Vilniečiai nežino, ko gali rasti turgeliuose

Šviežių daržovių ir salotų derlius labai ankstyvas, tačiau ant turgaus prekystalių šviežių lietuviškų gėrybių dar nesitikintys rasti pirkėjai į turgelius užsukti neskuba, teigia prekiautojai. Turgeliuose jau galima rasti smulkiuose ūkiuose augintų salotų, ridikėlių, svogūnų laiškų, o už geros savaitės turėtų pasirodyti ir agurkų.

Dažnas šiomis dienomis keliaujantis į turgų tikisi ten rasti iš Lenkijos, Ispanijos ir kitų šalių atvežtų daržovių, žalumynų. Smulkiųjų Lietuvos ūkininkų užaugintais agurkais ir pomidorais turgeliai dar nepradžiugins, tačiau įvairių rūšių salotų, svogūnų laiškų, ridikėlių ar netgi špinatų čia jau galima rasti.

„Jei ieškote lietuviškų žalumynų ir daržovių, tai jau pats laikas pradėti lankytis pas mus“, – sako Šeškinės turgelyje prekiaujanti moteris, suprasdama, kad posakis „rinkis prekę lietuvišką“ yra visuomet aktualus, o ridikėliai ir patriotizmas turi šį tą bendro.

Savo darže Sudervėje daržoves auginanti ir į Šeškinės turgelį visuomet atvežanti moteris teigia, kad šiemet lietuviško daržo gėrybės – neįprastai ankstyvos, tačiau daug pirkėjų dar nesulaukia, mat šie nežino, ko jau gali rasti turgeliuose.

Prekeivės teigimu, žalumynai ir ridikėliai taip greitai išaugo, nes buvo auginami šiltnamiuose, po agroplėvele, pačioje saulės atokaitoje. Moteris sako, kad greitai turgeliuose bus galima sulaukti ir lietuviškų agurkų.

„Pas mane agurkai jau žydi, reikia sodinti juos į šiltnamį, bet dar negaliu, kol ten auga salotos. O kiti mano pažįstami ūkininkai, kurie užsiima agurkų auginimu, sakė, kad už savaitės jau tikisi sulaukti pirmojo derliaus“, – pasakoja moteris.

Turgelyje pavyks sutaupyti

Ant Šeškinės turgelyje ankstyvą ketvirtadienio rytą kalbintų prekeivių prekystalių daržovių ir žalumynų nebuvo daug. Tačiau savo užaugintų gėrybių kainomis kalbintos moterys klientų tikrai nebaido. 100 gramų salotų turgelyje atsieis 2–2,5 Lt, 100 gramų špinatų – 3 Lt, ryšulėlis ridikėlių – 1,50–2,50 Lt, o lauke augintų svogūnų ryšulėlio kaina tesiekia 1,30–1,50 Lt.

„Jei norite tikrų šviežių lietuviškų žalumynų ir daržovių, jos kainuos brangiau“, – savo prekių kainas gana aukštomis laiko prekeivė. Tačiau reikėtų pastebėti, kad 100 g lietuviškų špinatų prekybos centruose kainuos apie 4 Lt, keli lietuviškų salotų lapai vazonėlyje atsieis kiek daugiau nei 2 Lt. Už ryšulėlį iš Ispanijos atvežtų svogūnų laiškų teks sumokėti 2–3 Lt, už mažesnį nei turguje ridikėlių ryšulėlį – apie 2 Lt.


Šiame straipsnyje: turgusprekybadaržovėsVilnius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių