Vilniaus miesto savivaldybę palieka vyriausiasis architektas M. Pakalnis

Vilniaus miesto savivaldybę palieka penkerius metus pareigas ėjęs Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Vilniaus miesto savivaldybė antradienį pranešė, kad M. Pakalnis bendru šalių sutarimu iš darbo išeina nuo rugpjūčio 7 dienos.

Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas pranešime sako, kad M. Pakalnis, eidamas vyriausiojo architekto pareigas, „į Vilniaus miestą atnešė daug gerų pokyčių“, bet dabar žengiama į kitą etapą miesto plėtroje ir urbanistikoje.

Žengsime į kitą etapą miesto plėtroje ir urbanistikoje.

„Žengsime į kitą etapą miesto plėtroje ir urbanistikoje – jau atlikome struktūrinius pokyčius, kurie leis sujungti techninius procesus, susijusius su statybos leidimų išdavimu, ir konceptualius miesto urbanistinio veido formavimo darbus. Šie pokyčiai leis greičiau ir kokybiškiau vykdyti miesto plėtros politiką“, – sako meras.

M. Pakalnis paskyroje „Facebook“ rašė sprendimą priėmęs nespontaniškai.

„Liepos vidury išėjau ilgų, net 3 savaičių atostogų. Pirmą kartą per 7 darbo savivaldybėje metus tokių ilgų. Ėmiau tiek daug, kad turėčiau laiko pamąstyti ir pagalvoti apie tai, ką nuveikiau, ką veikiu, koks to veikimo tikslas ir prasmė. Kad pagalvočiau, ką dar galėčiau nuveikti. Ir kokia to nuveikimo kaina. Kaina man asmeniškai ir mano artimiesiems“, – rašė jis.

„Ir supratau, kad ji tiesiog per didelė. Pernelyg daug netiesos, purvo, melo ir net šmeižto. Nesiteisinsiu. Kas supranta, tai vis tiek supranta, o kas šmeižia ir kaltina – tai šmeiš ir kaltins ir toliau“, – pridūrė M. Pakalnis.

Pareigas paliekantis vyriausiasis miesto architektas pabrėžė, kad jam vadovaujant buvo patvirtintas bendrasis miesto planas, įgyvendintas Paupio projektas, atgimė sostinės Naujamiesčio rajonas, pabaigti nacionalinės koncertų salės ant Tauro kalno ir nacionalinio stadiono projektai.

„Žavi pirmieji pokyčių daigai Vilkpėdėje ir Verkių pramoninėje zonoje. 1998 metais rengiant Naujamiesčio raidos programą, tie pokyčiai vyresniems kolegoms atrodė tik rožinės ką tik studijas užsienyje baigusio idealisto svajonės“, – rašė M. Pakalnis.

Jis taip pat teigė skatinęs projektus, kuriuose buvo ne griaunama, o išsaugojama ir įveiklinama.

„Vilniaus senamiestyje pagaliau pradėjo rastis kokybiškos architektūros šiuolaikiškų pastatų. Žinau, kad tai daug kam nepatiko ir pastarieji vis šaukė – „lauk Pakalnį“, „nebenorim stiklainių“, „neleisim olandiškų tvartų“. Paskaitykit Józef Ignacy Kraszewski – suprasit, kad taip buvo visada. Ir tada, kai buvo kuriamas barokas ir klasicizmas, dabar esantys pasaulio paveldo sąraše“, – rašė jis.

M. Pakalnis 1998–2013 metais dirbo Vilniaus miesto savivaldybės įmonėje „Vilniaus planas“ (nuo 1998 metų – projektų vadovas, nuo 2004 metų – vyriausiasis architektas). Nuo 2016 metų jis ėjo Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus, vyriausiojo architekto pareigas.

Drąsos ir nuoseklumo tam, kam atiteks šios velniškai įdomios ir sunkios pareigos.

„Ačiū merui Remigijui, pakvietusiam, pasitikėjusiam ir leidusiam kurti. Sėkmės merui Valdui, toliau kuriant ambicingą, žalią ir pilną gyvybės nuostabųjį Vilnių. Drąsos ir nuoseklumo tam, kam atiteks šios velniškai įdomios ir sunkios pareigos“, – pranešime sako M. Pakalnis.

Pareigas paliekantis vyriausiasis miesto architektas anksčiau sulaukė savivaldybės opozicijos, dalies protestuojančių prieš nekilnojamojo turto vystytojų kertamus medžius sostinės centre kritikos.

Opozicija kaltino architektą nekompetencija, ragino V. Benkunską įvertinti M. Pakalnio galimybes eiti pareigas dėl savivaldybei nepalankių teismų sprendimų, susijusių su statybų leidimų išdavimo teisėtumu ir „akivaizdžių klaidų“ saugant miesto vertingus medžius, želdynus ir viešuosius parkus.

Pats V. Benkunskas prieš tapdamas meru yra sakęs, kad M. Pakalnio vyriausiojo architekto pozicijoje nematytų, nes srityje, už kurią šis atsakingas, reikia pokyčių.

Kaip skelbia savivaldybė, kol bus ieškoma, kas galėtų užimti vyriausiojo architekto poziciją, jo pareigas laikinai eis Teritorijų planavimo ir plėtros projektų skyriaus vedėjas Benius Bučelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jam

Jam portretas
nėra ir nebus atleidimo už Vilniaus išdarkymą. Tokia jo šlovė - miesto darkytojo ir naikintojo. Kaskart baisiuosi, į ką pavirto mano gimtasis miestas. Daugelio vietų išvis vengiu. Kad nesiskaudinti... Ši būtybė, vadinama vyr. architektu, mano požiūriu - žemiau žolės.

Sitas brudas i Sibira vaziuotu 1945 pirmasis

Sitas brudas i Sibira vaziuotu 1945 pirmasis portretas
Tokio brudo pristatyta Vilniuje ojojoj. 80% savivaldybes ir statybininku firmu vadovu butu tremiami uz toki miesto darkyma ir vogima. 2005-2023 tautos apgaule.

Gerai

Gerai portretas
Kad išeina šitas Vilniaus darkytojas.Bet kur atsakomybė ?????
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių