Valdžia tikisi vilniečių pagalbos nuomojant pabėgėliams būstą

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybė dėl kitąmet į sostinę atvyksiančių pabėgėlių integravimo tariasi su Lietuvos jėzuitais bei Vilniaus „Caritas“ atstovais, o vilniečių pagalbos tikimasi nuomojant pabėgėliams būstą, sako Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

Anot jo, šiuo metu jau rengiamas susitarimo projektas, kurį netrukus ketinama pasirašyti - jame bus numatytas funkcijų pasidalijimas tarp šių organizacijų ir savivaldybės, taip pat bus laukiama privačių iniciatyvų.

„Pavyzdžiui, jėzuitai įsipareigoja ir jau turi patirties rūpindamiesi profesinio orientavimo, įdarbinimo lanksčiomis programomis - tai jie organizuos tiek patys, tiek per susijusias nevyriausybines organizacijas. „Caritas“ koncentruosis į mokymą, t.y. į kultūrų pažinimą ir bendruomeninę integraciją, į neformalų pažinimą ir ugdymą. Savivaldybė rūpinsis švietimu - formaliu ir neformaliu, sveikatos apsauga, tarpininkavimu dėl apgyvendinimo ir kitomis socialinėmis paslaugomis“, - planus pristatė jis.

„Tai bus toks savotiškas pabėgėlių koordinacinis centras“, - pridūrė vicemeras.

Tiek „Caritas“, tiek jėzuitai esą ketina padėti visiems pabėgėliams, nepaisant to, ar jie bus krikščionys, ar išpažįsta Islamą bei kitas religijas.

G.Paluckas sakė, kad pasirašius susitarimą, tiek „Caritas“, tiek jėzuitų ordinas prisiims ir visas išlaidas už paslaugas, tačiau jie galės kreiptis dėl paramos iš ES skiriamo 6 tūkst. eurų krepšelio pabėgėlių integravimui.

Anot jo, savivaldybė jau yra atlikusi teisinę analizę, kokios paslaugos priklausys pabėgėliams, tačiau kol kas dar nėra išspręstas jų apgyvendinimo klausimas. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė yra užsiminusi, kad savivaldybių bus prašoma tarpininkauti ieškant privačių asmenų ar įmonių, kurios nuomotų būstus pabėgėliams.

„Socialinių būstų dalinimas klausimo tikrai neišspręs ir sukels didelę socialinę įtampą tarp tų, kurie ir taip laukia, tarp Lietuvos piliečių. Antras dalykas, yra neparuošta juridinė bazė ir ne Lietuvos piliečiams apskritai negalima skirti savivaldybės socialinio būsto. Mes kviesime prisidėti bendruomenę, kad būtų daugiau geranoriškumo nuomojant būstus rinkoje“, - kalbėjo jis.

Savivaldybė ieškant būsto pabėgėliams ketina pasikliauti gyventojų geranoriškumu laukiant pasiūlymų ne tik pačioje savivaldybėje, tačiau ir socialiniuose tinkluose.

Vilnius privačių asmenų ar nevyriausybinių organizacijų pasiūlymų dėl pabėgėlių integracijos laukia ne tik pačioje savivaldybėje, bet ir socialiniuose tinkluose.

Europos Komisija siūlo valstybėms narėms per dvejus metus iš viso paskirstyti 160 tūkst. pabėgėlių iš Vengrijos, Graikijos ir Italijos. Lietuvai pagal šią schemą numatoma priimti 1105 pabėgėlius. Lietuva šiam skaičiui pritaria, tačiau bendro sutarimo dėl pabėgėlių paskirstymo ES valstybės dar nerado - tolesnės derybos aukščiausiu ES lygiu vyks kitą savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

brikas

brikas portretas
teisingai tik i turniskes negi valdininkai neskaito pilieciu komentaru . siuo loja o karavanas eina

Teisingai

Teisingai portretas
Į Turniškes juos! Kas įsileido, tas tegu ir apgyvendina. Kuo pabėgėliai blogesni už Kristutę?

Anonimas

Anonimas portretas
ner ka pasakyti visi komentarai teisingi tegul pirmiausiai valdzia savo bustus isnuomoja
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių