Vilniuje įrengta pirma požeminė perėja varliagyviams

  • Teksto dydis:

Vilniaus mieste įrengta pirma ir kol kas vienintelė varliagyvių „požeminė perėja“.

Moderni ir šiuolaikiška varliagyvių migravimo sistema Pavilnių regioniniame parke, Ribiškėse atsirado įgyvendinus biologinės įvairovės (varliagyvių) apsaugos sistemos įrengimo projektą, kurį finansavo Vilniaus miesto savivaldybė, Aplinkos rėmimo programos lėšomis. Vilniaus miestas investuoja į biologinės įvairovės apsaugos sistemos kūrimą.

Pavasarinė varliagyvių migracija daugumai miestiečių žinomas ir pažįstamas reiškinys. Reaguodami į oro temperatūros pokyčius, pavasarį, varliagyviai gausiomis grupėmis traukia į nerštavietes. Labai dažnai varliagyvių keliai kertasi su automobilių, o čia jie ir pakliūva į mirtinus spąstus. Po ratais žūsta ne tik paprastosios rupūžės, pievinės varlės, bet ir reti, saugomi varliagyviai, atsidūrę prie išnykimo ribos.

Siekiant užtikrinti stabilią ir ilgalaikę migruojančių varliagyvių apsaugą pirmieji reikšmingi darbai jau padaryti ir akivaizdžiai pasiteisino. Pavilnių regioniniame parke, Ribiškių take įrengta gelžbetoninė varliagyvių „požeminė perėja“. Varliagyvių praėjimo sistemą sudaro beveik 300 m ilgio tvorelė palei kelią su 2 pralaidomis per kelią. Ši perėja gelbsti šimtus gyvybių: varliagyviai ir kiti smukūs gyvūnai nebegali patekti ant kelio, L raidės formos tvorelės nukreipia gyvūnus į pralaidas. Praeitų metų pavasarį pirmieji mažieji pievų ir miškų gyventojai galėjo jau saugiai migruoti į jiems tinkamas nerštavietes (vandens telkinius).

Šalia varliagyvių požeminės perėjos įrengtas stendas, kuriame galima susipažinti ir pažinti varliagyvių įvairovę. Lietuvoje iš viso yra 13 rūšių, o Ribiškių apylinkėse gyvena 5-6 rūšių varliagyviai. Dėmesio išmaniesiems – stende galima pamatyti retųjų „portretus“. QR kodo (ir išmaniojo telefono) padedami išgirsite ir pavasarinį varliagyvių pasisveikinimą.

Įrengiant šią sistemą tuo pačiu atlikti ir kraštotvarkos darbai: nuo krūmynų išvalytos tvenkinių pakrantės, likviduotas savavališkai formuojamas statybinių atliekų suvertimo taškas, įrengti mediniai laiptai prie tvenkinio ir rekreacinės paskirties medinis lieptas. Šį mažoji infrastruktūra ypač mėgstama vietinių gyventojų.

Itin gausios varliagyvių migracijos stebimos ir kitoje teritorijoje ­ Pavilnių regioniniame parke, Pūčkorių apylinkėse. Šioje teritorijoje Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija jau eilę metų organizuoja migruojančių varliagyvių apsaugos akcijas. Kelio kraštuose tveriamos primityvios tvorelės, įkasami kibirai varlėms surinkti ir pernešti iš vienos kelio pusės į kitą. Direkcija nuoširdžiai dėkoja savanoriams, gamtosaugai prijaučiantiems miestiečiams už nuolatinę pagalbą.

Žmonės raginami būti atidūs supančiai aplinkai. Tegu mažieji sėkmingai šlepsi, atsiliepdami į gamtos šauksmą, link išsvajotos balos, kūdros, senvagės.


Šiame straipsnyje: varliagyviaipožeminė perėja

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių