Vilniaus tarybos opozicija inicijuoja posėdį: sieks atšaukti Nacionalinio stadiono rangos konkursą

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos opozicija surinko parašus, kad penktadienį būtų sušauktas neeilinis tarybos posėdis, kuriame siūlys atšaukti vasario mėnesį tarybos priimtą sprendimą dėl Daugiafunkcio komplekso, į kurį įeina Nacionalinis stadionas, statybos ir skelbti naują rangos konkursą.

Pasak opozicijos lyderio Artūro Zuoko, Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvados parodė, kad statant stadioną galima būtų sutaupyti mažiausiai 2 mln. eurų, kai dabar savivaldybės teikiamu projektas kainą sumažintų tik 25 tūkst. eurų.

Kaip pranešama, penktadienio tarybos posėdžio darbotvarkėje užregistruoti du klausimai.

„Vilniaus tarybos „Laisvės ir Teisingumo“ frakcija užregistravo tarybos sprendimo projektus, kuriais siūlo pradėti derybas dėl Nacionalinį stadioną įgyvendinančios bendrovės perėmimo, organizuojant atskirus tarptautinius viešuosius pirkimus, taip skaidant objekto statybą dalimis ir jį sėkmingai įgyvendinant dalimis“, – ketvirtadienį skelbiama partijos pranešime.

Kaip Eltai teigė Vilniaus savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas, kitos savaitės trečiadienį savivaldybė rinksis į eilinį posėdį, kur bus svarstomas pagal VPT išvadas pakoreguotas Daugiafunkcio komplekso projektas, o šis posėdis numatytas nebuvo.

„Kreipėsi trečdalis tarybos narių su reikalavimu sušaukti neeilinį posėdį, jie pateikė savo darbotvarkę (..) Abu klausimai yra inicijuoti Artūro Zuoko“, – sakė jis.

Kaip teigia posėdį inicijuojanti „Laisvė ir teisingumas“, VPT išvadose nurodoma, kad šiemet priimti Koncesijos sutarties pakeitimai yra negalimi, nes „buvo pažeista ekonominė sutarties šalių pusiausvyra, o indeksavimo rizika buvo išimtinai perkelta ant savivaldybės pečių“.

Kaip Eltai sakė sostinės opozicijos lyderis Artūras Zuokas, frakcija teikiamus projektus užregistravo prieš dvi savaites.

Sostinės savivaldybė anksčiau skelbė, kad šio vasario mėnesį patvirtinto projekto vertė pagal naujas korekcijas mažės 25 tūkst. eurų. Tačiau, anot A. Zuoko, pagal VPT išvadas sutaupyti galima būtų daugiau – mažiausiai 2 mln. eurų.

„Dabartinė valdančiųjų dauguma savivaldybėje ir meras Valdas Benkunskas dažnai kalba, kaip skubiai reikia įgyvendinti Nacionalinio stadiono projektą, tačiau meras tarybos posėdį nukėlė tik į gegužės vidurį. Opozicija, norėdama, kad Vilnius turėtų modernų 18 tūkst. vietų Nacionalinį stadioną, tik už sąžiningą kainą ir ženkliai greičiau, nei dabar yra siūloma Valdo Benkunsko, ir inicijavo šitą neeilinį tarybos posėdį“, – pabrėžė politikas.

Anot jo, frakcija siūlo panaikinti vasario mėnesį tarybos sprendimą patvirtinti Daugiafunkcio komplekso statybos projektą ir skelbti naują rangos konkursą statybos darbams atlikti. Tai, anot A. Zuoko, užtikrins, kad stadionas būtų pastatytas už „sąžiningą“ kainą.

„Atsižvelgiant į VPT išvadas, siūlome panaikinti sprendimą, kuris buvo priimtas vasario mėnesį, nes yra per daug fiksuota pažeidimų ir jis nebetenka jokio galios. (...) Vien tik dabar mes sugaišome beveik aštuonis mėnesius nuo spalio, faktiškai nieko nedarydami. Miestui atstovaujantis meras turi konstatuoti, kad sutartis yra nevykdoma ir šiuo atveju yra negaliojanti. Kai sutartis negaliojanti, nėra kito varianto, kaip tik išsiskirti derybų būdu ir skelbti naujus rangos konkursus, atvirus, kuriuose galėtų dalyvauti daugiau įmonių“, – akcentavo jis.

Taip pat, A. Zuoko teigimu, frakcija siūlo rangos konkursus skirtingiems Daugiafunkcio komplekse numatytiems objektams statyti skelbti atskirai.

„Pati logika diktuoja sprendimą, kad skelbiant (konkursus – ELTA) atskirai, galima greičiau įgyvendinti šitą projektą ir turėti pačia geriausią kainą. (...) Reikia pradėti nuo Nacionalinio stadiono, taip pat galima tikrai skelbti konkursą darželiui, kurio projektas yra ir statybos leidimai yra. Bet tokiu būdu būtų teisingai subalansuoti finansai“, – teigė buvęs sostinės meras.

Anot jo, būtina susidėlioti prioritetus, kurie projektai dabar yra didžiausios svarbos, o sutaupytas lėšas skirti pirmo būtinumo projektams – pavyzdžiui, priedangų tinklo plėtrai.

„Būtų racionaliai paskirstytos lėšos, kurių šiai diena nėra per daug“, – pridūrė opozicijos lyderis.

Pasak A. Zuoko, nepaisant penktadienio neeilinio posėdžio rezultatų, frakcija dalyvaus trečiadienį planuojame naujojo stadiono projekto svarstyme trečiadienį, tačiau nebalsuos už.

„Mes dalyvausime, bet opozicija tikrai nemanau, kad pritars tam derybų rezultatui, kurį teikia meras Valdas Benkunskas“, – sakė A. Zuokas.

ELTA primena, kad vasario pabaigoje Vilniaus miesto savivaldybės taryba pritarė pokyčiams, numatytiems sostinės daugiafunkciame projekte.

Nacionalinio stadiono projektą Vilniuje iš kapitalo fondų valdytojos „BaltCap“ ketina perimti nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“. Jos savininkas Arvydas Avulis nurodo, kad stadiono statybas galėtų užbaigti iki 2026 metų pabaigos. Pasak sostinės mero Valdo Benkunsko, vien faktinė statybų kaina nuo 2020 m. pradžios iki 2022 m. vidurio padidėjo 40 proc.

Visą daugiafunkcį kompleksą sudaro Nacionalinis stadionas su sporto muziejumi viduje, sporto centras su krepšinio, rankinio, gimnastikos, bokso salėmis, trys futbolo treniruočių aikštės, tarptautinės kategorijos lengvosios atletikos stadionas su futbolo aikšte, lengvosios atletikos apšilimo zona su mėtymo sektoriais, kultūros centras su biblioteka ir 300 vietų vaikų darželis.

V. Benkunsko teigimu, po indeksavimo Nacionalinis stadionas su visu daugiafunkciu kompleksu turėtų kainuoti maždaug 1,2 mln. eurų daugiau nei planuota anksčiau, t. y. 157,2 mln. eurų. Skaičiuojama, statybos darbai pabrango 27,1 mln. eurų, dar prisidėtų naujų darbų (3 tūkst. papildomų vietų stadione ir universali arena), t. y. 13 mln. eurų. Tačiau teigiama, kad 38,1 mln. eurų būtų galima sutaupyti skolinantis tik 2 m., o ne 22 m., kaip planuota anksčiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reik

reik  portretas
visai uždaryt šita lawke ir viskas Kam čia dar laika gišt. Nereikalingas dalykas

kam tas spektaklis

kam tas spektaklis portretas
taigi vistiek aišku kad nieko neis padaryt Net gen.prokuratūra nusiplauna nuo šito nusikaltimo tyrimo tai tokia taaaryyyba..

Blinda

Blinda portretas
ŠIMASIUS ,BENKUNSKAS IR VISI 10METŲ SĖDĖJĄ SAVIVALDYBĖJE KLERKAI TURI BŪTI PATALPYTI Į rusų lefortavo tardymo izoliatorių,nes mūsų teisėsauga nesugeba dirbti ,kuomet vagiami pinigai iš biudžeto.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių