Vilniaus savivaldybė Profsąjungų rūmus sieks perimti perpus pigiau

Vilniaus miesto savivaldybė Profsąjungų rūmus sieks perimti visuomenės reikmėms perpus pigiau, nei nori savininkai – turto vertintojai nustatė beveik 6 mln. eurų kainą už pastatus ant Tauro kalno.

Nepriklausomi turto vertintojai nustatė, kad kultūros paskirties patalpos rinkoje vertos 5 mln. 150 mln. eurų, dar beveik 850 tūkst. įkainota kavinei skirta erdvė.

Tuo metu bendrovės „VIPC Vilnius“ bankroto administratorius Stasys Poškus pernai skelbtose varžytinėse siūlė rūmus įsigyti už 11,53 mln. eurų, S. Poškus iš savivaldybės taip pat siekė priteisti kreditoriams daugiau nei 12 mln. eurų žalos iš valstybės ir savivaldybės, prašymą teismai atmetė.

Kaip BNS paaiškino Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė, derybų su savininkais dėl pastatų vertės nebebus, jie taip pat nebeturi teisės teismuose ginčyti rūmų perėmimo, kadangi jau praleido tam skirtus terminus ir galės tik bylinėtis dėl pačios sumos.

„Jei nekilnojamojo turto savininkai nesutinka su šia verte, vadinasi, kyla ginčas, tuomet kreipiamės į Nacionalinę žemės tarnybą, kad jie patvirtintų žemės paėmimo visuomenės poreikiams projektą, per 60 dienų mes kreipiamės į teismą dėl vertės nustatymo. Iki tol pervesime savininkams tuos 6 mln. eurų“, – sakė ji.

Tikimasi, kad sklypo ir pastato ant Tauro kalno perėmimo procedūra bus patvirtinta iki metų pabaigos.

Vilniaus savivaldybė kartu su Kultūros ministerija planuoja, kad ant Tauro kalno nugriovus senąjį Profesinių sąjungų kultūros rūmų pastatą čia turėtų būti pastatyta koncertų salė. Tikimasi ją pradėti statyti 2020-aisiais. Ministerija ieško, kas atliktų galimybių studiją ir atsakytų, ar Vilniui reikia koncertinės salės, kokio ji turėtų būti dydžio, kokias funkcijas apimtų ir kiek ji kainuotų.

Bankrutuojanti bendrovė „VIPC Vilnius“ Profsąjungų rūmus iš bendrovės „Hermis Capital“ įsigijo 2004 metais.

1911 metais ant Tauro kalno buvo nupirktas žemės sklypas Tautos namams pastatyti. Projekto iniciatorius Jonas Basanavičius važiavo į JAV rinkti lėšų statyboms. Tačiau ir tuomet Tautos namai Vilniuje nebuvo pastatyti. Dabartinis Vilniaus Profesinių sąjungų kultūros rūmų pastatas pastatytas sovietmečiu 1964-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių