Vilniaus universitete – J. Lelevelio kartografiniai rinkiniai

Vilniaus universitete pirmą kartą vyksta žymaus 19 amžiaus mokslininko, istoriko, Vilniaus universiteto profesoriaus Joachimo Lelevelio palikimui aptarti skirta konferencija. Universiteto Lelevelio salėje atidaryta universiteto bibliotekoje saugomų Lelevelio kartografinių rinkinių paroda.

Prieš 200 metų, 1815-aisiais Vilniaus universiteto profesorius Joachimas Lelevelis išleidžia mažą tarsi maldaknygę vadovėlį, skirtą istorikams, pavadintą „Historika“. Dar ir dabar istoriją studijuojantieji remiasi šio mokslininko išdėstytais istorinės medžiagos rinkimo, kritikos ir interpretacijos principais, šiandien juos tyrinėja ir  į tarptautinę konferenciją Vilniaus universitete susirinkę mokslininkai iš Lenkijos, Olandijos, Čekijos.

„Joachimas Lelevelis yra to meto europinio lygmens istorikas, pralenkęs daug kur savo laiką, mes tuo didžiuojamės, kad Vilniaus universitetas 19 a. pradžioje buvo tikra minties kalvė, paprasčiau pasakius, Lelevelis buvo ir Adomo Mickevičiaus, ir Simono Daukanto mokytojas“, – pasakoja istorikas prof. Alfredas Bumblauskas.

Po 1831 metų sukilimo ir „Filomatų proceso“, kai caro valdžia suima Vilniaus universiteto studentų draugiją, iš pareigų atleistas Joachimas Lelevelis išvyksta į Europą, kur domisi, renka ir  pats perpaišo ne vieną pasaulio bibliotekose saugomą Viduramžių žemėlapį ar portulaną – jūrų žemėlapį. Jo kolekcijoje yra per 400 atlasų ir dar daugiau knygų, kurias savo testamentu jis palieka Vilniaus universitetui. Tyrinėtojų manymu, Lelevelio kartografinė kolekcija yra 6-ta pagal dydį pasaulyje.

„Vienas iš įdomesnių dalykų – J. Lelevelio perpaišytas Viduramžių pasaulio žemėlapis, kuris yra saugomas Briuselio bibliotekoje. Svarbu tai, kad šitame žemėlapyje pirmą kartą kartografijos šaltiniuose yra paminėtas Lietuvos vardas, šalis įvardinta kaip lietuviai pagonys – letoini pagani“, – teigia istorikė dr. Inga Leonavičiūtė.

Parodoje eksponuojami ne tik kartografijos kūriniai, bet ir dažai, kuriuos J. Lelevelis naudojo žemėlapiams perpiešti, darbo įrankiai, nuotraukos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių