Vilniaus savivaldybė panaikino lengvatą hibridiniams automobiliams

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto savivaldybė panaikino daugiau nei tris mėnesius galiojusią lengvatą, leidusią hibridinių automobilių vairuotojams statyti juos nemokamai.

Savivaldybės taryba trečiadienį patikslino rinkliavos už automobilių stovėjimo taisykles, palikdama minėtą lengvatą tik elektromobiliams. Liepos 1-ąją šalyje tokių mašinų buvo registruota 795.

Situacija, leidusi nemokamai sostinėje statyti ir įkraunamus hibridinius automobilius, egzistavo nuo balandžio pradžios, kai vidaus reikalų ministro įsakymu, iki tol tik elektromobiliams taikytas žymėjimas valstybiniuose numeriuose – raidės EV – leistos naudoti ir įkraunamų hibridinių automobilių numeriuose.

Būtent tokiais numeriais pažymėtiems automobiliams Vilniuje stovėjimo mokestis iki šiol nebuvo taikomas.

Savivaldybės atstovai teigia, kad po ministro sprendimo buvo iškraipytas Vilniaus savivaldybės siekis skatinti ekologišką, neteršiantį transportą, nes įkraunami hibridiniai automobiliai, priešingai nei elektromobiliai, naudoja iškastinį kurą.

Vilniaus mero atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas pabrėžė, kad sostinėje lengvata visada taikyta tik elektromobiliams, o hibridinių automobilių savininkai ja ėmė naudotis dėl Vidaus reikalų ministerijos „įvestos painiavos“.

„Kadangi įkraunamas „hibridas“ gali važiuoti naudodamas elektrą ne daugiau kaip 50 kilometrų, savivaldybė laikosi nuomonės, kad tokie automobiliai negali būti prilyginti elektromobiliams, kurių vienintelis galios šaltinis yra elektros energija. Todėl patikslintas tarybos sprendimas, jame aiškiai pasakyta, kad lengvata taikoma tik gryniesiems elektromobiliams“, – teigė A. Zubriakovas.

Pasak savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ direktorės Modestos Gusarovienės, elektromobilių savininkams bus išduodami nemokami leidimai automobiliams statyti.

Valstybinės įmonės „Regitra“ duomenimis, Lietuvoje važinėja apie 1,5-2 tūkst. įkraunamų hibridinių automobilių, tik dalis jų savininkų nuo balandžio suskubo keisti į numerius, pažymėtus raidėmis EV.

Savivaldybė teigia, kad nemokami leidimai bus išduodami ir elektromobiliams su standartiniais valstybiniais numeriais – iki šiol jų savininkai už metinį leidimą turėjo mokėti 40 eurų.

Šiuo metu Vilniaus mieste veikia 70 elektromobilių krovos vietų. Keturios iš jų yra viešos, čia elektromobilius leidžiama įkrauti nemokamai: J. Lelevelio g. 6, greta Žemės ūkio ministerijos, Lakūnų g. 24, automobilių stovėjimo aikštelėje, A. Goštauto g. 40A, stovėjimo aikštelėje priešais verslo centrą ir S. Nėries g. 16, prekybos centro „Lidl“ aikštelėje, Ukmergės g. pusėje.

Iki 2020 metų Vilniuje planuojama įrengti penkias didelės galios ir 59 vidutinės galios elektromobilių krovos vietas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senis

Senis portretas
Va ir tikėk Vilniaus buržujais - nusipirkai vos ne dvigubai brangesnį auto, rūpindamasis miesto tarša, žinodamas, kad bent jau pažadėtos šiokios tokios lengvatos, bet va pokšt ir jų nėra, taip ir su elektriniais varikliais greit bus. Šitoj valstybėj žmogus mulkinamas nuolat visose srityse.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių