Vilniečių namuose bandoma išmanioji dujų apskaita

„Energijos skirstymo operatorius“ išbandęs elektros, dabar pirmasis Baltijos šalyse, pradeda dujų išmaniąsias apskaitas. Bendrovė 50 namų ūkių, vartojančių elektrą ir dujas, Vilniuje įrengė pirmuosius išmaniuosius įrenginius.

Metų pabaigoje žadama apsispręsti ar išmanioji apskaita bus diegiama visoje Lietuvoje.

Dažnas gyventojas jau žino apie prietaisus, kurie nuotoliniu būdu nuskaito jų suvartojamą vandenį ar šilumą. Trys tūkstančiai vartotojų jau naudojasi nuotoline elektros apskaita. Prie jų netrukus prisijungs ir 50 dujų vartotojų, kuriems nebereikės kulniuoti iki skaitiklių.

„Dujų skaitiklis suvartojimus perduoda į elektros apskaitos prietaisus, o jis saugiu uždaru ryšiu siunčia į sistemas. Tai klientui nebereikia nurašinėti skaitiklių. Tai jam nauda, o mums nauda, kad mes matome šių sistemų veikimą ir galim teikti geresnes paslaugas, bet pagrindinis tikslas –išsibandyti technologiją ir geriau pasiruošti galimam masiniam diegimui“, – pasakojo ESO paslaugų tarnybos vadovas Ignas Pranskevičius.

Kol kas dėl masinio – tiek elektros, tiek dujų išmanios apskaitos diegimo – sprendimo dar nėra, tačiau vartotojai pageidaujantys turėti bent jau išmanų elektros skaitiklį, gali tokią paslaugą gauti sumokėję kelis šimtus eurų. Tada galima stebėti kiek ir kada suvartoja elektros, koreguoti vartojimo įpročius. Tačiau tokia galimybė vilioja nekilnojamojo turto vystytojus, kurie statydami daugiabučius noriai diegia išmaniąsias technologijas.

Apklausos rodo, kad du trečdaliai vartotojų būtų linkę naudotis galimybe, kad jų skaitikliai būtų nuskaitomi nuotoliniu būdu. Tačiau paklausti ar sutiktų mokėti už tokią paslaugą, teigia labiau būtų linkę skaitiklius nurašinėti patys.

„Aš ir paklausiau, kai man paskambino, ar čia pilotinis projektas, ar nieko nekainuos. Aš pasiteiravau, ar ateityje nieko nekainuos, ar dabar nekainuos, jei taip – tai sutinku. O jei reikės, tai kojos dar vaikšto, galiu ir nueiti“, – sakė ESO vartotojas Liutauras Barila.

ESO pirmoji Baltijos šalyse išbando bendrą – elektros ir dujų nuotolinę apskaitą. Tuo metu Estija jau baigia diegti išmaniuosius elektros skaitiklius visiems vartotojams, nemažai pažengę ir latviai.

Lietuvoje dėl išmaniosios apskaitos diegimo žadama spręsti metų pabaigoje, tiesa tokiam ESO sprendimui dar turės pritarti kainų komisija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kiek dujose oro ? mokame už orą
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių