Vilniaus SOS vaikų kaimas prašo pagalbos namelių remontui

  • Teksto dydis:

Vilniaus SOS vaikų kaimui būtini 155 000 litų, kad iki šalnų būtų galima pabaigti čia globojamų vaikų namelių renovaciją: apšiltinti pamatus, pakeisti sanitarinių mazgų perdangas, nes jos pažeistos pelėsio ir puvinio.

Vilniaus SOS vaikų kaimo nameliai statyti prieš 19 metų, o atlikus šių medinių karkasinių namų konstrukcijų ekspertizę paaiškėjo nerimą kelianti padėtis: kritiškiausiai įvertinta daugumos pastatų pamatų hidroizoliacijos, bei namų, kuriuose gyvena SOS šeimos, sanitarinių mazgų būklė.

Statybos ekspertai nustatė, kad prieš du dešimtmečius statyti namai yra neapšildyti, nėra pamatų hidroizoliacijos, todėl drėgmė ir šaltis skverbiasi į Vilniaus SOS vaikų kaimo namelių pirmuosius aukštus. Kasmet auga pastatų šildymo kaštai, o atėjus rudeniui, žiemą ir pavasarį  namuose vaikai nebegali žaisti ant šaltų ir skersvėjo košiamų grindų.

„Kai pradėjau dirbti SOS mama, nameliai buvo ne tik gražūs, bet ir šilti! Po 19-os metų nameliai tebėra gražūs, bet vaikams, atėjus rudeniui,  juose siaubingai šalta,“ - sako Vilniaus SOS  vaikų kaimo dirbanti SOS mama Irena.

Anot ekspertų,   nuo pastatų senumo išnyko vonių, dušų sienų ir grindų atsparumas drėgmei, o  pro atšokusias plyteles  į namų konstrukcijas patenka drėgmė ir įsiveisė grybelis. Patalpos tapo šaltesnės, nes sienų izoliacinės medžiagos prarado savo savybes ir praleidžia šaltį. Grybelis ir pelėsis ne tik ardo medžio konstrukcijas, bet ir gali sukelti pavojų vaikų sveikatai, ypač tiems, kurie kenčia nuo alergijų, astmos ir kitų kvėpavimo takų ligų.  „Nesiimti priemonių negalime, nes vaikai šaltuoju metu laiku šąla, sanitariniai mazgai netrukus bus netinkami naudotis. Yra namelių, kuriuose pro virtuvės lubas varva vanduo, nes virš virtuvių yra vonios ir dušai. Nameliai gali tapti avarinės būklės. Kiekviena pradelsta diena didina remonto darbų kaštus“, - sako Vilniaus SOS vaikų kaimų direktorius Gedas Batulevičius.

Iš viso Vilniaus SOS vaikų kaime planuojama apšiltinti ir hidroizoliuoti 22 pastatų  pamatus, renovuoti juose esančius sanitarinius mazgus: pašalinti pelėsio židinius, pakeisti supuvusias medžio konstrukcijas ir fizines savybes praradusias apšiltinimo medžiagas.
Vilniaus SOS vaikų kaimai prašo geros valios žmonių paaukoti SOS namelių renovacijos darbams į SOS vaikų kaimo LPF SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugijos sąskaitą:

LPF SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugija, Ozo g 37, LT – 07171, Vilnius Įmonės kodas: 192014985 Atsiskaitomoji sąskaita: LT067044060001193478, AB SEB bankas. Banko kodas: 70440



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių