Vilniaus savivaldybė pradės svarstyti 100 eurų kompensacijos už darželius tvarką

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto savivaldybės taryba ketvirtadienį po pateikimo pritarė siūlymui kompensuoti privačius darželius lankančių tėvams 100 eurų kainos.

„Dabar nevalstybiniame darželyje 70 eurų yra iš valstybės mokama, savivaldybei tai nieko nekainuoja ir tėvams kainuoja vidutiniškai 280 eurų. Skyrus 100 eurų kompensaciją, visos kitos dalys lieka tos pačios, bet 100 eurų persikelia nuo šeimos ant savivaldybės. Šeima tuo atveju vis tiek moka daugiau nei savivaldybės darželyje, tačiau savivaldybei tai kainuoja dvigubai mažiau nei statant savo darželį“, – pristatydamas klausimą kalbėjo meras Remigijus Šimašius.

Jis pabrėžė, kad kompensacijos padėtų pritraukti į Vilnių naują darbo jėgą ir pasiekti, kad sostinė būtų konkurencinga.

Siūloma kompensuoti 100 eurų tėvų mokamo mėnesinio mokesčio kiekvienam vaikui, kurio tėvai sudarė ugdymo sutartį su privačiu darželiu, kai abiejų tėvų ir vaiko deklaruota gyvenamoji vieta yra Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje. Tai užtikrins papildomų vietų vaikų darželiuose steigimą Vilniuje, o ikimokyklinio ugdymo sektorius taptų lankstesnis ir įvairesnis.

Tvarkoje numatyta būtina sąlyga, kad kompensacija skiriama tik tuo atveju, jei ta pačia suma bus mažinamas tėvų mokestis privačioje ugdymo įstaigoje ir paslaugų kaina vienerius mokslo metus nesikeis. Tikėtina, kad vaikų, lankančių privačius darželius skaičius išaugs, todėl, mažės dalis šių įstaigų sąnaudų.

Skaičiuojama, kad per metus kompensacijoms privačius darželius lankantiems prireiks apie 6 mln. eurų. Tikimasi, kad bus įkurta du-tris kartus daugiau naujų vietų darželiuose, nei atsiranda pastačius vieną naują darželį.

Vertinant dabartinę privačių sostinės darželių infrastruktūrą ir galimybes, skaičiuojama, kad nuo rugsėjo juose galėtų atsirasti nuo keleto šimtų iki 1 tūkst. naujų vietų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių