Vilniaus miesto teritorijoje – krūvos pavojingų atliekų

  • Teksto dydis:

Pavasaris – metas, kai gamta atskleidžia savo grožį ir mūsų ...gėdą. Baltas žiemos apklotas neišvengiamai pasitraukia ir atveria tai, ką ramiai slėpė kelis mėnesius – šiukšles. O jų reikia atsikratyti. Vieni tai daro civilizuotai – atiduoda atliekų perdirbėjams, kiti – nesivargina ir atliekas degina laužuose.

LRT televizijos laidos „Gamtos inspektoriai“ žurnalistai užfiksavo Naujosios Vilnios gyventoją, kartu su pernykščiais lapais sumaniusį dangun pasiųsti... nebereikalingus elektros laidus. Saugodamas savo išpuoselėto sklypo grožį, vyriškis laužą sukūrė tiesiai už savo tvoros, miestui priklausančioje teritorijoje. Savaitgalis, gal niekas nepastebės ir triukšmo nesukels. Tačiau juodi, sprangūs dūmai graužia akis net už kelių šimtų metrų. Uoslė išduoda, kad čia – ne vien pernykščiai lapai pelenais virsta: kad patikimai degtų, į laužą primesta plastmasės atliekų.

Svetimo dėmesio ne itin pradžiugintas Naujosios Vilnios gyventojas laužo gesinti neskuba net perspėtas apie gresiančias baudas. Laužas toliau dega, o vyriškis kaltina santvarką, įstatymus, galiausiai – Vilniaus savivaldybę, esą, ši savo teritorijų netvarko, lapų nenugrėbia, girtuoklių primestų butelių nesurankioja. Nedegintume, sako žmonės, jei valdžia parūpintų konteinerių pernykščiams lapams.

Dar kartą priminus, kad sankcijos už ne pagal taisykles kūrenamus laužus – nemažos: taikoma administracinė atsakomybė, pagal kurią numatomos baudos nuo 30 iki 1200 eurų, priklausomai nuo padaryto nusižengimo – vyriškis laužą užgesina, o nesudegusias atliekas tvarkingai sukrauna į šiukšlių maišus.

Keliaujame į kitą sostinės vietą, kurioje iki daug didesnės ekologinės katastrofos tetrūksta mažos žiežirbos. Panašu į sąvartyną? – Ne visai, nors čia šimtai tonų atliekų, o kai kurios iš jų – itin pavojingos aplinkai, oficialiai ši, netoli Neries pakrantės esanti vieta vadinama vienos medienos perdirbimo įmonės gamybine teritorija. Joje gyvsidabrio turinčios liuminescencinės lempos, automobilių stiklų liekanos, pastatų apšiltinimo medžiagos, seni langai ir dar nesuskaičiuojama galybė įvairiausio, tiesiai ant žemės sukrauto „gėrio“.

Aikštelė turėtų būti įdomi ir ugniagesiams. Šalia jos – medienos apdirbimo įmonė. Jokių gaisrui gesinti skirtų priemonių nematyti, o tarp atliekų – gausybė medžiagų, kurioms suliepsnoti pakaktų nedidelės žiežirbos. Aplinkosaugininkai suskaičiavo, jog šioje nuo lietaus neapsaugotoje teritorijoje tiesiai ant grunto supilta mažiausiai 60 tonų aplinkai pavojingų stiklo atliekų. Jos čia dūla jau mažiausiai dvejus metus. Kaip Vilniaus miesto teritorijoje galėjo atsirasti tokios krūvos pavojingų atliekų? –  Jas paliko… atliekų tvarkytojai. Schema tokia – apsiskelbiu atliekų tvarkytoju, vežu jas į išsinuomotą aikštelę, o kai ateina laikas jas tvarkyti – „netikėtai” ištinka bankrotas. Atliekos paliekamos valstybės žiniai.

Aplinkosaugininkai išsiaiškina, kad dalis atliekų – pavojingiausios aplinkai kineskopų stiklo duženos – jau seniai galėjo būti išvežtos. Situacija daugiau nei absurdiška: teritorija užteršta, siūloma ją išvalyti už dyką, tačiau užterštos aikštelės šeimininkas nelinkęs įsileisti sunkvežimių. Tik supratęs, kad už neūkiškumą, tiksliau nekontroliuojamą aplinkos taršą ir trukdymą ją likviduoti gali būti baudžiamas pats, UAB „Vilmedica” direktorius Romas Ramanauskas tampa sukalbamesnis ir pagaliau sutinka leisti išvežti pavojingiausias šio sąvartyno atliekas.

„Gamtos inspektoriai“ – penktadienį 19.05 val. per LRT televiziją. Vedėjas Daumantas Butkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių