Vicemero postą gavusi LLRA prie koalicijos jungtis neskuba

Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį mero teikimu atleido Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos atstovą Valdą Benkunską iš vicemero pareigų bei paskyrė šias pareigas eiti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovę Editą Tamošiūnaitę.

„Daugiau kaip pusę kadencijos mes kartu dirbome ir šioje koalicijoje, ir su šiuo vicemeru, visų pirma norėčiau padėkoti už tuos dalykus, kuriuos kartu padarėme, – kalbėjo Vilniaus meras, Liberalų sąjūdžio atstovas Remigijus Šimašius. – Turiu pasakyti, kad kaip meras tiesiogiai išrinktas turiu atsakomybę burti koaliciją, kuri būtų veiksminga, efektyvi, laiku priimtų sprendimus, kurie būtų naudingi vilniečiams. Pastaruoju metu ne visada tai pavykdavo. (...) Aš esu atsakingas už tai, kad darbas vyktų sklandžiai, kad koalicija dirbtų sklandžiai, kad sprendimai būtų priimimam ir dėl to teikiu vicemero atstatydinimą.“

„Atitinkamai inicijuoju koalicijos pasikeitimą, visa tai bus sutarta ir pateikta tinkamai“, – kalbėjo Vilniaus meras.

V. Benkunskas atleistas 31 tarybos nariui balsavus už, dešimčiai susilaikius, vienam tarybos nariui nebalsavus.

Taip pat atleistas konservatorių deleguotas administracijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Darulis. Už jo atleidimą balsavo 39 tarybos nariai, trys susilaikė.

V. Benkunskas: koalicija griuvo dėl principingos konservatorių pozicijos

Prieš atleidimą į tarybos narius kreipęsis vicemeras V. Benkunskas atmetė priekaištus, esą konservatoriai buvo kalti dėl menko koalicijos efektyvumo ir pabrėžė, kad tiek energetika, tiek švietimas – sritys, už kurias buvo atsakingas darbo vicemeru metu, įvardijamos kaip sėkmingo koalicijos darbo rezultatai.

Tie argumentai, kurie buvo pasakyti, jie yra žemiau kritikos. Be jokios abejonės, visa tai yra susiję su Liberalų sąjūdžio korupcine byla.

„Per pastarąsias dvi savaites buvo pasakyta labai daug žodžių – kad mes buvome inkarai, stabdžiai, žemoji pavara, ir panašiai, bet kažkodėl, kai tai buvo sakoma iš mero pozicijų ir iš liberalų frakcijos, darbai buvo paminėti, kurie puošia šiandien Vilniaus savivaldybę, būtent iš tų sričių, kurias kuravo konservatoriai“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Jis teigė taip ir neišgirdęs argumentų, kodėl liberalai nusprendė išmesti iš koalicijos konservatorius, ir svarstė, kad tai susiję su principingu bei kritišku požiūriu į Liberalų sąjūdžiui pateiktus įtarimus politinės korupcijos byloje.

„Tie argumentai, kurie buvo pasakyti, jie yra žemiau kritikos. Be jokios abejonės, visa tai yra susiję su Liberalų sąjūdžio korupcine byla. (...) Mes ryžtingai sakėme, kad principinga pozicija prieš kitas korupcines problemas turinčias partijas – „Tvarką ir teisingumą“, Darbo partiją, negali būti skirtingai vertinami nuo Liberalų sąjūdžio. Ir, matyt, tai buvo pagrindinė priežastis, kodėl šiandien koalicijos Vilniuje nebėra“, – kalbėjo atleidžiamas vicemeras.

Jis teigė, kad konservatoriai kol kas nesiskelbs opozicija, nes nežino, kam turės oponuoti.

„Pažadame būti konstruktyvi frakcija, palaikysime gerus darbus, geras idėjas, bet lygiai taip pat principingai vertinsime tų idėjų įgyvendinimą“ , – sakė V. Benkunskas.

Lenkų rinkimų akcija prie koalicijos jungtis neskuba

Vilniuje valdantieji liberalai bando formuojant naują valdančiąją koaliciją: į vicemeres R. Šimašius trečiadienį pateikė Lietuvos lenkų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovės E. Tamošiūnaitės kandidatūrą.

„Su džiaugsmu teikiu Editos Tamošiūnaitės kandidatūrą, kurią delegavo Lenkų rinkimų akcija, su kuria labai natūralu, kad tikiuosi glaudaus ir efektyvaus bendradarbiavimo. Edita kuruotų atitinkamai tas pačias sritis, kurias kuravo Valdas Benkunskas – švietimo ir energetikos“, – pristatydamas kandidatę kalbėjo Vilniaus meras.

Ji paskirta per slaptą balsavimą ją palaikius 42 tarybos nariams, penkiems balsavus prieš. Vienas biuletenis pripažintas negaliojančiu.

„Mes, kaip Lietuvos lenkų rinkimų frakcija, Vilniaus mieste tikrai palaikysime gerus miestui sprendimus, nes žmonės yra pavargę nuo politikavimo, tas politikavimas trunka jau beveik pusę metų, šiandien reikia darbo miestiečiams, nes Vilniaus miesto pakraščiai laukia ypatingo dėmesio, švietimo infrastruktūrą reikia tvarkyti, baigti žemės nuosavybės grąžinimą – tikrai be galo daug darbo“, – kalbėjo E. Tamošiūnaitė.

Nors R. Šimašius tikisi, kad Lenkų rinkimų akcija prisidės prie naujos valdančiosios daugumos, kol kas E. Tamošiūnaitė sako esanti opozicijos atstovė.

Dėl situacijos neapibrėžtumo R. Šimašius sulaukė kritikos: Lietuvos laisvės sąjungos atstovas Žilvinas Šilgalis svarstė, kad negalima keisti savivaldybės vadovybės, kol nėra iki galo aišku dėl to, kas sudarys valdančiąją koaliciją.

R. Šimašius antradienį sakė, kad formuojant naują koaliciją Vilniaus miesto savivaldybės taryboje dėl esminų dalykų yra sutarta. Pasak jo, galutinai suderinus susitarimo detales naują koaliciją Vilniaus mieste sudarytų keturios partijos: liberalai, socialdemokratai, Lenkų rinkimų akcija bei „Tvarka ir teisingumas“.

Valdančiąją koaliciją Vilniaus savivaldybėje iki šiol sudarė 31 politikas iš 51: penkiolika liberalų, po keturis socialdemokratus bei „Lietuvos sąrašo“ atstovus, taip pat jau buvę partneriai – aštuoni TS-LKD atstovai.

Opozicijoje buvo trys „tvarkiečiai“, iš liberalų frakcijos pasitraukęs britas Markas Adamas Haroldas, dešimt Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos atstovų, šeši Artūro Zuoko vadovaujami Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) politikai – pastarieji, kaip ir konservatoriai, į naująją koalicija nekviečiami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
vot blin, postus davaite,o atsakomybės prisiimti nenori
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių