Vilniaus atliekų tvarkymo pertvarka stringa

Stringant antrą kartą paskelbtam Vilniaus komunalinių atliekų surinkimo konkursui, savivaldybei tenka pusmečiu vėlinti šios rinkos pertvarką - nauja rinkliava turėtų įsigalioti nuo 2018-ųjų.

Konkurso dalyviai sako esantys nepatenkinti jo sąlygomis, tačiau savivaldybės atstovai mano, kad jos parengtos gerai, o atliekų surinkėjai stabdo sektoriaus pertvarką.

Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius BNS teigė, jog konkurso vilkinimas teismuose verčia savivaldybę atidėti naujos rinkliavos įsigaliojimą. Nauja tvarka, anot jo, atpigintų šiukšlių išvežimą daugiabučių gyventojams, o tai yra nenaudinga verslininkams.

„Taip, be abejo, pakenks ir jau pakenkė, nes vėl nukeliamas rinkliavos už atliekų tvarkymą įvedimas. Bet kokie savivaldybės planuojami pokyčiai ir norai keisti esamą sistemą yra blokuojami, keliant verslo interesus aukščiau už viešąjį interesą. Dabar visi Vilniaus atliekų vežėjai taiko praktiškai maksimalius leistinus tarifus. Jei sprendimas nebūtų stabdomas, paslauga atpigtų visų pirma daugiabučių gyventojams ir būtų mokama mažiau nei dabar“, - BNS atsiųstame komentare sakė vicemeras.

Bet kokie savivaldybės planuojami pokyčiai ir norai keisti esamą sistemą yra blokuojami, keliant verslo interesus aukščiau už viešąjį interesą. Dabar visi Vilniaus atliekų vežėjai taiko praktiškai maksimalius leistinus tarifus.

Savivaldybė planavo naują rinkliavą už atliekų tvarkymą įvesti nuo liepos, tačiau dabar šis terminas atidėtas iki 2018 metų pradžios.

Konkurso dalyviai vėl bylinėjasi su savivaldybe

Vilniaus savivaldybė kovą naują atliekų surinkimo konkursą paskelbė po to, kai pirmasis šių metų pradžioje buvo nutrauktas, teismui nutarus, kad jo sąlygos buvo neaiškios. Konkursui paraiškas pateikė keturios atliekų tvarkymo bendrovės - „Ekonovus“, „Ecoservice“, „VSA Vilnius“ ir Atliekų tvarkymo tarnyba.

Trys pastarosios Vilniaus apygardos teismo prašė laikinai sustabdyti konkursą, o teismui prašymą atmetus, skundas pateiktas Apeliaciniam teismui.

Vilniaus savivaldybės Teisės departamento vadovas Edvardas Voroneckas BNS tvirtino, kad konkurso sąlygos yra visiškai aiškios.

„Ieškiniai yra nepagrįsti, sąlygos yra aiškios, jos neprieštarauja jokioms įstatymų nuostatoms. Tiesiog tiekėjai yra nesuinteresuoti tuo, kad savivaldybė įvykdytų šį pirkimą. Verslo prasme jiems yra palanki šiuo metu galiojanti sistema ir jie yra suinteresuoti, kad tokia sistema tęstųsi kuo ilgiau“, - raštu atsiųstame komentare kalbėjo E.Voroneckas.

Atliekų tvarkytojai: savivaldybė nepasimokė iš praeities klaidų

Maltos bendrovei „Corzona Capital“ priklausančios atliekų tvarkymo įmonės „VSA Vilnius“ vadovė Jurgita Petrauskienė sako, kad pagrindinis naujojo konkurso trūkumas - neaiškiai apibrėžta, kas kompensuos surinkėjų patirtas papildomas išlaidas, jeigu atliekos nebus priimamos į mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginį. Šis punktas svarbus surinkėjams, nes praėjusių metų rudenį Vilniaus MBA sustojus kelioms savaitėms, jie neturėjo kur dėti išrūšiuotų deginimui skirtų atliekų.

„Tame konkurse yra tas pats, kas buvo ir praeitame. Praėjusio konkurso teismo sprendimai nustatė, kad turi būti išspręstas MBA klausimas. Jie paprasčiau parašė, kad tai organizuos ir taškas. Nei kur, nei kiek, nei kaip už tai bus mokama, nebuvo numatyta“, - BNS kalbėjo J.Petrauskienė.

Didžiausios Baltijos šalyse privataus ir rizikos kapitalo fondų valdytojos „BaltCap“ kontroliuojamos atliekų tvarkymo įmonės „Ecoservice“ vadovas Saulius Urbonas teigė, jog konkurso sąlygose iš esmės nėra numatyta finansinių santykių su MBA valdytojais.

„Sutartyje ir konkurso sąlygose nėra numatyta finansinių santykių su MBA įrenginiu. „Ecoservice“ neprieštarauja pačiam konkursui iš esmės, tačiau konkurso sąlygose yra tam tikrų neapibrėžtų sąlygų, kurios gali būti svarbios visos sutarties laikotarpiu. Manome, kad savivaldybė turėtu pakoreguoti tas sąlygų vietas kurios yra dviprasmiškos arba tiekėjų skirtingai suprantamos“, - raštu atsiųstame komentare tvirtino S.Urbonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių