Vilniuje atkurtas paminklas garsiam Lietuvos knygnešiui

  • Teksto dydis:

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse sostinės savivaldybė pakvietė vilniečius prie ką tik restauruoto koplytstulpio garsiam Lietuvos knygnešiui Mečislovui Davainiui-Silvestraičiui. Medinis koplytstulpis sostinės Rasų kapinėse atkurtas miesto savivaldybės iniciatyva.

„Galime pasidžiaugti, kad Lietuva visuomet turėjo didvyrių, kurie mūsų idėjas sėkmingai nešė į priekį. Ne visi dalykai, kuriuos turime šiandien, yra savaime suprantami – buvo žmonių, kurie labai daug dirbo, aukojosi, buvo žmonių, kurie net gyvybę padėjo dėl visiems bendros idėjos. Tokių didvyrių kaip M. Davainis-Silvestraitis prisiminimas yra labai svarbus. Lenkiu galvą prieš mūsų didvyrius, kurie leido pasiekti tai, ką šiandien turime“, – atminimo renginyje kalbėjo Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Minėjime dalyvavusi istorikė Vida Girininkienė pasakojo, kad sovietmečiu M. Davainio-Silvestraičio kapas buvo apleistas, netvarkomas, todėl tik iniciatyvių vilniečių dėka kapo tiksli vieta vėl buvo nustatyta, jis aptvarkytas, o garsus lietuvių tautodailininkas Ipolitas Užkurnis 1987 metais ten pastatė koplytstulpį. Laikui bėgant, medžio skulptūra visai sunyko, todėl šiemet savivaldybės iniciatyva paminklas buvo atnaujintas. Medinį koplytstulpį savivaldybės lėšomis atkūrė restauratorius Alfonsas Šiaulys.

M. Davainis-Silvestraitis laikomas pirmuoju Lietuvos žurnalistu kronikininku. Džiaugsmingai sutikęs pirmojo laikraščio „Aušra“ pasirodymą, netrukus jis tapo jo nuolatiniu korespondentu. Dar jaunas būdamas, pradėjo rinkti lietuvių tautosaką. Pasirodžius „Aušrai“ rūpinosi jos platinimu, ieškojo prenumeratorių. M. Davainis-Silvestraitis taip pat rinko valstiečių parašus po prašymu panaikinti lietviškos spaudos draudimą. Nuo 1904 gyveno Vilniuje.

Jau šių metų rudenį Rasų kapinėse bus pradėtas įgyvendinti iš ES fondų finansuojamas istorinių kapinių restauravimo projektas – kapinių tvarkymui bus skirti 2,4 mln. Eur. Bus sutvarkyti kapinių šlaitai, restauruoti senoviniai paminklai bei koplyčios, taip pat suremontuota 3,5 km istorinių takų, įrengtas pagrindinio tako apšvietimas, suremontuoti esami laipteliai, įrengtos stebėjimo kameros, požeminiai atliekų konteineriai. Visus darbus numatyta baigti iki 2020 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių