Vėl skelbiamos griūvančio Lentvario dvaro varžytinės

  • Teksto dydis:

Antstoliai vėl siekia parduoti griūvančius neogotikinius XIX amžiaus Lentvario rūmus Trakų rajone.

Bankui įkeistą ir šiuo metu areštuotą dvarą siūloma įsigyti bent už 720 tūkst. eurų pradinę kainą.

Numatoma varžytinių pabaigos data – liepos 22-oji. Norintieji dalyvauti jose turėtų sumokėti 10 proc. siūlomos kainos užstatą, t. y. 72 tūkst. eurų.

Lentvario dvaro rūmus 2007 metais įsigijo verslininkas Laimutis Pinkevičius, turtas buvo įkeistas SEB banko naudai. Už L.Pinkevičiaus skolas po penkerių metų turtas buvo areštuotas antstolių. Pastaruoju metu vyko bent kelios varžytinės, tačiau dvaro parduoti nepavyko.

Tiek Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, tiek paveldosaugininkai siūlo perimti dvarą valstybei „teisingai atlyginant“, Valstybinė kultūros paveldo komisija siūlo perduoti turtą Trakų istoriniam nacionaliniam parkui arba dalyvauti šios kultūros vertybės varžytinėse.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis tokių galimybių nemato, nes valstybė, net ir įsigijusi rūmus, neturėtų lėšų jam sutvarkyti.

„Juridiškai tai padaryti ne taip lengva, nes dvaras yra įkeistas bankui už gana didelę sumą, kiek atsimenu. Iš banko taip lengvai nepaimsi, jį reikėtų nupirkti, ko gero. Sakykime, gal ir galima išspręsti nuperkant ar kaip nors užskaitant, bet yra kitas niuansas ne mažiau svarbus – o kas po to“, – BNS kalbėjo Š.Birutis.

Ministras svarsto, kad dvarui geriausia būtų rasti privatų investuotoją, kuris perimtų turtą ir juo rūpintųsi valstybei padedant dotacijomis.

Grafams Tiškevičiams priklausęs anglų neogotikos stiliaus Lentvario dvaras pastatytas XIX amžiuje. Aplink rūmus pagal žinomo prancūzų kraštovaizdžio architekto Eduardo Andrė projektą įrengtas didelis parkas. Nuo 1957 metų rūmuose buvo įsikūrusi tuometinio Lentvario kilimų fabriko administracija.

Dvaro sodyba 2008 metais paskelbta kultūros paminklu, įregistruota Kultūros vertybių registre ir yra valstybės saugomas objektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių