Vilniuje bus prisimintas tragiškas romų tautos likimas

  • Teksto dydis:

2015 m. rugpjūčio 3 d., pirmadienį, Genocido aukų muziejuje (Aukų g. 2A, Vilnius) vyks renginys, skirtas Tarptautinei romų Holokausto atminimo dienai paminėti. Renginio organizatoriai – Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) ir VšĮ Romų visuomenės centras. Pradžia – 14 val.

Renginyje dalyvaus LGGRTC generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė, VšĮ Romų visuomenės centro direktorė Svetlana Novopolskaja, Romų bendruomenės „Čigonų laužas“ pirmininkas Josifas Tyčina, istorikas Ilja Lempertas, romų kultūros Lietuvoje tyrinėtoja, antropologė Aušra Simoniukštytė.

Ilgaamžę romų bendruomenės istoriją Lietuvoje ir nacių okupacijos metais (1941–1944) vykdytą jų persekiojimą primins nauja Genocido aukų muziejaus paroda. Išraiškingose fotografijose užfiksuotas romų gyvenimas Lietuvoje iki 1940-ųjų metų: kelionės vežimais iš vienos vietos į kitą arba į miestelių aikštėse vystančius turgus, taboro įsikūrimas pamiškėse ar prie ežerų, palapinių statymas, būrimas kortomis, susibūrimai aplink laužą, kūdikio maitinimas, laidotuvės... Apie Antrąjį pasaulinį karą ir nacių vykdytą terorą liudija išlikę dokumentai ir artimųjų išsaugotos fotografijos. Pastarosiose – sušaudyti Pravieniškių priverčiamojo darbo stovykloje ar priverstiniams darbams į Vokietijos ir Prancūzijos koncentracijos stovyklas išvežti romai. Eksponuojami dokumentai ir fotografijos gauti iš Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Vytauto Didžiojo karo, Utenos kraštotyros, Kauno IX forto, Šiaulių „Aušros“ muziejų rinkinių ir privačių asmenų kolekcijų. Įvadinio teksto autorius – dr. Arūnas Bubnys.

Vaizdinę medžiagą papildys dokumentiniai kadrai iš dar 1998 m. nufilmuotų Lietuvos romų Zofijos Beresnevičiūtės-Sinkevičienės, Alekso Aleksandravičiaus ir Vlado Arlausko atsiminimų, kuriuos maloniai sutiko paskolinti JAV Holokausto memorialinis muziejus Vašingtone.

Tarptautinė romų Holokausto atminimo diena minima kasmet rugpjūčio 2 d. 1944 m. rugpjūčio 2 d., Lenkijoje, Aušvico-Birkenau koncentracijos stovykloje, buvo sunaikintas čigonų lageris ir nužudyta apie 3000 jame kalintų romų tautybės žmonių. Per Antrąjį pasaulinį karą romai, kaip ir žydai, nacių buvo persekiojami dėl rasės. Buvo išžudyta šimtai tūkstančių romų, kurių protėvių kartų kartos gyveno Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių