Vilniaus valdžia dangoraižio pirkėjams kasmet mokės po 10 milijonų?

Sostinės mero Viliaus Navicko pareiškimas, esą už parduoti ruošiamo savivaldybės dangoraižio 1 kv. m nuomą numatoma mokėti 55 litus, apstulbino rinkos žinovus. Meras rinkos kainą išpūtė daugiau nei 50 proc.

Turėtų nusimanyti

V.Navickas daugybę metų dirbo nekilnojamojo turto sektoriuje ir su jo aktualijomis bei rinkos tendencijomis, be abejo, yra puikiai susipažinęs. Tačiau iš statybų turtus susikrovęs politikas užsiminė, kad savivaldybė savo dangoraižį gali nuomotis už kainą, gerokai viršijančią rinkos vidurkį.

Anot mero, nuomos kaina gali siekti apie 55 litus už 1 kv. m. Geros būklės biurų patalpos sostinėje šiuo metu nuomojamos už 30–35 litų už 1 kv. m, taigi savo prognozėse V.Navickas prie rinkos vidurkio pridėjo apie 20 litų.

Jeigu savivaldybė savo 14,5 tūkst. kv. m ploto pastatą išsinuomos už šią kainą, nuoma per mėnesį miestui kainuos 797,5 tūkst. litų, o išlaidos per metus siektų apie 9,57 mln. litų. Vėlgi prisiminus mero lūkesčius pastatą parduoti už 80–100 mln. litų, naujajam dangoraižio savininkui jis atsipirktų per 10 metų.

Pardavimo kainos nepakėlė

Jeigu pastato pardavimas atitiks mero prognozes, už dangoraižio 1 kv. m savivaldybė gaus apie 5,5–6,9 tūkst. litų. Priešingai nei V.Navicko minėta nuomos kaina, šie skaičiai rinkos rodiklių neviršija.

Portalo aruodas.lt duomenimis, šiuo metu sostinės centre ir senamiestyje parduodamų patalpų kainos svyruoja nuo 5 iki 7,5 tūkst. litų už 1 kv. m. Yra netgi keletas biurų, kuriuos bandoma parduoti ir gerokai brangiau, pavyzdžiui, už 10 ar 11 tūkst. litų už 1 kv. m.

Našta kitoms valdžioms

Bendrovės "Ober-Haus" Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis dienraščiui teigė, kad yra tiktai vienas būdas paaiškinti, dėl ko meras kalba apie tokią aukštą patalpų nuomos kainą. Esą brangesnė nuoma užtikrintų ir didesnę pastato pardavimo kainą.

"55 litai būtų buvusi normali nuomos kaina prieš porą metų, bet ne dabar. Šiuo metu patalpų nuomos kaina šioje Vilniaus dalyje svyruoja nuo 30 iki 35 litų už 1 kv. m, kartais pasitaiko ir 40 litų. Tačiau aukštesnė nuomos kaina didina parduodamo objekto patrauklumą pirkėjui, ir jis gali pasiūlyti daugiau, nei tuo atveju, jei pastatas būtų nuomojamas rinkos kaina", – svarstė S.Vagonis.

Kita vertus, jei pastatas būtų parduotas brangiau, tai reikštų ir išaugusią naštą miesto biudžetui ilgalaikėje perspektyvoje. Anot S.Vagonio, patalpų pirkėjas pasistengtų sudaryti tokią nuomos sutartį, kuri užtikrintų, kad savivaldybė negalėtų sumažinti nuomos kainos.

"Taigi tokia kaina prislėgtų ateinančias miesto valdžias. Galbūt jos norėtų sumažinti nuomos kainą, tačiau sutartis to neleistų. Dabar miestas gautų daugiau pinigų, tačiau nežinau, ar ilgalaikėje perspektyvoje tai būtų naudinga", – pabrėžė pašnekovas.

Tiesa, būta atvejų, kai valstybinės institucijos sugebėjo išmušti pigesnę nuomą. Naujausias pavyzdys – Vilniaus apskrities mokesčių inspekcija, gerokai sumažinusi kainą, kurią moka už naujas patalpas bendrovei "MG Valda" priklausančiame komplekse "North Star", Žirmūnų mikrorajone.

Tačiau šis pavyzdys, S.Vagonio teigimu, neturėtų paguosti Vilniaus valdžios. Netgi priešingai. Žinodami apie ankstesnius atvejus, naujieji dangoraižio savininkai esą galėtų į nuomos sutartį įtraukti dar daugiau saugiklių ir šimtu procentų užsitikrinti stabilias įplaukas iš Vilniaus miesto kišenės.


Žada skaidrumą

Sostinės savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas dienraščiui teigė, esą nederėtų teikti pernelyg daug reikšmės mero nurodytai 55 litų kainai. "Dar nėra jokių skaičių, nieko konkretaus. Tai vis dar tik pokalbiai. Kaip sakoma, kol niekas neįvyko, tol niekas ir neįvyko", – dienraščiui aiškino V.Milėnas.

Savivaldybės administracijos direktorius garantavo, kad jeigu dangoraižis bus parduodamas, procesas vyks skaidriai. "Jeigu miesto taryba pritars parduoti pastatą, bus rengiamas viešas tarptautinis konkursas. Tikrai nebus taip, kad kas nors kam nors tyliai pritaikė sąlygas ir pardavė", – pabrėžė V.Milėnas.


Šiame straipsnyje: vilniaus dangoraižis

NAUJAUSI KOMENTARAI

ANATOLIJUS

ANATOLIJUS portretas
Tai gal jis ir nupirks ši statyni?

aaa

aaa portretas
aferistai

neapsimoka

neapsimoka portretas
jei savivaldybe butu reikalinga maziau nei 10 metu tai apsimoka parduot, bet kadangi savivaldybes reiks kol lietuva ismirs tai neapsimoka
VISI KOMENTARAI 8

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių