti tris pirmosios rūmų dalies rūmų menes.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų atstovė spaudai Ramunė Vaičiulytė BNS nurodė, kad iš šiemet skirtų 9 mln. eurų Valdovų rūmams iki liepos jau investuota 4 mln. eurų. Darbų generalinis rangovas yra Panevėžio statybos trestas (PST).

„Už šiemet skirtas lėšas atlikti ir atliekami įvairūs esminiai baigiamieji antrosios rūmų dalies darbai: vidaus erdvių įrengimas, apdaila – sienų tinkavimas, dažymas ir kiti darbai, aplinkos sutvarkymas, įrangos įsigijimas, o taip pat jau atidarytoje pirmojoje rūmų dalyje esančių dviejų Sosto menių, taip pat Didžiosios renesansinės menės dekoravimas“, – BNS nurodė R.Vaičiulytė.

Pasak jos, visiškai baigti rūmų ansamblį ketinama kitąmet. Jis turėtų būti dvigubai didesnis, turės naują nuolatinių ekspozicijų dalį, parodų, edukacijos ir renginių centrus, kavinę ir restoraną, kurie, pasak R.Vaičiulytės, yra „natūrali kultūros institucijų infrastruktūros dalis Europoje“.

„Taigi, atvėrus antrąją Valdovų rūmų dalį, lankytojai čia ras, ką veikti visą dieną“, – sakė ji.

Iš viso Valdovų rūmų statyba, planuojama, kainuos 106,3 mln. eurų, iki 2016-ųjų pradžios į rūmus investuota 87,32 mln. eurų, dar 9 mln. eurų skirta šiemet.

Pasak R.Vaičiulytės, nors suskaičiavus eilutes investicijoms trūksta apie 10 mln. eurų, tikimasi, kad visos sumos neprireiks.

„Greičiausiai pavyks šiek tiek sutaupyti, nes atliekamus darbus nuolat peržiūrime ir tiksliname, glaudžiai bendradarbiaudami su Viešųjų pirkimų tarnyba. Tai natūralu, nes rūmų atkūrimo techniniam projektui 15 metų, viskas nuolat keičiasi, tad ieškome geriausių ir optimaliausių sprendimų“, – sakė ji.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis – kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmaistatybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių