Vanduo iš čiaupo – pavojus gyvybei?

Vilniaus Žirmūnų rajone esančiam daugiabučiui, kur nuo legioneliozės mirė moteris, vandens tiekimas kol kas nenutrauktas, tačiau tai turėtų būti padaryta po terminio šoko – vandens užkaitinimo iki temperatūros, kurioje žūva pavojingos ligos bakterijos.

Nutraukti vandens tiekimą daugiabučiui nurodė Nacionalinis visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamentas. Tai nurodyta padaryti namo karšto vandens prižiūrėtojui – bendrovei „Adminsta“. Pastaroji su sveikatos specialistais nebendrauja.

Vykdomas terminis šokas

„Su ta įmone visiškai nepavyksta bendrauti, net oficialių dokumentų nepavyksta įteikti, jie per antstolį bus vežami. Tiesiog visiškas nebendravimas, jokio atgalinio ryšio. Turime ryšį tik su gyventojais ir „Žirmūnų būstu“. Pagal juos, vanduo šiuo metu neatjungtas, nes buvo vykdomas terminis šokas“, – BNS ketvirtadienį sakė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Su ta įmone visiškai nepavyksta bendrauti, net oficialių dokumentų nepavyksta įteikti, jie per antstolį bus vežami. Tiesiog visiškas nebendravimas, jokio atgalinio ryšio.

Ji teigė neturinti duomenų, ar terminis šokas vykdytas tinkamai. R.Lingienės aiškinimu, po terminio šoko turėtų būti atjungtas vandens tiekimas. Norint sunaikinti Legionella bakterijas, termošoką reikėtų kartoti kelis kartus, tad karštas vanduo gyventojams vėl trumpam būtų įjungtas, bet jo naudoti nebus galima.

„Matėme, kad gyventojai yra įspėti dėl terminio šoko. Vanduo turi būti pirmiausia nukenksmintas, nes jei jį tiesiog atjungsi, niekas nepasikeis“, – aiškino R.Lingienė.

Anot jos, centro specialistai šiuo metu aiškinasi dar kelis galimus šios ligos paplitimus kituose daugiabučiuose, vienas jų – taip pat Žirmūnuose, o kitas – Lazdynuose.

„Centras tiria dar du atvejus dėl legioneliozės, bet pasakyti, kad žmonės užsikrėtė savo namuose, per karšto vandens tiekimo sistemą, dar negalime, nes vyksta tyrimas. Galėjo užsikrėsti ir ligoninėje, ir baseine, ir iš kelionių atsivežti“, – aiškino ji.

Užteršta dar vieno daugiabučio vandens sistema

Dar vieno daugiabučio gyvenamojo namo karšto vandens sistema užteršta Legionella bakterijomis, ketvirtadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, gavęs laboratorijos patvirtinimą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento duomenimis, Žirmūnuose, Ladygos g. 3, gyvenusi 78 metų moteris legionelioze susirgo vasario antroje pusėje, diagnozė nustatyta vasario 24 dieną. Po to atliktas namo karšto vandens tyrimas.

Šio namo karšto vandens sistemą prižiūri ta pat bendrovė „Adminsta“, kurios prižiūrimame name Tuskulėnų g. 5 nuo legioneliozės sausį mirė moteris.

Šiuo metu Vilniaus departamentas atlieka epidemiologinį tyrimą ir dėl Lazdynų mikrorajono gyventojo mirties nuo legioneliozės. Apie šią mirtį gydymo įstaiga pranešė kovo 6 dieną. Ar ši mirtis sąlygota gyvenamojo namo karšto vandens taršos Legionella bakterijomis, turėtų paaiškėti kovo 16-18 dienomis, kai bus ištirti karšto vandens mėginiai. Juos Vilniaus departamento sveikatos specialistai paėmė visose galimose užsikrėtimo vietose.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamentas ketvirtadienį kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorę, prašydamas sukviesti Vilniaus miesto Ekstremaliųjų situacijų komisiją. Kaip BNS patvirtino vicemeras V.Benkunskas, komisija kviečiama penktadienio rytą. Jis taip pat sakė, kad visuose minimuose daugiabučiuose karšto vandens sistemas prižiūri „Adminsta“.

Gyventojai nevykdo nurodymų

Trečiadienį NVSC informavo, kad karšto vandens tiekimas Tuskulėnų gatvės 5 namui nutraukiamas nustačius, jog šio namo gyventoja mirė nuo pavojingos užkrečiamos ligos. Moteris mirė sausio 19 dieną, NVSC informaciją apie tai gavo sausio 24 dieną. Sausio 25 dieną paimtas vanduo tyrimams, jų rezultatai gauti vasario 2 dieną. Pirmas nurodytas atlikti terminį šoką „Adminstai“ išsiųstas vasario 2 dieną, tačiau po to atlikti pakartotiniai tyrimai parodė, kad bakterijos nesunaikintos – dėl to sprendžiama, kad termošokas atliktas netinkamai, BNS teigė R.Lingienė.

„Vilniaus departamentas, vykdydamas užkrečiamosios ligos židinio epidemiologinę diagnostiką nustatė, kad Tuskulėnų gatvėje 5, Vilniuje, namo karšto vandens sistema užteršta Legionella bakterijomis, nes šio namo karšto vandens prižiūrėtojas – bendrovė „Adminsta“ netinkamai prižiūri karšto vandens sistemą: nepalaiko ir nekontroliuoja vartotojų čiaupuose teisės aktais reglamentuotos 50-60 laipsnių Celsijaus temperatūros, netinkamai ir atmestinai vykdo karšto vandens terminę dezinfekciją“, – skelbiama NVSC pranešime.

„Adminstos“ direktorius Jonas Ūselis BNS savo ruožtu sako, kad vykdant terminį šoką būtina, kad patys gyventojai prisidėtų. Jų prašoma nurodytu laiku leisti karštą vandenį butuose, kad bakterijos žūtų čiaupuose, dušų galvutėse, tačiau šio namo gyventojai esą nevykdo nurodymų.

„Mūsų turimi faktiniai duomenys apie karšto vandens panaudojimą name rodo, kad didžioji dalis butų to „parėdymo“ neklauso ir vandens suvartojimas tuo laikotarpiu yra nulinis arba keli litrai. Gyventojai patys sau nepadeda, mums nereikia padėti, nes mes savo pareigą – užtikrinti vandens temperatūrą iki buto įvado – įvykdome visada, bet be pačių savininkų intereso nieko nebus“, – BNS aiškino J.Ūselis.

Jo manymu, būtent vamzdžių atšakose į butus stovinčiame ir vėstančiame vandenyje ir galėjo rastis bei daugintis pavojingos bakterijos. Jis taip pat tikino, kad savo paaiškinimus ketvirtadienį ketina pateikti NVSC.

„Jie nesąmonių prirašė: užsukti vandenį ir daryti termošokus. Be kaip? (...) Centriniame vamzdyne temperatūra visada yra tinkama“, – garantavo įmonės vadovas ir pabrėžė, kad šiame name nebuvo taikomi nakties ir dienos temperatūrų režimai, ką sveikatos specialistai nurodo kaip vieną iš galimų bakterijų atsiradimo priežasčių.

Centras taip pat paprašė namo administratoriaus – bendrovės „Žirmūnų būstas“ – išplatinti informaciją namo gyventojams, kad šiuo metu nesaugu naudotis karštu vandeniu.

„Tol, kol karšto vandens sistemoje nebus sunaikintos Legionella bakterijos, gyventojams rekomenduota naudotis saugiu šaltu vandeniu, kurį buities reikmėms pasišildyti butuose esančiomis viryklėmis“, – skelbia NVSC.

Ėmėsi visų priemonių

„Žirmūnų būstas“, sužinojęs apie šią situaciją, ėmėsi visų priemonių: informavo gyventojus, įpareigojo šilumos sistemų priežiūrą vykdančią bendrovę „Adminsta“ pakartotinai atlikti termošoką.

„Pirmą kartą mūsų reikalavimu termošokas buvo atliktas vasario 1 d., o sužinoję, kad legionelių vis dar likę, kovo 8 d. „Adminstos“ pareikalavome pakartotinai atlikti termošoką. Įpareigojome padidintą temperatūrą laikyti nuo 19 val. vakaro iki 8 val. ryto. Apie tai gyventojus informavome skelbimais ir SMS žinutėmis, kartu pateikėme rekomendacijas, kaip elgtis esant tokiai situacijai. Pabrėžiame, kad „Žimūnų būstas“ yra tik daugiabučio namo administratorius, tačiau šilumos sistemų priežiūros nevykdo“, – sako „Žirmūnų būstas“ atstovas P. Ugianskis.

„Žirmūnų būstas“ šiuo klausimu intensyviai bendrauja su visomis atsakingomis institucijomis, tame tarpe ir su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, kartu siekia nustatyti, ar šilumos sistemų prižiūrėtojas ėmėsi visų veiksmų, kurie jiems priklauso.

„Jei tyrimas parodys, kad „Adminsta“ neužtikrino bakterijų sunaikinimo, šios įmonės atžvilgiu bus imtąsi griežčiausių priemonių“, – komentavo P. Ugianskis.

Plaučių uždegimo rūšis

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta.

Legionella bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Kuo ilgesnė ir techniškai sudėtingesnė vandentiekio sistema, tuo didesnė rizika šių bakterijų atsiradimui. Legionella bakterijos dauginasi 20 – 50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos yra visai nesudėtinga išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų čiaupuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

???

??? portretas
neseniai kalbėjo kad iš čiaupo pats geriausias vanduo, o dabar ką? Kur gauti sveiko neužteršto vandens? jei požeminiai vandenys blogi?

Aiduzas

Aiduzas portretas
Džiaugiuosi, kad gyvenu nuosavame name, kuriame vandenį šildo dujinis katilas, turintis Antilegionella funkciją.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių