Vilniaus socdemai sprendžia, ar dėtis prie koalicijos su liberalais

  • Teksto dydis:

Socialdemokratų partijos (LSDP) Vilniaus skyriaus taryba šią savaitę turėtų svarstyti, ar vėl jungtis į koaliciją sostinės taryboje su Liberalų sąjūdžiu, tačiau kol kas sako iš liberalų nesulaukiantys aiškių būsimų darbų sąrašo.

Prieš kelias savaites liberalams nutraukus koaliciją su konservatoriais Liberalų sąjūdžio lyderis meras Remigijus Šimašius paskelbė, kad sieks sudaryti koaliciją su Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga, LSDP bei „Tvarkos ir teisingumo“ atstovais.

Naujoji LSDP Vilniaus skyriaus pirmininkė Auksė Kontrimienė sako esanti labiau už stabilumą, nors pripažįsta, kad į raginančiųjų trauktis iš koalicijos su politinės korupcijos byloje įtariamu Liberalų sąjūdžiu argumentus taip pat verta įsiklausyti.

„Man greičiau ne kaip pirmininkei, o kaip moteriai, norisi stabilumo. Jau turime pakankamą chaosą nacionalinės politikos mastu, tai užkurti dar vieną chaosą sostinėje, nežinau, ar būtų racionalu. Politiškai – kitas klausimas. Visi argumentai, kuriuos dėsto ir tas pats Algirdas Butkevičius, negalima į juos nereaguoti. Bet aš manau, kad jei skyriuje žmonės pasakys, jog reikia išeiti, mes taip ir padarysime“, – BNS pirmadienį sakė A. Kontrimienė.

Jau turime pakankamą chaosą nacionalinės politikos mastu, tai užkurti dar vieną chaosą sostinėje, nežinau, ar būtų racionalu.

Šeštadienį iš partijos pasitraukęs buvęs partijos vadovas ekspremjeras Algirdas Butkevičius laiške dabartiniam partijos pirmininkui Gintautui Paluckui, be kita ko, priekaištavo dėl dvigubų standartų.

A. Butkevičius klausė, kodėl primygtinai buvo spaudžiama trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, tačiau tuo pat metu nevengiama bendradarbiauti su visiškai priešingos ideologijos Liberalų sąjūdžiu Vilniaus mieste. G. Paluckas sostinėje eina vicemero pareigas. Kiek anksčiau trauktis iš koalicijos Vilniuje atitinkamai ir iš vadovaujamų postų yra raginęs ir buvęs G. Palucko varžovas partijos pirmininko rinkimuose Mindaugas Sinkevičius. Pastarasis, nors laikėsi pozicijos, jog pasitraukimas iš nacionalinės koalicijos į opoziciją yra klaidingas sprendimas, tačiau partijai nutarus įvykdė jos valią ir pasitraukė iš ūkio ministro posto.

Atsakydamas į šią kritiką, G. Paluckas savaitgalį teigė, kad sprendimo dėl koalicijos Vilniuje dar nėra, jį šią savaitę turėtų priimti Vilniaus skyrius.

LSDP frakcijos sostinės taryboje seniūnas Marius Skarupskas BNS pirmadienį teigė, kad socialdemokratai iki numatyto skyriaus tarybos posėdžio ketvirtadienį tikisi išvysti liberalų siūlomų svarbiausių darbų Vilniaus mieste sąrašą.

„Koalicijos smaigalys – liberalai – nelabai skuba su darbų sąrašu. Buvome susitikę, tai kalbėjo labiau apie administracijos direktoriaus pozicijų keitimą, bet ne apie tai, kaip dirbsime toliau. Tai kol kas stebina. Mums įdomu, ar bus atsižvelgta į mūsų požiūrį, ką mes siūlome daryti, ir tada spręsime“, – kalbėjo M. Skarupskas.

Klausiamas, kokius konkrečius darbus nurodo patys socialdemokratai, M. Skarupskas pabrėžė socialinę politiką: „Mes kalbame apie atlyginimų didinimą socialiniams darbuotojams, taip pat visą švietimo dalį, dėmesį investicijai į pakraščius, kad iš centro būtų labiau nukreiptas, kiemų tvarkymą ir apie viešojo transporto gerinimą. (...) Mūsų ta kairioji politika, ją net pamėgo liberalai.“

Vilniaus meras Remigijus Šimašius savo ruožtu teigė, kad būsimų darbų sąrašas šiuo metų rengiamas ir netrukus bus pateiktas būsimiems partneriams.

„Galutinis darbų sąrašas labai aktualus ir jis bendrai visų koalicijos partnerių yra dėliojamas, kad būtų aiškus ir priimtinas. Kol kas matau, kad yra sutarimas ir matymas panašus dėl naujų akcentų. Noriu pabrėžti, kad tai nėra senos koalicijos užsibrėžtų darbų atmetimas į šalį. Bet tai yra daugiau naujų akcentų, nes su senais darbais mes beveik 100 pro. arba pajudėję ar net išsprendę“, – BNS pirmadienį sakė R. Šimašius.

Praėjusią savaitę Vilniaus taryba iš sostinės vicemero pareigų jau atleido konservatorių Valdą Benkunską, o jį jo vietą paskyrė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovę Editą Tamošiūnaitę.

R. Šimašius taip pat paskelbė apie planus keisti sostinės administracijos vadovę Almą Vaitkunskienę. Į jos vietą bus siūloma skirti dabartinį R. Šimašiaus patarėją Povilą Poderskį. Dėl šių pokyčių taryba turėtų balsuoti šią savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių