Vilniaus savivaldybės žaidimas: viena ranka duoda, kita – atima

Miesto senjorų mylima Lilijana Ablėnaitė jaučiasi engiama savivaldybės. Visuomeninius pagalbos namus "Salve" savomis lėšomis išlaikanti 80-metė bus priversta išsikraustyti jau iš trečių patalpų, kurias pati sutvarkė, rašo savaitraštis "Vilniaus diena".

Nori privatizuoti

Dabartinėse Vilniaus miesto savivaldybės skirtose patalpose Lvovo gatvėje L.Ablėnaitė savo visuomeninių pagalbos namų "Salve" veiklą vykdo jau penktus metus. Moteris tikėjosi, kad čia užsiliks dar ilgiau, ir į patalpas investavo daugiau nei 20 tūkst. litų.

"Turėjau panaudos sutartį 3 metams, prieš pusantrų metų ji pasibaigė ir mums ją savivaldybė pratęsė dar 5 metams. Aš tikėjausi, kad tiek laiko čia dar ir būsiu", – sakė L.Ablėnaitė.
Tačiau netrukus 80-ąjį gimtadienį švęsiačią L.Ablėnaitę pasiekė gandai, kad patalpas planuojama privatizuoti. Netrukus ir pats Vilniaus meras Artūras Zuokas tai patvirtino.

"A.Zuokas mums tuomet pasakė, kad pastatą būtina privatizuoti, nes kitaip savivaldybė neišsilaikys – turi labai daug skolų. O man juk niekas pinigų nemoka, dirbu visuomeniniais pagrindais", – teigė L.Ablėnaitė.

Šis faktas šokiravo moterį. Ji iki šiol turi skolų už šių patalpų remontą.

"Čia nebuvo jokių grindų, tik dvokiančios gumos gabalai ant cemento, sienos išdažytos atgrasia mėlyna spalva. Baisią patalpą radau, bet mes viską susitvarkėme, viską suremontavome. Vien veidrodžiai (reikalingi šokių užsiėmimams) kainavo apie 600 litų", – pasakojo moteris.

Patalpų remontas surijo ir nemaža laiko – apie pusmetį. Reikėjo ne tik kosmetinio remonto – buvo įsigyta ir atvežta daugybė būtinų daiktų, baldų.

Nors "Salve" organizacija tuomet ir sulaukė šiek tiek paramos iš aplinkinių, didžiąją dalį pinigų L.Ablėnaitei teko skolintis asmeniškai.

Ne pirmą kartą iškrausto

Tiesa, meras visuomeniniams pagalbos namams "Salve" pasiūlė išsikelti į vieno Sapiegos ligoninės korpuso patalpą. Tačiau moteris bijo, kad ten esančios patalpos bus apgailėtinos būklės ir į jas reikės vėl investuoti savo pinigų.

Organizaciją "Salve" L.Ablėnaitė įkūrė dar 1993 m. Iki atsikraustymo į patalpas Lvovo gatvėje moteris veiklą vykdė dar dviejose Vilniuje esančiose patalpose. Tos patalpos iš L.Ablėnaitės kišenės irgi ištraukė ne mažesnes pinigų sumas.

"Pirmosios patalpos buvo Kalvarijų gatvėje – visiškai apleistas namukas, buvęs policijos atraminis punktas. Buvo be vandens, tualeto, elektros, telefono, šildymo... Ten padariau kapitalinį remontą, tris tranšėjas tiesėme, šildymą įsivedėme, dujas ir viską, ko reikėjo", – pasakojo ji.

Bet po kelerių metų patalpas "Salve" privalėjo apleisti, nes pastatą buvo sumanyta privatizuoti. Tiesa, pastatas tuščias stovėjo beveik 5 metus – jį griauti pradėta tik dabar.

Vėliau moteriai buvo suteiktos kitos patalpos Šiaurės miestelyje, apleistose kareivinėse. Šios buvo be priekinės sienos – ją teko pastatyti, taip pat visiškai nešildomos, be jokių baldų. "Vėl viską įsirengiau. Pusmetį vien remontas truko. Ten jau ateidavo žmonių šokti savaitgaliais, nes niekur mieste nebūdavo pensininkams šokių. Tačiau po 2 metų pradėjo griauti visą Šiaurės miestelį, vėl reikėjo naujų patalpų, reikėjo visą inventorių išsivežti", – kalbėjo pašnekovė.

Tuomet L.Ablėnaitei savivaldybė siūlė ne vieną "originalią" alternatyvą. Pavyzdžiui, – kraustytis į slėptuvę Antakalnyje, kur nėra nei langų, nei ventiliacijos. Tačiau labiausiai šokiravo pasiūlymas keltis į netoli pačios savivaldybės stovinčio pastato rūsyje esantį užlietą tualetą.

Miestas nori gero

Vilniaus miesto savivaldybė savo sprendimą privatizuoti patalpas Lvovo gatvėje ir iš ten dar kartą iškeldinti "Salve" argumentuoja pasirašyta sutartimi: "Pastarąjį kartą panaudos sutartis buvo pratęsta 2010 m. ir šiuo metu yra galiojanti iki 2015 m. kovo 16-osios, bet ne ilgiau kaip iki suteikto panaudai turto įtraukimo į privatizavimo programą (sutartinė sąlyga, kaip ir visiems kitiems panaudos ar nuomos gavėjams)."

"Atsižvelgiant į žodinius "Salve" pirmininkės skundus dėl sunkios patalpų išlaikymo naštos ir į savivaldybės finansinę padėtį, buvo nuspręsta patalpas įtraukti į privatizuojamų objektų programą", – paaiškino savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento Turto valdymo skyriaus vedėja Laura Jagusinskienė.

Pasak savivaldybės specialistės, patalpos, į kurias siūloma išsikelti L.Ablėnaitei, daug geriau atitiktų organizacijos interesus: "Šiuo metu organizacijai yra pasiūlytos patalpos Sapiegų rūmų parko teritorijoje. Patalpos yra suremontuotos ir būdamos nekilnojamojo turto vertybė nebus privatizuojamos."

Tame pačiame pastate yra suteiktos patalpos Antakalnio seniūnijai ir Socialinės paramos centrui. Pastate yra dvi didžiulės salės (po 133 kv. m). L.Jagusinskienės teigimu, norint palengvinti patalpų išlaikymo naštą, organizacijai numatyta suteikti kelis kabinetus (po 12 kv. m), o sale leisti naudotis pagal poreikį.

Savivaldybė taip pat informavo, kad yra geranoriškai pasiūliusi savo pagalbą pervežant organizacijos daiktus į naujas patalpas, jei šios bus jai priimtinos.

Jau netiki valdininkais

Tačiau L.Ablėnaitė į savivaldybės pasiūlymus žiūri itin atsargiai. Į kitas patalpas moteris bijo kraustytis ir dėl to, kad jos bus sunkiau pasiekiamos pensininkams, ateis gerokai mažiau žmonių. Kita priežastis – pinigų stoka: moteris nebežino, ar dar ilgai galės investuoti po 10 tūkst. litų per metus iš savos kišenės.

Šiuo metu "Salve" organizuoja šokių vakarus, juose nuolat lankosi apie 80 miesto pensininkų. Dažnai čia vyksta vakaronės, koncertai su kviestiniais svečiais. Pati L.Ablėnaitė rūpinasi ir keliomis vaikus auginančiomis moterimis, kurios čia ateina paprašyti pagalbos, maisto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rrr

rrr portretas
nu jo kai sutvarke tada kazkas nusiziurejo ir dabar siulo kita skyle kad vel sutvarkytu ir galima parduoti butu... juk nera nei gedos nei sazines pas politikus...

sultonas

sultonas portretas
Durniai tie kas susideda su abonentu,jis dirba tik savo firmu naudai.

Vyts

Vyts portretas
Jeigu Zuokas turi tokią teisę,kaip Stalinas vienašališkai nutraukinėti sutartis ,tai biudžeto lėšomis tegu apmoka netęsybų baudą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių