Vilniaus viešajame transporte – utėlės, niežai, smarvė

  • Teksto dydis:

Įsivaizduojate kelionę autobusu su būriu dvokiančių, girtų ir neretai utėlėtų benamių? Tokį košmarą kasdien tenka patirti 27-uoju maršrutu keliaujantiems vilniečiams.

Tarp Naujosios Vilnios nakvynės namų filialo ir miesto centro migruojantys benamiai autobuse diktuoja savo taisykles: triukšmauja, purvinais drabužiais apdergia sėdynes, neretai dar ir apsivemia. Maža to, beveik visi benamiai važinėja nemokamai. Vilniečiai pasakoja, kad po specifinių bendrakeleivių į namus grįžta ne tik be nuotaikos, bet ir su parazitais.

Naujosios Vilnios gyventoja Renata įsitikinusi – miesto valdžia privalo spręsti šią problemą. Moteris pasakoja, kokiomis baisiomis sąlygomis jos mažamečiai vaikai priversti kasdieną važiuoti į mokyklą: „kartą vaikui pasidarė taip bloga, kad vos spėjo išlipti iš autobuso, taip ir nepasiekęs mokyklos.”

Nakvynės namų gyventojų koncentracija autobuse išauga žiemą. Šaltomis naktimis nakvynės namų bendroje salėje ant gultų kartais glaudžiasi ir šimtas benamių. Aštuntą ryto pagal vidaus tvarką jie privalo palikti nakvynės namus. Dauguma jų plūsta į Vilniaus centrą. Pėsčiomis toloka, tad vienintelis transportas – autobusas.

Mainais už galimus nepatogumus Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas žada nakvynės namuose įsteigti daugiau modernių dušų. Suprask, benamiai taps švarūs ir tvarkingi. O kol kas miesto valdžia su benamiais viešajame transporte kovoja tik vieninteliu būdu – „stiprina keleivių kontrolę probleminio maršruto autobusuose”. Tačiau „benamių maršruto” keleiviai baudų nemoka. Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos” vadovė Modesta Gusarovienė pateikia šokiruojančius skaičius: „Per metus tiek sugauname zuikių, kad už jų nesumokėtus pinigus galima būtų keletą naujų autobusų nupirkti.”

Deja, liūdnai pagarsėjęs „benamių autobusas” artimiausiu metu gali tapti išimtinai vien asocialių „zuikių” maršrutu. Mat sostinės valdžia prie nakvynės namų žada įkurdinti dar ir… blaivyklą.

„Specialus tyrimas” ketvirtadienį, birželio 8 d., 19.30 val. per LRT TELEVIZIJĄ.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aleksandra

aleksandra portretas
Mes sutinkame, tegu mūsų sąskaita įsteigia specializuotą autobusą benamiams vežti, bet tegu nekankina normalių mokesčių mokėtojų(nes važiavimu su tokiais pavadinti neįmanoma)

Bet

Bet portretas
O nuotraukoj van Gogas?

Klaikas

Klaikas portretas
Apibendrintai galima teigti: Vilniaus viešajame transporte — klaikuma! Neapsikentęs ir pagal galimybes jau geriau einu pėstute!!! Dėl klaikios ir nepakeliamos smarvės kartą teko net išlikti iš troleibuso (o kiek pakentėta?), taip ir nepasiekus reikimos vietos (būčiau atpylęs...)....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių